ΔΕΙΤΕ τα δύο ερασιτεχνικά βίντεο
Μια ακόμη τιμητική διάκριση στον Ηλία Αντωνόπουλο
για την προσφορά του στην πατρίδα που τον πίκρανε
ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ την τιμητική διάκριση, που του έγινε, έζησε την π. Κυριακή 10-7-11, ο Ηλίας Αντωνόπουλος, αγωνιστής της Αντίστασης από την Εγλυκάδα Πατρών στα χρόνια της γερμανοϊταλικής Κατοχής, που υπηρέτησε την πατρίδα μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ.
Ομάδα φίλων από τα παλιά πήγε το απόγευμα της Κυριακής στο σπίτι του 86χρονου αγωνιστή, στο Γηροκομειό και παραβρέθηκε στην απονομή που έκανε το μέλος της Ν.Ε Αχαΐας του ΣΥΝ Γ. Μόσχος, εκ μέρους του Κόμματος.
Στο συγκινητικό και συντροφικό κλίμα που επικράτησε, ο αειθαλής αγωνιστής είχε την ευκαιρία να δηλώσει αισιόδοξος για την πορεία του ΣΥΝ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ευχαριστήσει το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς, για την τιμή που του έκανε, παρουσία της συζύγου του Κατίνας, της κόρης του Γκέλυ, του γαμπρού του Ηλία Κομματά και των φίλων. Του έδωσε όμως και έναυσμα για επιστροφή της μνήμης στο παρελθόν.
ΑΦΗΓΗΘΗΚΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ την ΕΠΟΝίτικη ζωή του, το κυνήγι του από τους Χίτες του Γρίβα, από την υπηρεσία συνδέσμου βουνού και πόλης, αλλά και από την εξορία που τον έστειλαν οι κυβερνήσεις μετά την απελευθέρωση, ως αναγνώριση(;) του χρέους της πατρίδας προς τον αγωνιστή, που στις δύσκολες στιγμές έκανε το καθήκον που του όρισε η συνείδησή του.
Ο 86χρονος αγωνιστής Ηλίας Αντωνόπουλος. |
Από το 1946 έως το 1952 ο Ηλίας Αντωνόπουλος γνώρισε διαδοχικούς τόπους εξορίας, αρχής γενομένης από το νησί της Ικαρίας, χωριό Μαυράτο, κατόπιν στον Αηστράτη, μετά φαντάρος στο Α΄ Ειδικό Τάγμα Οπλιτών, το περίφημο Α΄ΕΤΟ της Μακρονήσου, όπου έγινε το όργιο των δολοφονιών που πραγματοποίησαν από τις 29 Φεβρουαρίου έως την 1 Μαρτίου του 1948 και με κυβερνητική κάλυψη ο διοικητής Μακρονήσου Μπαϊρακτάρης με τον διοικητή του Α΄ΕΤΟ λοχαγό Αντ. Βασιλόπουλο, τον μονόφθαλμο επίσης λοχαγό Μπαρούχο, που σκότωσε με το πιστόλι του τουλάχιστον 16 φαντάρους επειδή δεν υπέγραψαν δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ. Μετά σκαπανέας στο Κεράσοβο Ηπείρου και άλλες περιοχές της για κατασκευή δρόμων μέχρι να καταλήξει στο Αγρίνιο, απ’ όπου πήρε το απολυτήριό του.
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με τον Ηλία Αντωνόπουλο - που πάντα είναι εποικοδομητική - αναβίωσαν στιγμές της εποχής εκείνης, που φαντάζουν απίστευτες για την σημερινή πραγματικότητα, χρήσιμες όμως για την αυτογνωσία μας ως ενεργοί πολίτες. Έτσι, ο νους μου ταξίδευσε στα αιματηρά γεγονότα, που συνέβησαν στη Μακρόνησο. Επίσημα τότε οι αρχές είχαν μιλήσει για 17 νεκρούς και 61 τραυματίες. Αυτό το είχα συναντήσει γραμμένο στις εφημερίδες της εποχής. Όμως στα βιβλία απωλειών του Α' ΕΤΟ καταγράφονται μόνο 15 νεκροί, ενώ στα βιβλία απωλειών των υπολοίπων ταγμάτων δεν αναφέρονται νεκροί κατά τις ημέρες των γεγονότων. Τι είχε γίνει; Δεν κράτησαν πλήρη αρχεία; Είναι δυνατόν;
Με τον αγωνιστή Η. Αντωνόπουλο και τη σύζυγό του Κατίνα Κομματά-Αντωνοπούλου. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς