Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Για ξενοκίνητους και ντόπιους νάνους μίλησε ο Δήμαρχος


Ομιλία με πολλούς αποδέχτες, του δημάρχου Πατρέων
την 9-5-11 στα Ψηλαλώνια, για τους απαγχονισθέντες

Στιγμιότυπο από το τρισάγιο στην μνήμη των κρεμασμένων από τους ναζί στις 9-5-44

ΜΕ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ, που τελέστηκε στην Ι.Μ. Πατρών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Όλγας) εορτάστηκε την Δευτέρα η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας της Ευρώπης από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου, στις 9-5-1945. Προηγήθηκε πανηγυρικός της ημέρας από τον αγωνιστή πρόεδρο της ΠΟΑΕ Πάτρας Κωνστ. Μπέσκο, που διάβασε έξοχο ποίημά του αφιερωμένο στα θύματα του ναζισμού. Στην εκδήλωση παρών έδωσαν εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, το Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια. Τον Δήμο Πατρέων εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Γιαννακόπουλος.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε τιμητική εκδήλωση, που τελέστηκε στα Ψηλαλώνια, στην μνήμη των απαγχονισθέντων πατριωτών στις 9-5-1944 και κύριος ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, που άφησε αιχμές για ξενοκίνητους και ντόπιους νάνους, σε έναν παραλληλισμό του χθες με το σήμερα, ζητώντας «να μην αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για μας».
Ο κ. Δήμαρχος, στην ομιλία του, είπε τα ακόλουθα:

«Κυρίες και Κύριοι,
ΑΓΑΠΗΤΟΙ αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης,
Πέρασαν  67 χρόνια από το θλιβερό Μάιο του 1944 που βύθισε  στο πένθος την Πάτρα...
Τότε που οι Ναζί κατακτητές ξέσπασαν την εκδικητική τους οργή  οδηγώντας στην αγχόνη του μαρτυρίου 13 Πατρινούς.
Αυτοί οι 13 ήρωες που τιμούμε σήμερα, είναι ένας ακόμη κρίκος στην ατελείωτη αλυσίδα της εκατόμβης και των θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης.
Της Αντίστασης που έβγαλε τη χώρα από τον εφιάλτη και της έδωσε όραμα, ελπίδα και πάνω απ΄ όλα θάρρος για να αντιπαρατεθεί με τον ολοκληρωτισμό.
Εκδηλώσεις όπως  η σημερινή, δεν πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε σαν την διεκπεραίωση μιας τυπικής υποχρέωσης, αλλά σαν μια διαρκή διαδικασία προβληματισμού και ως μια δεξαμενή διαχρονικών αξιών και μηνυμάτων. 
Κανένας τόπος δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του , κανένας λαός  δεν μπορεί να οργανώσει το παρών και να προετοιμάσει  το μέλλον του,  όταν είναι στερημένος από την ιστορική μνήμη.
Πολύ περισσότερο , αυτό ισχύει στις σύγχρονες  συνθήκες που αναζητούμε το δρόμο μας μέσα σε ένα κόσμο πολύπλοκο και αντιφατικό, συχνά δε και απειλητικό.
Δεν αρκεί επομένως  να αποδίδουμε μια τυπική τιμή στην Εθνική Αντίσταση 1940-44 πρέπει ακόμα  να τη διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας και να συνάγουμε τα αναγκαία συμπεράσματα.
Και το σπουδαιότερο δίδαγμα βρίσκεται στην ακαταμάχητη δύναμη της λαϊκής ενότητας.
Χάρις στη δύναμη της ενότητας μπόρεσε ο Ελληνικός λαός να ανταπεξέλθει νικηφόρα και στον πόλεμο και στην  φασιστική κατοχή  και στην πείνα και στις φοβερές διώξεις, τις εκτελέσεις , τους απαγχονισμούς .
Δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι τα ηρωικά θύματα, αλλά και όλες οι δοκιμασίες που υπέστη η χώρα μας την περίοδο εκείνη,   ήσαν συνέπειες του πλέον βάρβαρου και εξοντωτικού πολέμου που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του φασισμού ενάντια στην ανθρωπότητα  .
Και κυρίως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η μήτρα που γέννησε το φασισμό και τον πόλεμο παραμένει πάντοτε γόνιμη.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή για τους αγωνιστές που τιμάμε σήμερα. Το να μην τους ξεχνάμε.
Το να έχουμε πάντα την σκέψη μας στραμμένη στο δίκιο και την καρδιά μας στραμμένη στον ήλιο.
Να αγωνιζόμαστε για όσα μας αξίζουν και να απαιτούμε όσα μας στερούν».
Και κάνοντας σύνδεση, παραλληλίζοντας τις συνθήκες του χθες με αυτές που επικρατούν σήμερα τόνισε με έμφαση:
«Να μην αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για μας. Να έχουμε το κεφάλι ψηλά απέναντι στους ξενοκίνητους ή στους ντόπιους νάνους που θέλουν να υποδυθούν τους γίγαντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς