ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Φ. Κουρμούσης: Μπείτε όλοι στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη

Καλό θα είναι κάποιος που έχει χρέη να μην περιμένει «κάτι καλύτερο», αλλά να ξεκινήσει σε κάποια διαδικασία, είτε με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, είτε με τον Κώδικα Δεοντολογίας, είτε με τον Εξωδικαστικό, να πάρει την προστασία και στη συνέχεια να βάλει σε μία σειρά τα χρέη του. Και όταν έρθει κάτι καλύτερο, κανείς δεν του απαγορεύει να μεταβεί σε αυτό, τόνισε σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5» ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.



Για τα δημοσιεύματα σε σχέση με τα τελικά χαρακτηριστικά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, μέχρι τελευταία στιγμή οι αριθμοί θα αλλάζουν. Προσπαθούμε να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή προστασία, μέσω του προϋπολογισμού που έχουμε για φέτος, δηλαδή 160 εκατ. ευρώ» για την επιδότηση στεγαστικών δανείων, «να προστατέψουμε τους περισσότερους δυνατόν οφειλέτες, ώστε να μην προκληθεί νέο πρόβλημα στις τράπεζες και κληθούμε να το καλύψουμε, όπως στο παρελθόν … Δεν είναι θέμα ενός ή άλλου κριτηρίου, αλλά ο συνδυασμός … οι αριθμοί ακούγονται περίεργοι, αλλά ουσιαστικά προσπαθούμε με κάποιο αριθμητικό τρόπο να βρούμε εύκολα και γρήγορα αυτούς που πραγματικά πρέπει να προστατευτούν».

Αναφερόμενος στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», ο κ. Κουρμούσης σημείωσε ότι «αν π.χ. κάποιος έχει κατοικία εμπορικής αξίας 100.000 ευρώ αλλά χρωστάει 1 εκατ. ευρώ, εσείς πιστεύετε ότι είναι “ευάλωτο νοικοκυριό”; Πώς κατάφερε και πήρε 1 εκατ. ευρώ δάνειο; Κάτι άλλο κρύβεται… 

Αυτός ο οφειλέτης, προφανώς και δεν είναι το μοναδικό του σπίτι, προφανώς θα είχε κάπου μία βίλα που μπορεί να είναι στο όνομα συγγενή, συζύγου, παιδιού. Και αυτός έπαιρνε ένα δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, πέμπτο σπίτι, για διάφορους λόγους, φορολογικούς και άλλους, να εμφανίζεται ότι έχει ένα μικρό σπίτι που κάνει 100.000 ευρώ και είναι “κακομοίρης” … αλλά επειδή εμφανιζόταν και με υψηλές καταθέσεις στο παρελθόν, έπαιρνε δάνειο 1 εκατ. ευρώ, η τράπεζα του το έδινε … Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, που ψηφίσαμε την άρση απορρήτου, αυτοί οι άνθρωποι ξέφευγαν από τα δικαστήρια».

Για τους απλούς δανειολήπτες που ήδη έχουν κατοχυρώσει δεδικασμένο από τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και την δυνατότητά τους να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση, ο ίδιος εκτίμησε ότι «δεν θα χρειάζεται, γιατί φαντάζομαι ότι η δικαστική απόφαση θα ήταν αρκετά ευνοϊκή». Παράλληλα, προέβλεψε ότι «θα βρουν δικαίωση» και αρκετές υποθέσεις που «αδίκως είχαν εξαιρεθεί» από τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

«Ο νέος νόμος αποτελεί συμπληρωματικό πλαίσιο, κάποιος που έχει πρόβλημα με το στεγαστικό του δάνειο, προτού πάει στο δικαστήριο θα μπορεί να μπει σε αυτή την πλατφόρμα και να κάνει προσπάθεια εξωδικαστικής ρύθμισης. Εάν αυτή αποτύχει, τότε θα αποταθεί στο δικαστήριο, όπως σήμερα, για το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη … ο οποίος δεν “λήγει”, είναι ανακριβές», διευκρίνισε.

«Αυτό που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου είναι μία σημαντική παράμετρος του νόμου, που έλεγε ότι όταν φτάσεις στο δικαστήριο, ο δικαστής παρότι προέκυπτε από τα οικονομικά στοιχεία ότι δεν μπορείς να εξοφλήσεις το δάνειο, μπορούσε να διατάξει την τράπεζα να μην σου πάρει το σπίτι … αυτή η δυνατότητα λήγει. Από 1η Μαρτίου, θα ισχύει ότι κάποιος που έχει πρόβλημα με το στεγαστικό δάνειο και δεν βρήκε λύση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού θα πάει στο δικαστήριο. Με την κατάθεση της αίτησης παρέχεται αυτομάτως προστασία από όλα τα μέτρα, κανείς δεν μπορεί να κάνει κατάσχεση σε κανέναν λογαριασμό, κατάσχεση σε κανένα ακίνητο, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση».

«Όταν, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά σε κάποιες περιοχές, εκδικαστεί η υπόθεσή του, τότε ο δικαστής θα του βγάλει μία ρύθμιση, να δίνει κάθε μήνα τόσα ευρώ για το στεγαστικό. Αν δεν τα δώσει, αν δεν τηρήσει τη ρύθμιση, τότε η τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει διαδικασίες πλειστηριασμών. Άρα είναι λίγο ανακριβές ότι “λήγει ο νόμος Κατσέλη”, “δεν θα υπάρχει πλαίσιο”, κτλ. 

Συνεχίζει να υπάρχει πλαίσιο, να ρυθμίσεις ευνοϊκά τα χρέη σου, με υψηλά “κουρέματα” αν υπήρχαν άδικες χρεώσεις, ή αν είχες κάποια ασθένεια, κτλ., τα αναγνωρίζει αυτά ο δικαστής, παρέχει διαγραφή χρεών. Αυτό μόνο που θα πρέπει να πληρώνει ο δανειολήπτης μετά τη δικάσιμο, είναι το στεγαστικό του δάνειο. Αν δεν το πληρώσει, δεν καλύψει τουλάχιστον την εμπορική αξία του σπιτιού σε 20, 25, 30 χρόνια, όσο ορίσει ο δικαστής, τότε θα υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ. Κουρμούσης θύμισε ότι υπάρχουν μηχανισμοί υποστήριξης του πολίτη, όπως τα 24 γραφεία υποστήριξης δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα, όπου μπορεί να αποταθεί. Δεν ζητούνται τα στοιχεία του, είναι τελείως ανώνυμη η επαφή, που μπορεί να κλειστεί και τηλεφωνικά στο 213-212-5730. Μέχρι τέλος, όπως προσέθεσε, θα έχουν ανοίξει έξι ακόμη και συνεχώς ανοίγουν, σε κάθε μεγάλη πόλη.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «καλό είναι κάποιος που έχει χρέη να μην περιμένει “κάτι καλύτερο” … να ξεκινήσει σε κάποια διαδικασία, είτε με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, είτε με τον Κώδικα Δεοντολογίας, είτε με τον Εξωδικαστικό, να πάρει την προστασία και στη συνέχεια να βάλει σε μία σειρά τα χρέη του. Και όταν έρθει κάτι καλύτερο, κανείς δεν του απαγορεύει να μεταβεί σε αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: