ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Ν. Κοτζιάς: Κάναμε μια διεθνή συμφωνία erga omnes, χωρίς αλυτρωτισμούς



«Τέλειωσε ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας για τη συμφωνία στον ΑΝΤ1.


«Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι λύσαμε πρόβλημα δεν δημιουργήσαμε» είπε απαριθμώντας μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της συμφωνίας όπως είναι η αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ erga omnes, με τη συνταγματική αλλαγή και χωρίς αλυτρωτισμούς.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες του 1913. Η περιοχή αυτή λεγόταν Μακεδονία και ως κράτος επί σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Η Ν.Δ., και ας λένε, είχε δεχθεί να διατηρηθεί το όνομα «Μακεδονία» για το εσωτερικό αυτής της χώρας. Το όνομα «Μακεδονία» παράγει όνομα και ιθαγένεια «Μακεδόνες». «Ο αυτοπροσδιορισμός τους ήταν το κύριο αίτημα τους στη διαπραγμάτευση». Αν το αρνιόμασταν θα μας πήγαιναν στο Δικαστήριο της Χάγης για δεύτερη φορά, καθώς η πρώτη ήταν το βέτο. Με δεύτερη καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της Χάγης θα μας πήγαιναν στον ΟΗΕ ως παράνομους.  Και τι νομίζετε ότι θα γίνονταν όταν θα έβαζε θέμα ότι αρνιόμασταν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους; Θα πέρναγε τότε να κατοχυρωθεί το όνομα που έχουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η μόνη χώρα που άλλαξε το όνομά της ήταν η Αυστρία και αυτή μετά από πόλεμο.

«Άλλαξαν το δρόμο, το όνομα του αεροδρομίου, τα αγάλματα κάποια θα τα κατεβάσουν, κάποια θα μας τα χαρίσουν και σε κάποια θα βάλουν ταμπελάκι ότι είναι Έλληνες και τα αγάλματα είναι για χάρη της φιλίας» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ωστόσο όπως υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς «η πορεία ένταξης των Σκοπίων θα ανακοπεί, αν δεν εκπληρώσουν αυτοί τις προϋποθέσεις». To ρίσκο εμπιστοσύνης το πήραν τα Σκόπια και όχι εμείς υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το Δ. Καμμένο ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "λέει ψέματα" για δήθεν ανταλλάγματα. Τον έχουν διαψεύσει οι ΑΝΕΛ καθώς και η υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά.

Εκτίμησε τέλος ότι θα περάσει η συμφωνία στην Ελληνική Βουλή. Το ρίσκο εμπιστοσύνης το παίρνουν τα Σκόπια όχι εμείς. «Κάναμε την καλύτερη συμφωνία, πήραμε όσα ουδέποτε ζητήθηκαν από ελληνική κυβέρνηση».

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: