ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Αυτόνομη Ριζοσπαστική συνΕργασία Υπαλλήλων Υπ. Εργασίας



Αλλάζουμε τον κόσμο της εργασίας μας & Διεκδικούμε το μέλλον της


Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,

Καταιγιστικοί οι ρυθμοί των εξελίξεων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Και αυτό αποτυπώνεται καθημερινά μέσα στο εργασιακό μας περιβάλλον, το νιώθουμε στο πετσί μας. Είναι και ο λόγος για τον οποίο τίθεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να ενισχύσουμε τη δημοκρατία. Και η δημοκρατία δεν τελειώνει μέσα στο χώρο εργασίας. Ισχυρότερη δημοκρατία στην εργασία, ισχυρότερα σωματεία και το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι τα κλειδιά για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.


Οι πολιτικές που άσκησε το Υπουργείο Εργασίας στα χρόνια του Μνημονίου αποτέλεσαν βασικό πυλώνα “καταστροφής” εργατικών κεκτημένων. Οι αγώνες της προηγούμενης περιόδου είχαν αποτέλεσμα και έφεραν ήδη τις πρώτες νίκες. Ωστόσο, μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις και σημαντικές δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε.Μόνο με πίεση από δυνατά συνδικαλιστικά όργανα μπορεί να αναστραφεί η καταστροφική πορεία των τελευταίων ετών και να δημιουργηθούν εκείνες οι δικλίδες που θα διασφαλίζουν ότι και στο μέλλον δεν θα υποστούμε τα ίδια.

Η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Συνεργασία Υπαλλήλων (Α.Ρ.Σ.Υ) δημιουργήθηκε ουσιαστικά πριν από δεκατέσσερα χρόνια από υπαλλήλους του υπουργείου. Νιώσαμε την ανάγκη να μιλήσουμε ώστε να ακουστούν και οι φωνές των συναδέλφων που ήταν μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων. Να παλέψουμε για έναν Σύλλογο που θα βασίζεται στην ενεργό και ισότιμη συμμετοχή, την δραστηριοποίηση των μελών του, την πραγματική  δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Μακριά από λογικές πελατειακών σχέσεων, διαχωρισμών και κομματικών εξαρτήσεων.Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σταθήκαμε συνεπείς στις απόψεις μας λειτουργώντας ως μια αυτόνομη συλλογικότητα υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με τις προτάσεις, τις παρεμβάσεις και την όλη παρουσία μας στο Σύλλογο, στις Γενικές Συνελεύσεις και τα Διοικητικά Συμβούλια, συνεισφέραμε ιδέες, προτείναμε λύσεις και αγωνιστήκαμε για αυτές με συνέπεια και διάρκεια. Στηρίξαμε έμπρακτα την συνεχή ενημέρωση των συναδέλφων και μέσω του διαδικτύου και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.

 Συμβάλλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και την διαμόρφωση μιας στρατηγικής αντεπίθεσης και διεκδίκησης.

των δίκαιων αιτημάτων μας. Αντισταθήκαμε στην μνημονιακή «επίθεση» που από το  2011 στόχευε στην απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων, τις μισθολογικές περικοπές, τις  απολύσεις, την απομείωση των δομών, την αποψίλωση των υπηρεσιών μας και την απαξίωση του κοινωνικού ρόλου του Υπουργείου μας.

Υποστηρίξαμε από την αρχήκαι το κάναμε πράξη όλα αυτά τα χρόνιαότι για να πετύχουμε τους στόχους μας δεν αρκεί η στείρα κριτική και ο αντίλογος αλλά πρέπει συγχρόνως να διατυπώνουμε συγκεκριμένες θέσεις καιπροτάσεις για όλα όσα μας αφορούν. Να  συμμετέχουμε στους σχεδιασμούς για το μέλλον των υπηρεσιών μας γιατί ως εργαζόμενοι γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε πολιτική ηγεσία τα ζητήματα της δουλειάς μας.

Την τριετία που μας πέρασε – όπου και είμαστε η δεύτερη δύναμη στα Δ.Σ. Συλλόγου και Ομοσπονδίας- δυστυχώς όλοι γίναμε μάρτυρες μιας συνεχούς αδράνειας (στην καλύτερη περίπτωση) της πλειοψηφίας. Έχοντας χάσει τη δυνατότητα παρασκηνιακών επαφών και πελατειακών σχέσεων που είχαν αναπτύξει με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, επέλεξαν  στις περισσότερες  περιπτώσεις να μην συζητούν, να μη διαπραγματεύονται και να περιορίζονται μόνιμα στο ρόλο της Κασσάνδρας, πιστεύοντας ότι έτσι τιμωρούν την πολιτική ηγεσία.

Και εδώ είναι αδύνατο να μην επανέλθουν οι μνήμες: Σε ένα υπουργείο στο οποίο έχουν να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθυντών από το 2006 και 2011 αντίστοιχα, κάποιες δυνάμεις πουαυτοπροσδιορίζονται ως συνεπείς, ξαφνικά ανακαλύπτουν εν έτη 2018 ότι οι θέσεις ευθύνης στο Υπουργείο μας καλύπτονται με τοποθετήσεις…

Με πρωτοβουλίες μας:

Επέστρεψαν πίσω στις υπηρεσίες μας όλοι οι «διαθέσιμοι» συνάδελφοι και προσλήφθηκαν νέοι συνάδελφοι από τις εκκρεμότητες των παλιών διαγωνισμών ΑΣΕΠ ενισχύοντας τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του υπουργείου μας. Ολοκληρώθηκε η  μετάταξη των συναδέλφων που για χρόνια υπηρετούσαν στο πλευρό μας χωρίς να έχουν τα ίδια συνδικαλιστικά και υπηρεσιακά δικαιώματα.
Συμμετείχαμε στο διάλογο για το νέο ΠΔ134/17 το οποίο αποκατέστησε σε ένα βαθμό -αλλά όχι πλήρως- τις αδικίες και τη συρρίκνωση  που είχαν υποστεί οι υπηρεσίες με το ΠΔ 113/14. Διεκδικούμε και τώρα την επαναλειτουργία του συνόλου των υπηρεσιών.

       Πετύχαμε όχι μόνο τη διάσωση αλλά και την αύξηση των εξόδων κίνησης για συμμετοχή στα συνεργεία ελέγχου του Σ.ΕΠ.Ε.  Συνεχίζουμε όμως να διεκδικούμε την καταβολή τους χωρίς κρατήσεις και χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικών.

       Προασπίσαμε την αμοιβή για τη συμμετοχή στις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές.
Κύριοι άξονες της πρότασής μας οι οποίοι έχουν στόχο την ενίσχυση και ανάδειξη του αναπτυξιακού ρόλου του Υπουργείου μας για το επόμενο διάστημα μέσω της ουσιαστικής ενίσχυσης πολιτικών που στηρίζονται στους τομείς της προστασίας της Εργασίας, της αύξησης της Απασχόλησης, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της ΚοινωνικήςΑλληλεγγύης είναι:

       Διεκδίκηση σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους όρους εργασίας μας.
       Κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας ώστε να γνωρίζουμε ποιος κάνει τι και πότε.
       Διαρκής εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου και πραγματοποίηση τακτικών σεμιναρίων.
       Ενοποίηση των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας – Διασφάλιση των συνθηκών υγείας και  ασφάλειας όλων των εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας
       Διασύνδεση των υπαρχόντων πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου μεταξύ τους καθώς η χρήση της τεχνολογίας σημαίνει προσαρμογή στις ανάγκες του έργου των υπαλλήλων και όχι οι υπάλληλοι στις ανάγκεςτων νέων τεχνολογιών.
       Ορθολογική κατανομή προσωπικού και στελέχωση των τμημάτων – Άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών αυτή τη στιγμή μετατάξεων και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων μέσω προσλήψεων από το ΑΣΕΠ.
       Μονιμοποίηση των εργαζομένων ΙΔΑΧ και πλήρη αξιοποίηση τους
       Πλήρη και ουσιαστική ενσωμάτωση της ΓΓ Πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας και αναβάθμιση του ρόλου της ως ενός από τους τρεις βασικούς πυλώνες της πολιτικής του. Συμμετοχή των υπαλλήλων της ισότιμα σε όλες τις δραστηριότητες του Υπουργείου.
       Ενδυνάμωση του κοινωνικού ρόλου του ΣΕΠΕ και καλλιέργεια αντίστοιχης κουλτούρας – Ο Επιθεωρητής Εργασίας δεν είναι φοροεισπράκτορας.
       Ουσιαστική νομική κάλυψη άσκησης ελεγκτικού έργου στο Σ.ΕΠ.Ε. – εξαίρεση επιθεωρητών από τη διαδικασία του αυτοφόρου.
       Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και ηλεκτρονική συνδρομή για το Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας.
       Κατάργηση των κρατήσεων των εξόδων κίνησης και αύξηση των κονδυλίων για υπερωριακή απασχόληση.
       Διερεύνηση της δυνατότητας συμμετοχής των συναδέλφων της ΓΓ Πρόνοιας σε συνεργεία ελέγχου της διαχείρισης των Προνοιακών Ιδρυμάτων.

Για τη διαφορετική λειτουργία του συνδικαλισμού στο Υπουργείο μας:

Επικαιροποίηση του Καταστατικού του Συλλόγου μας.

 Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης βάσει των πραγματικών περιστατικών και αναγκών.

Διεξαγωγή συχνών ενημερωτικών ανοικτών συνελεύσεων (ακόμη και τοπικών) για την καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των μελών. Δημιουργία ομάδων εργασίας με σκοπό την υποστήριξη και τεκμηρίωση των συνδικαλιστικών μας αιτημάτων.

 Έγκαιρη δημοσιοποίηση της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά του Συλλόγου και διερεύνηση της δυνατότητας για θεσμοθέτηση σταθερών πόρων του.

Δημιουργία μόνιμου και αποτελεσματικού δικτύου αλληλεγγύης με σκοπό την στήριξη συναδέλφων.
Πρωτοβουλίες για ενοποίηση συλλόγων-ομοσπονδιών στο υπουργείο μας-όχι στους τεχνητούς διαχωρισμούς-Μια ενιαία Ομοσπονδία στο Υπουργείο μας.

Οριζόντιο συντονισμό δράσεων με Πρωτοβάθμια Σωματεία ομοειδών χώρων (π.χ Υπουργείο Υγείας, Ο.Α.Ε.Δ., Ασφαλιστικά Ταμεία). Δημιουργία μόνιμων δικτύων ενημέρωσης και άμεσης δράσης.
Εξασφάλιση κατασκηνώσεων – Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας χώρου δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών μας σε χώρο του Υπουργείου.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις ανοιχτές σε όλους τους συναδέλφους και με την ενεργή συμμετοχή τους.
Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας αθλητικών ομάδων και δημιουργίας χώρου άθλησης μέσα στο χώρο εργασίας μας.

Ως δημόσιοι υπάλληλοι παλεύουμε για :Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ειδικότερα στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια, έχουν εξαντλήσει πλέον τις αντοχές τους.

 Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας με την εφαρμογή μίας και μόνο σχέσης εργασίας, με μέριμνα για την τακτοποίηση των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου τομέα.

Άμεση ολοκλήρωση  των διαδικασιών κρίσεων για όλες τις θέσεις ευθύνης του δημοσίου με εφαρμογή του Ν. 4369/2016 με κατάργηση της  αντισυνταγματικής και απεργοσπαστικής τροπολογίας που αποκλείει τους απεργούς από τις κρίσεις.

Αντίσταση σε οποιαδήποτε απόπειρα συρρίκνωσης – ιδιωτικοποίησης τομέα ή τομέων του δημοσίου.

Επαναφορά των συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα και καμιά περαιτέρω μείωση στις κύριες ή επικουρικές συντάξεις.

Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση του κατώτατου μισθού.

 Αξιοπρεπές και δίκαιο μισθολόγιο – Άμεση καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου χωρίς κανέναν συμψηφισμό και μείωση των προσωπικών διαφορών.
Χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε δύο χρόνια και για τους  δημοσίους υπαλλήλους ΔΕ  και ΥΕ κατηγορίας.
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
Ουσιαστική ρύθμιση ελάφρυνσης των δανείων των Δημοσίων Υπαλλήλων από το Παρακαταθηκών & Δανείων.

Είναι η ώρα των προτάσεων και των συλλογικών διεκδικήσεων, στον αγώνα για ένα σύγχρονο Δημόσιο τομέα, για ένα Υπουργείο Εργασίας χωρίς εξαθλιωμένους εργαζόμενους, που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων. Πέρα και μακριά από τα βαρίδια όλων όσων στο  παρελθόν απαξίωσαν τα βασικά χαρακτηριστικά του Δημόσιου προς όφελος αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικών συμφερόντων.

Η συμμετοχή μας στις εκλογές για το Δ.Σ του Συλλόγου αποσκοπεί στην απόκτηση ενός μέσου για την επιδίωξη των παραπάνω προτάσεων και όχι στην απόκτηση συνδικαλιστικών “καρεκλών”. Δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να γίνουμε επαγγελματίες συνδικαλιστές. Για αυτό και εφαρμόζουμε την τακτική εναλλαγή των μελών μας στις θέσεις Διοικητικών Συμβουλίων, ώστε να αποκλείσουμε πλήρως την ανάπτυξη τέτοιων φαινόμενων και να ενισχύσουμε τη συμμετοχή και τη λογοδοσία, διασφαλίζοντας πάντα την λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο η καταγραφή ενός διεκδικητικού πλαισίουΕίναι κυρίως οι τρόποι και οι πολιτικές που προτείνονται για την επίτευξη των στόχων του. Η ΑΡΣΥ κινούμενη αποδεδειγμένα με αξιοπρέπεια και ευαισθησία, μαχητικά, διεκδικητικά, υπεύθυνα και μακριά από κομματικές πελατειακές εξαρτήσεις, μικροπολιτικές στρατηγικές και παιχνίδια εξουσίας, θα αγωνιστεί όπως έκανε πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των υπαλλήλων του υπουργείου, την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και τη στήριξη των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας.

Μόνο με την ενότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα του άλλου μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο αύριο με τους εργαζόμενους και για τους εργαζόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: