ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Αποτίουμε εσαεί φόρο τιμής στους πεσόντες της Κύπρου


     Του ΘΑΝ. ΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑ(*)
Προέδρου του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ

 Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, διατηρούν άρρηκτες σχέσεις  συνεργασίας και συναδελφικής αλληλεγγύης με τους Κύπριους συντάκτες, καθώς από το 2003 οι δύο Ενώσεις Συντακτών, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων και η Ένωση Συντακτών Κύπρου έχουν αδελφοποιηθεί. 


Και βέβαια η αδελφοποίηση δεν έμεινε μόνο στα χαρτιά, αλλά έχει προχωρήσει σε ουσιαστικό επίπεδο. Έτσι η ΕΣΗΕΠΗΝ από την πλευρά της, έχει υιοθετήσει το Δημοτικό Σχολείο Περιβολιών της Λάρνακας και οι συνάδελφοί μας της Κύπρου, το Δημοτικό Σχολείο Κερύνειας Αιγιαλείας.

 Πάρα πολλές φορές έχουμε ανταλλάξει επισκέψεις και έχουμε προσφέρει στα παιδιά εκτός από δώρα, επιμορφωτικό υλικό που μας έχουν υποδείξει οι εκπαιδευτικοί.

 Κυρίες και Κύριοι όταν αναφερόμαστε στην Κύπρο, δεν μπορούμε να μην ανατρέχουμε, δεν μπορούμε να μην θυμόμαστε και δεν είναι δυνατόν να λησμονούμε τα δεινά, που επισώρευσαν οι «Βρετανοί αποικιοκράτες και οι Τούρκοι εισβολείς. Στην ιστορία, έχουν χαραχθεί με ανεξίτηλα γράμματα τα ονόματα όλων εκείνων των μαρτύρων της ΕΟΚΑ, των αμούστακων παιδιών με το αδούλωτο φρόνημα και τη μοναδική γενναιότητα, που όρθωσαν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα και την ελευθερία.

Αποτίουμε εσαεί φόρο τιμής στον Καραολή, το Δημητρίου, τον Παλληκαρίδη, τον Αυξεντίου, τον Μάτση το Λένα, το Πατάτσο, τον Κουτσόφτα, τον Ζάκο, τον Δράκο και τ’ άλλα παιδιά που με το αίμα τους έσωσαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού. Από την άλλη πλευρά δεν ξεχνάμε το ανοσιούργημα του δεύτερου
γύρου που επιχειρήθηκε στη μαρτυρική μεγαλόνησο, με το χουντικό πραξικόπημα και την εισβολή που ακολούθησε από τους Τούρκους κατακτητές.

 Για το έγκλημα αυτό δυστυχώς δεν υπήρξε τιμωρία. Ο φάκελος της Κύπρου παραμένει και σήμερα ερμητικά κλειστός παρ’ ότι έχουν περάσει 40 και πλέον χρόνια από τη βαρβαρότητα της βίαιης ανατροπής της νόμιμης Κυπριακής κυβέρνησης υπό τον Εθνάρχη Μακάριο.
 
Η Κύπρος το ’74 αγαπητοί φίλοι βάφτηκε με αίμα αθώων. Εκεί βρέθηκαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους και Αχαιοί αξιωματικοί και στρατιώτες, που προάσπισαν όντας προδομένοι από την κεντρική ηγεσία, την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.

Τιμή και δόξα λοιπόν στους Αχαιούς πολεμιστές της Κύπρου που πότισαν με το αίμα τους τα άγια χώματα της Κύπρου και αξίζει πραγματικά να τους μνημονεύουμε.

Και αυτοί ήταν οι:           

 - Δημήτριος Σιορώκος δεκανέας καταδρομών από τα Βραχναίικα
- Σωτήριος Τζουράς δεκανέας από τις Κορφές Καλαβρύτων
- Αλέξης Χριστόπουλος δεκανέας πεζικού από το Μετόχι Αχαΐας        
- Χρήστος Γκαβός λοχίας μηχανικού από το Σταροχώρι Αχαΐας
- Γεώργιος Μαρτζάκλης λοχίας πεζικού από το Μάνεσι Τριταίας .
 - Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος επιλοχίας πεζικού από τα Τριπόταμα
Καλαβρύτων.
Αρχικά τραυματίστηκε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και υπέκυψε στα  τραύματά του στο νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στους αγνοούμενους συγκαταλέγονται οι: 

- Νικόλαος Κατούντας υπολοχαγός Διοικητής της 33ης μοίρας καταδρομών από την Αγία Τριάδα της  Πάτρας. Τραυματίστηκε μαχόμενος στην περιοχή της Κερύνειας και από τότε αγνοείται.

-Χρήστος Γρίβας λοχίας  εφοδιασμού – μεταφορών. Αγνοείται από τις 16  Αυγούστου 1974.

-Βασίλειος Καποτάς ταγματάρχης μηχανικού έπεσε μαχόμενος στην Αμμόχωστο στις 11 Μαΐου 1964.

Αιωνία τους η μνήμη.
______________
(*) Πρόλογος του δημοσιογράφου της ΕΣΗΕΠΗΝ Θαν. Μπαμπανέβα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Αναστασίας Ευσταθίου «Οι χρυσοπράσινοι φίλοι μου, Καμή» στις 18-5-2018 στην αίθουσα του Δημοτικού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, στο παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: