ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Συνέντευξη Τύπου στο Υπ. Εσωτερικών για την ιθαγένεια





Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να μειώσουμε τους χρόνους απόδοσης της ιθαγένειας

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο Ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, χθες Τρίτη 6 Μαρτίου 2018,  σχετικά με την μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της Ιθαγένειας, καθώς και για τις προωθούμενες αλλαγές στα πεδία των προσωπικών συνεντεύξεων, της επίσπευσης των διοικητικών διαδικασιών και της αποκατάστασης των νομοθετικών κενών αναφορικά με τις κατηγορίες δικαιούχων υποβολής αιτήματος πολιτογράφησης. 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:
Θέλω να πω εξ αρχής ότι η κυβέρνηση πορεύεται αταλάντευτα στο δρόμο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων. Αυτή είναι μια αφετηρία στην προσέγγιση των ζητημάτων που σήμερα σας παρουσιάζουμε.
Θέλουμε, με αυτή μας τη στάση και με τα όσα έχουμε κάνει και σχεδιάζουμε να κάνουμε, να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο το σύγχρονο κόσμο, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενάντια στη ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, βασισμένοι στις αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της ισότητας, αποσκοπώντας σε μια ισότιμη ένταξη των ανθρώπων που το δικαιούνται στην κοινωνία μας, με βάση τις αρχές λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Αυτό είναι ένα μήνυμα διαχρονικό. Θα έλεγα ένα μήνυμα αρκετά επίκαιρο με βάση τα προβλήματα που απασχολούν τη σημερινή Ευρώπη, αλλά και τη παγκόσμια σκηνή.
Έτσι, από τότε που ιδρύσαμε -  αλλά και λίγο πριν -  την Ειδική Γραμματεία, προσπαθήσαμε να δούμε πώς θα βελτιώσουμε ποιοτικά και διοικητικά ζητήματα που αφορούν το θέμα της ιθαγένειας. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση το 2015 ουσιαστικά θωράκισε το πλαίσιο και, με ένα αναγκαίο και επιβεβλημένο βήμα τότε που αφορούσε την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα, απάντησε στα όποια προβλήματα νομικής φύσης είχαν υπάρξει  με βάση τον προηγούμενο νόμο για την ιθαγένεια.
Εκείνο το οποίο επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή και θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα, είναι να εισαγάγουμε ένα νέο τρόπο για τη διαδικασία της συνέντευξης.
Επεξεργαζόμαστε, έναν αριθμό ερωτήσεων οι οποίες θα είναι γνωστές από την αρχή, πάνω στις οποίες θα εξετάζονται οι υποψήφιοι και αυτοματοποιημένα, με ένα σύγχρονο σύστημα, εκείνη την ώρα τυχαία, εν πάση περιπτώσει με ένα τεχνικό τρόπο, θα το δούμε, θα επιλέγονται αυτές οι ερωτήσεις.
Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να μειώσουμε τους χρόνους απόδοσης της ιθαγένειας και παρ’ όλο ότι κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί, απέχουν πολύ από τις δικές μας προσδοκίες.
Επιπλέον θα ασχοληθούμε με εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που ζούνε εδώ στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο και που δεν καλύπτονται από το είδος της άδειας παραμονής που κατέχουν για να υποβάλουν το αίτημα της ιθαγένειας.            
Σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις που θα έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητήματα που αφορούν ηλικιωμένους άνω των 65 ετών οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα αρκετά χρόνια και αποτελούν μια ειδική κατηγορία.
Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ένα σύγχρονο τρόπο τα ζητήματα που σχετίζονται με αιτήματα ατόμων ΑμΕΑ που αιτούνται ιθαγένειας. Καθώς επίσης και τα αιτήματα ατόμων τα οποία έχουν ψυχικά νοσήματα, ή έχουν νοητική στέρηση. Είναι κάποιες ιδιαίτερες κατηγορίες τις οποίες μέχρι τώρα δεν τις έχουμε αντιμετωπίσει με τον τρόπο που θα έπρεπε.
Υπάρχει ένα θέμα που θα έλεγε κανείς έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και αφορά τους ανιθαγενείς ρομά που ζούνε στην Ελλάδα, έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι χωρίς ιθαγένεια. Είναι ένα ακανθώδες ζήτημα το οποίο κι αυτό θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε στην κατεύθυνση της επίλυσής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: