ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

"Το μαγκάλι", του Γιώργου Ηλιάδη, την Τετάρτη 14-2-2018



Παρουσίαση βιβλίου – Θεατρικά δρώμενα

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, στις 7 το απόγευμα

Στο βιβλιοπωλείο Koukoubook (Μπονιαλή 11-19)

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς θα παρουσιάσουν το μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη «Το μαγκάλι», την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, στις 7 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Koukoubook, στα Χανιά.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή video, θεατρικά δρώμενα, περιήγηση σε γευστικές μνήμες από την παιδική μας ηλικία, και – άμα μείνει χρόνος – συζήτηση…
Συνεργάζονται: ο συγγραφέας – ηθοποιός Γιώργος Ηλιάδης, η νηπιαγωγός Μαρία Κατσικανδαράκη, ο δάσκαλος Μανόλης Χατζηπαναγιώτου, η φιλόλογος Ελευθερία Αποστολάκη και ο συγγραφέας Χρήστος Τσαντής. 
Ο φιλόξενος χώρος του βιβλιοπωλείου της Ελένης Τενεκετζή θα διαμορφωθεί ειδικά για την περίσταση, ώστε να μας φέρει ακόμα πιο κοντά στα αρώματα, στις γεύσεις και τις μουσικές του βιβλίου του Γιώργου Ηλιάδη. Το πατάρι του βιβλιοπωλείου, ο χώρος που φιλοξενεί πολλές δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και ενηλίκους (ανάμεσά τους και το Εργαστήρι Δημιουργική Γραφής των Εκδόσεων Ραδάμανθυς), θα αποτελέσει τη σκηνή όπου θα εμφανιστούν τα κεντρικά πρόσωπα-πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος του Γιώργου Ηλιάδη. Το μαγκάλι είναι έτοιμο να ανάψει στα Χανιά λοιπόν. Η συνέχεια… επί σκηνής. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Ιορδάνης ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην γενέτειρά του το πρώτο του βιβλίο. Το ταξίδι του από την Αθήνα στο Ηράκλειο και η επιστροφή στην Κρήτη έπειτα από αρκετά χρόνια, φέρνουν στην επιφάνεια τα παιδικά του χρόνια, με τις ιστορίες δίπλα στο μαγκάλι και τα πρώτα του βήματα στη ζωή. Το ταξίδι του αναπλάθει την ατμόσφαιρα μιας εποχής που χάθηκε, μα δεν διαγράφηκε από την ατομική και συλλογική μνήμη.
Ο αναστοχασμός του μας οδηγεί μακριά, ως τις ρίζες και τις απαρχές της γραφής και της ανάγνωσης, στη Κίνα, στη Βαβυλώνα, στην αρχαία Αίγυπτο, στην Αθήνα. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να συνταξιδέψει με τους Βυζαντινούς και, αργότερα, με τους σταυροφόρους στους «Δρόμους του Μεταξιού», να νιώσει την ατμόσφαιρα της πολιορκίας του Χάνδακα, να αναπνεύσει το ζωογόνο αέρα της Ιστορίας…
Το ταξίδι της επιστροφής του Ιορδάνη στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, δεν είναι απλό. Και αν αναρωτιέσαι πως σχετίζονται τα λαϊκά παραμύθια, η θρησκεία, το Παρίσι, ο Μάης του 1968, η Τρούμπα, ένας γάμος, ένα διαζύγιο και ένα βιβλίο, με τους Σουμέριους, τον Γουτεμβέργιο και την ιστορία της τυπογραφίας, τότε κάνε τον κόπο να διαβάσεις… Αν αναρωτιέσαι, θα πει πως και το δικό σου μαγκάλι σιγοκαίει ακόμα!
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Το δραματουργικό εργαστήρι που είναι εγκατεστημένο στο νου και την καρδιά τού συγγραφέα, μας χαρίζει ένα εξαιρετικό έργο. Ένα ταξίδι από την παιδική μας ηλικία και τη χώρα των παραμυθιών έως την προσαρμογή στις ανάγκες της αδυσώπητης καθημερινότητας. Η πένα του Γιώργου Ηλιάδη δεν έχει ταίρι. Δεν μιμείται. Ήδη, με το δεύτερο κιόλας μυθιστόρημά του, κατοχυρώνει τον δικό του τρόπο γραφής και αφήγησης όπου ο σαρκασμός και η σάτιρα ευνοούν τον προβληματισμό και την αναζήτηση. Το ταξίδι του συγγραφέα είναι ένα κάλεσμα και – παράλληλα – μία απόπειρα να προσεγγίσουμε την ιστορία αλλιώς. Διαβάζοντας τις σελίδες, πιθανά, θα δούμε πως έχουν κάτι κοινό με τη δική μας προσωπική αφήγηση.
Χρήστος Τσαντής

Δεν υπάρχουν σχόλια: