ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Αναπόδεικτες και εθνικιστικές θεωρίες, σε μαθήματα της ΕΣΗΕΑ

Ενημερώθηκα από ανάρτηση της

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ  ανακοίνωσε «την πραγματοποίηση  ενός νέου κύκλου σεμιναρίων Ελληνικής Γλώσσας, και ενός ακόμη κύκλου σεμιναρίων Ορθοφωνίας, με την πεποίθηση ότι θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία γνώσεων για τα μέλη μας στο νέο εργασιακό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
(Υπεύθυνοι για το σεμινάριο είναι ο πρώην αρχισυντάκτης, εκφωνητής και παρουσιαστής της ΕΡΤ, κ. Αργύρης Κουσούρης και η δημοσιογράφος και πρώην παρουσιάστρια της ΕΡΤ, κυρία Στέλλα Παπαδοπούλου).

Τα σεμινάρια της Γλώσσας λοιπόν, πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να ωφελήσουν σε τίποτα όσους τα παρακολουθήσουν, αλλ’ αντίθετα να διαδώσουν αστήρικτες, αντιεπιστημονικές, εθνικιστικές και σκοταδιστικές απόψεις -και επιπλέον, πολύ μικρή σχέση φαίνεται να έχουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο επαγγελματίας της γραφίδας (ας το πούμε έτσι παλιομοδίτικα, παρόλο που όλοι πληκτρολόγιο χρησιμοποιούμε πια).

Θα μου πείτε, πώς μπορούμε να κρίνουμε τα σεμινάρια πριν πραγματοποιηθούν; Μήπως προτρέχουμε; Μακάρι. Ωστόσο, ο τίτλος των περισσότερων επιμέρους διαλέξεων είναι τόσο εύγλωττος που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφιβολίας ως προς το περιεχόμενό τους και την τοποθέτηση του εισηγητή.

Αντιγράφω και κρίνετε και εσείς:


1ο Σεμινάριο:  Η Γέννηση η Διαδρομή και οι Μεταλλάξεις της Ελληνικής Γλώσσας 
Υπεύθυνος: Κώστας Δούκας. (Υπεύθυνος υλοποίησης του σεμιναρίου είναι ο δημοσιογράφος, συγγραφέας ιστορικός ερευνητής και διακεκριμένος μεταφραστής των Ομηρικών επών, κ. Κώστας Δούκας).
Διάρκεια: Δέκα ώρες και τριάντα λεπτά.
Χρόνος Υλοποίησης: Επτά εβδομάδες, από 30/1/2018 έως 13/3/2018.
Παράδοση: Κάθε Τρίτη πρωί, από τις δέκα έως τις έντεκα και μισή.
Ενότητες:
  1. Ετυμολογήσεις και παραγωγή λέξεων.
  2. Το γλωσσικό φαινόμενο και η εξακτίνωση του Μεσογειακού Πελασγικού Αιγαιοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος στην οικουμένη.
  3. Η πινακίδα του Δισπηλιού Καστοριάς, η πρώτη ελληνική <γωνιώδης γραφή>.
  4. Ο Δίσκος της Φαιστού, η πρώτη ελληνική ιερογλυφική γραφή, προπομπός τής σύγχρονης τυπογραφίας.
  5. Γραμμική Γραφή Β’ και πλήρης ανάγνωση πινακίδων της Πύλου για πρώτη φορά με βάση το συλλαβάριο Βέντρις.
  6. Ο Όμηρος και η γλώσσα του ως μήτρα των Ευρωπαϊκών γλωσσών.
  7. Ποια γλώσσα μιλάμε σήμερα, και η κακοποίησή της από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σεμινάριο γλώσσας, γραπτά στο email: seminaria@esiea.gr ή στο φαξ: 210-3632608 και τηλεφωνικά στο 210-3675505, έως τις 25 Ιανουαρίου 2018.

Κριτική της 

«Καταρχάς, προσέχουμε ότι από τις εφτά διαλέξεις μία μόνο έχει άμεση σχέση με τη δουλειά που κάνουν καθημερινά οι δημοσιογράφοι: η τελευταία. Ας προσθέσουμε και την πρώτη, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί εισαγωγή. Και πάλι, 2 στις 7 δεν είναι και πολύ καλό ποσοστό. Θα περίμενε κανείς, σε ένα σύνολο εφτά διαλέξεων, οι 4 ή 5 να αφορούν άμεσα προβλήματα που συναντούν ή μπορεί να συναντήσουν οι διδασκόμενοι κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και μόνο 2 ή 3 να άπτονται γενικότερων θεμάτων· εδώ η αναλογία έχει αντιστραφεί.

Όχι μόνο έχει αντιστραφεί, αλλά και από τον τίτλο της έβδομης διάλεξης φαίνεται καθαρά ότι ο εισηγητής έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι η γλώσσα κακοποιείται, και αυτή την άποψη θα προσπαθήσει να επιβάλει σε όσους παρακολουθήσουν το σεμινάριό του.

Αλλά και πάλι, μικρό το κακό. Το μεγάλο κακό το εντοπίζω στις ενδιάμεσες διαλέξεις (από τη δεύτερη έως την έκτη) οι οποίες, και μόνο από τον τίτλο τους, φαίνεται καθαρά ότι δεν πρόκειται να διδάξουν κάτι χρήσιμο στα μέλη της ΕΣΗΕΑ που θα τις παρακολουθήσουν αλλά να τους γεμίσουν το κεφάλι με αντιεπιστημονικές, αναπόδεικτες και εθνικιστικές θεωρίες, αντλημένες όχι από επιστημονικά συγγράμματα αλλά από τα πανέρια της παραγλωσσολογίας.

Αντιεπιστημονικές ελληνοβαρεμένες θέσεις φαίνεται να απηχούν και οι διαλέξεις αριθ. 2 και 6, με την ελληνική γλώσσα να προβάλλεται ως «μήτρα» των ευρωπαϊκών γλωσσών. Στοιχηματίζω πως ο εισηγητής θα πληροφορήσει τους ακροατές του ότι η ινδοευρωπαϊκή θεωρία «έχει πλεον καταρριφθεί» -έχω ακούσει πολλούς να προβάλλουν αυτόν τον ανυπόστατο ισχυρισμό.

Όσο για τον εισηγητή, δεν θα πω πολλά γιατί δεν είναι σωστό να κάνω προσωπικές αναφορές, ιδίως σε κάποιον που προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του. Πάντως, βλέπω ότι ο Κώστας Δούκας προτιμά να εκδίδει τα βιβλία του σε εκδοτικούς οίκους ακροδεξιούς και αρχαιολατρικούς. Ωστόσο, εγώ δεν κατηγορώ τον άνθρωπο -έχει κάθε δικαίωμα να τρέφει αντιεπιστημονικές απόψεις και να νομίζει ότι έχει λύσει δύσκολα προβλήματα αποκρυπτογράφησης. Με εκείνους που τον επέλεξαν για εισηγητή τα έχω.

Ασφαλώς, η πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ να διοργανώσει μαθήματα για τη γλώσσα είναι αξιέπαινη. Όμως τι χρειάζονται πέντε ή έξι διαλέξεις για το μεγαλείο της ελληνικής;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: