ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Για πρώτη φορά μιλά για το συμβάν στο Δημαρχείο

Συνέντευξη της Σ. Αναγνωστοπούλου στην "Π": Οι μάχες δίνονται στο γήπεδο της ιστορίας
Σία Αναγνωστοπούλου: Με ενόχλησε  η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων δημοκρατικής αντιπαράθεσης!

Η Σία αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει στον δημοσιογράφο Κ. Μάγνη, της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Πατρών, ότι η πολιτική αναμέτρηση γίνεται με όρους ρεαλιστικούς και όχι με παρελκυστικούς μαξιμαλισμούς, τύπου ΚΚΕ. 
 
Επίσης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει πρόσωπα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην κοινωνία, κάνει μνεία ενός όρου κλειδί: Της απλής αναλογικής! Η οποία θα αναδιατάξει όλο το Σώμα των δημοτικών συμβούλων, καθώς θα δοθεί η δυνατότητανα εκπροσωπηθούν όλες οι απόψεις, αναλόγως των ψήφων που θα λάβουν.
 
Πέραν αυτών αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά μιλά η ίδια και όχι κύκλοι προσκείμενοι σε αυτήν, για το ζήτημα δεοντολογίας που ανέκυψε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στην  γιορτή του Δημαρχείου των Πατρέων.  
 
Την ρωτά ο δημοσιογράφος Κ. Μάγνης και απαντά.

«...Σας ενόχλησε ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο δήμαρχος Πατρέων διερωτώμενος αν κάποιος που έχει καρδιά μπορεί να αντέξει νόμους που στέλνουν στο αυτόφωρο όσους συμπαρίστανται σε δανειολήπτες. Ανεξάρτητα αν ήταν αγενές από οικοδεσπότη να αδειάζει τους καλεσμένους του, μήπως τα λόγια του ενεργοποίησαν τύψη αριστερής συνείδησης για επαχθή κυβερνητικά μέτρα που δοκιμάζουν τη φιλοτιμία σας;»
 
Και η Σία Αναγνωστοπούλου απαντά:  

«Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ της πολιτικής αντιπαράθεσης και, μάλιστα, της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτός είναι ο κανόνας της δημοκρατίας. Ομως η δημοκρατική αντιπαράθεση απαιτεί διαλεκτισμό, δηλαδή αντίλογο. Δεν με ενόχλησε λοιπόν η γιορτινή μέρα, ούτε τέθηκε για μένα θέμα ευγένειας ή αγένειας του δημάρχου προς τους καλεσμένους του. Με ενόχλησε το γεγονός ότι ο δήμαρχος επέλεξε και αυτή τη μέρα (καλά έκανε -όλες οι μέρες είναι μέρες του λαού) για να ασκήσει σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση, γνωρίζοντας ωστόσο ότι -ακριβώς λόγω της γιορτινής μέρας- οι καλεσμένοι του και πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έχουν το δικαίωμα αντιλόγου. Με ενόχλησε λοιπόν σε πρώτο επίπεδο η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων δημοκρατικής αντιπαράθεσης. 
 
Δεύτερον, αυτά που είπε για τους πλειστηριασμούς και για τη, διά της απειλής του αυτόφωρου, απαγόρευση της διαμαρτυρίας, δεν ευσταθούν πολιτικά. Για την Αριστερά η πρώτη, κύρια, λαϊκή κατοικία συνιστά κοινωνικό δικαίωμα. Η απόκτηση όμως περιουσίας δεν συνιστά κοινωνικό δικαίωμα, συνιστά ατομική ελευθερία. 
 
Η Κυβέρνηση λοιπόν προστατεύει, κατ' αρχάς νομοθετικά (Νόμος Κατσέλη-Σταθάκη), το κοινωνικό δικαίωμα στην κατοικία (μέχρι 300.000 ευρώ). Συγχρόνως, έχει δημιουργήσει σε κυβερνητικό επίπεδο Παρατηρητήριο Πλειστηριασμών, ακριβώς για να ελέγχει από κοντά ότι το κοινωνικό δικαίωμα στην κατοικία (δηλαδή, η κύρια, λαϊκή κατοικία) δεν θα πληγεί. Αν χρειαστεί να νομοθετήσει, για περαιτέρω κατοχύρωση αυτού του κοινωνικού δικαιώματος, θα το κάνει.
Οι πλειστηριασμοί αφορούν τις μεγάλες ιδιοκτησίες: Δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από στρατηγικούς κακοπληρωτές και από αυτούς που θεωρούν ότι η ατομική τους ελευθερία, η οποία ασκείται με καπιταλιστικούς όρους, πρέπει να πληρωθεί από όλη την κοινωνία συλλογικά, με σοσιαλιστικούς όρους. 
 
Σε ό,τι αφορά το αυτόφωρο, ο δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά ότι στη διάταξη νόμου που ψηφίστηκε πριν από τις γιορτές δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. 
 
Τέλος, η αριστερή μου συνείδηση δεν ενεργοποιείται συγκυριακά λόγω των επιθέσεων και του στείρου πολέμου που δέχεται η Κυβέρνηση, από όλους αυτούς που, είτε ευθύνονται για την κρίση και τη σκληρή επιτροπεία στην οποία περιήλθε η χώρα, είτε θεωρούν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν όταν και όποτε ηττηθεί ο καπιταλισμός. Η αριστερή μου συνείδηση είναι μια ζωή σε εγρήγορση, πολύ περισσότερο αυτά τα τελευταία χρόνια: Ιδιαίτερα δε όταν αυτή η Κυβέρνηση δίνει απίστευτες μάχες για να κερδίσει έδαφος υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, υπέρ των δικαιωμάτων των πιο αδύναμων, υπέρ της εξόδου της χώρας από την μηχανική των μνημονίων».

Και μη επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου είναι η παρακάτω:
 
Μια που ξεκινήσαμε από εκεί, τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές σε Πάτρα και Δυτική Ελλάδα;
 
«Οι αποφάσεις για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του κόμματος και, κυρίως, σε σχέση με την κοινωνία. Το επικείμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει απλή αναλογική για την Αυτοδιοίκηση, πράγμα που σημαίνει: 
 
α) Ενεργοποίηση ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων, 
β) συναινέσεις σε τοπικό -πολιτικό και κοινωνικό- επίπεδο. 
 
Τόσο η πόλη μας όσο και η περιφέρεια διαθέτουν ένα τεράστιο κοινωνικό δυναμικό (πνευματικό, επιχειρηματικό-εμπορικό, καινοτόμο, εργατικό, αγροτικό) που μπορεί να απογειώσει την περιοχή μας. Χρειάζονται λοιπόν τοπικοί και αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί που θα προσφέρουν το πλαίσιο ώστε να ενεργοποιηθεί συλλογικά αυτό το δυναμικό και να δώσει μια νέα ώθηση στην πόλη και την περιοχή. Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενέστερα γι αυτό το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: