ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Π. Σκουρλέτης: Μεταρρύθμιση με μεγάλο ειδικό βάρος στην Αυτοδιοίκηση




Κρίσιμα θέματα για την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους σε αυτή, με αποκατάσταση αδικιών, ενίσχυση της δημοκρατίας και παροχή αναπτυξιακών εργαλείων, επιδιώκει να λύσει το υπουργείο Εσωτερικών, με το νομοσχέδιο να επιδιώκεται να είναι έτοιμο το Φθινόπωρο, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο και το Νίκο Σβέρκο. Τι διευκρίνισε για τα περί απαλλαγής της Εκκλησίας από τέλη καθαριότητας.
 
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία «είναι μία μικρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια που αφορά την καθημερινότητα των Δήμων, της λειτουργίας τους και των σχέσεων με τον πολίτη, αλλά και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζόμενων, με μεγάλο ειδικό βάρος», είπε ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι έχει πληθώρα διατάξεων, οι οποίες αφορούν κρίσιμα θέματα για τους εργαζόμενους: 
  • δίνει αποζημίωση για μέτρα ατομικής προστασίας που δικαιούντο και δεν έπαιρναν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα, αποκαθιστώντας μία αδικία. Ταυτόχρονα, κάποιοι από τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, αλλά δεν δικαιούντο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, τώρα το παίρνουν ολόκληρο ή ως ένα ποσοστό, ανάλογα με τη φύση της εργασίας.
  • λύνει θέματα που είχαν προκύψει από συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης, που είχαν περάσει στην ευθύνη των δήμων και τις θωρακίζει.
  • επαναφέρει την αντιμισθία στους αντιδημάρχους, που είχαν κρίσιμα πόστα και με βάση τους περιορισμούς που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια δεν δικαιούντο αντιμισθίας, την ώρα που χειρίζονταν πολύ σοβαρές υποθέσεις. Όποιος χειρίζεται σοβαρά ζητήματα, σε οποιοδήποτε πόστο, πρέπει να δικαιούται αποζημίωσης, αλλιώς γεννιούνται άλλα φαινόμενα μετά, που τα βρίσκουμε μπροστά μας.
  • άλλες ρυθμίσεις ανοίγουν το δρόμο για ίδρυση μονάδων καύσης νεκρών και από ιδιώτες .
  • δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρούν σε δημοπρασίες για υλικά από ανακύκλωση και να αυξάνουν τα έσοδά τους.
  • ρυθμίζονται τα χρέη και οι οφειλές φυσικών προσώπων επιχειρήσεων προς τους Δήμους (κυρίως από κλήσεις, το ΤΑΠ, κτλ.
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι δεν είναι ακριβές δημοσίευμα που ανέφερε πως απαλλάσσεται η Εκκλησία από τα τέλη καθαριότητας. «Δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο, αν συμβαίνει θα είναι βάσει άλλης ρύθμισης, αλλά δεν υπάρχει αυτό ως διάταξη που έχουμε εισάγει. Δεν είναι κάτι καινούργιο, το ψάχνω κι εγώ, να δούμε από πού προέκυψε».
 
Με την εμπειρία του Καλλικράτη σχεδιάζονται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
Όσον αφορά την λειτουργία της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «πλέον έχουμε μεγάλη και ικανή εμπειρία εφαρμογής του Καλλικράτη, που συνέπεσε και με την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής. Ενώ διοικητικά ήταν μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση, με τα προβλήματα και τις αντιδράσεις της, συνέπεσε με τον περιορισμό των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση. Αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ανατραπεί, αλλά έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία για να δούμε ποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνουμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης αρμοδιοτήτων των Δήμων, είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο να δούμε ποιος κάνει τι, ώστε να μπορούν να παίξουν το ρόλο τους ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Η δουλειά που γίνεται έχει εστιαστεί εκεί, να καταγράψουμε τις αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους».
 
Υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την εκπροσώπηση, το σύστημα ανάδειξης των αιρετών, καθώς το ισχύον σύστημα είναι παραμορφωτικό και ενώ στην κεντρική πολιτική σκηνή έχουμε ψηφίσει ότι την καθιέρωση της απλής αναλογικής, εκεί ισχύει ένα άκρως παραμορφωτικό, ενισχυμένο σύστημα εκπροσώπησης. Άρα, θα είναι μία μεγάλη αλλαγή η καθιέρωση της απλής αναλογικής –θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία και αυτό που ονομάζουμε διακυβέρνηση των Δήμων». 

Να αναλάβει αναπτυξιακό ρόλο η Αυτοδιοίκηση
 
Ο κ. Σκουρλέτης επίσης τόνισε ότι «πρέπει να στηρίξουμε με συγκεκριμένα μέτρα και δυνατότητες που θα ανοίγουν ένα νέο πεδίο δράσης  των Δήμων και Περιφερειών σε αυτό που ονομάζουμε αναπτυξιακό ρόλο σε τοπικό επίπεδο. Πέσαμε από μία κατάσταση που γενικώς ξεφύτρωναν δημοτικές επιχειρήσεις –που ήταν και φυτώρια διασπάθισης δημόσιου χρήματος ή φαινομένων διαφθοράς- σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που δεν επιτρέπεται να παίρνουν πρωτοβουλίες. Πρέπει να βρούμε μία άλλη ισορροπία».
 
Όπως είπε, «αυτό επιχειρείται και με ένα νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που δίνει δυνατότητα για ενεργειακούς συνεταιρισμούς στους οποίους να συμμετέχουν και οι Δήμοι, είτε από μόνοι τους είτε με ιδιώτες. Είναι μία πραγματικότητα που υπάρχει στην Ευρώπη και θα αλλάξει προς το θετικότερο το τοπίο στην ενεργειακή αγορά».
 
«Τα θέματα είναι πολλά, ελπίζω μέσα στο Φθινόπωρο να είμαστε σε θέση να τα παρουσιάσουμε και να μπορούμε, αμέσως μετά, να νομοθετήσουμε, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: