ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 12/7/2017



Σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα

1. Για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Η ανάπτυξη έχει νόημα, όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία, όταν απαντά στα σοβαρά προβλήματα του σήμερα:  Την ανεργία, την μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, την πληθυσμιακή και παραγωγική συρρίκνωση της υπαίθρου την αδρανοποίηση και την υπολειτουργία ολόκληρων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας μας.

Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, που θα οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας. Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας χαρακτηρίστηκε από παθογένειες που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας η αποσπασματικότητα και η αναποτελεσματικότητα.  Η απουσία σχεδιασμού, η αδιαφορία η ανεπάρκεια, η αδιαφάνεια, η διαπλοκή και οι πελατειακές σχέσεις και η υποταγή σε επικίνδυνες ιδεοληψίες που θεωρούν ότι το κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι χαμηλοί μισθοί, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Κατά την δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό.
Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε 260.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία.   Για την  μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων η ενίσχυση του κοινωνικού και συνεταιριστικού τομέα της οικονομίας θα παίξει αποφασιστικό ρόλο.
Στηρίζουμε τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ, όσο και με εθνικούς πόρους που ξεπερνάνε το 1 δισ. ευρώ, την έρευνα και την καινοτομία.

2. Για την ενέργεια

Ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Χρειάζεται η αξιοποίηση σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνολογιών εκμετάλλευσης του λιγνίτη, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση. Πρέπει, να υπάρξει σχεδιασμός τόσο για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας, όσο και συνολικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.
Τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή και αφορά τις ενεργειακές κοινότητες. Ήδη έχουν δημιουργηθεί συνεργατικές μονάδες παραγωγής βιομάζας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διατήρηση και επέκταση της τηλεθέρμανσης, που προσφέρει φθηνή ενέργεια στα νοικοκυριά δήμων της Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικό τιμολόγιο ΔΕΗ για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.


Για την άρση διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος

1. Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία.  Η χώρα βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι. Ανακτήθηκε η δημοσιονομική της βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα, προωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

2. Σχόλιο του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού

Σε πείσμα των καταστροφολόγων της ΝΔ καθώς και μερίδας του Τύπου, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει με σταθερά βήματα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που χάθηκε από τις επιλογές που έφεραν τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης το 2010 και ανακτά το χαμένος έδαφος της πενταετίας 2010 – 2015. Η κυβέρνηση συνεχίζει με προσήλωση την πορεία για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.

3. Δήλωση Μοσκοβισί

Αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της. Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, να γυρίσει σελίδα στη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης. Για περισσότερα, δείτε εδώ. 

Για την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην Π.Ε. της ΝΔ (σχόλιο του Γραφείου Τύπου του  ΣΥΡΙΖΑ)

Ο κ. Μητσοτάκης προέβη σε ένα νέο κρεσέντο λασπολογίας και καταστροφολογίας, από το προστατευμένο περιβάλλον της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του. Ας μην περιμένει, όμως, να γίνει και πιστευτός, όταν ο συνομιλητής του κ. Χριστοφοράκου, υπόσχεται να προασπίσει και να θωρακίσει την, δήθεν, πληττόμενη Δημοκρατία, μαζί με τους κ. Γεωργιάδη και Βορίδη. Άλλωστε, όσες προσπάθειες κι αν κάνει, ο πρόεδρος της ΝΔ, οι λέξεις «παρακράτος» και «καθεστώς» είναι συνυφασμένες, στη μνήμη και τη συνείδηση του ελληνικού λαού με όσα ο ίδιος εκπροσωπεί. Ας μην περιμένει να τον πιστέψει ο κόσμος, όταν μιλάει εκ μέρους των μη προνομιούχων, αυτός που υπόσχεται τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, λιγότερους δασκάλους και γιατρούς, αλλά και μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ισχυρούς. Σήμερα, βέβαια, για κακή του τύχη, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ακόμα και για την κατάσταση της οικονομίας, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την άρση της διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Τόση πολλή είναι η δίψα του για εξουσία, που δεν μπορεί να τηρήσει ούτε καν τα προσχήματα, έστω και για μια μέρα.

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

1. Από την ομιλία του Γ. Σταθάκη

Την ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του έτους του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας ανήγγειλε ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο Υπουργός έθεσε ως στόχο την ενίσχυση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, με παράλληλη διατήρηση σημαντικού μεριδίου και για τον λιγνίτη, στο πλαίσιο που επιτρέπει η Συνθήκη των Παρισίων. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει το στρατηγικό καύσιμο της χώρας και επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης να διατηρηθεί η ΔΕΗ ως ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος. Δήλωσε έτοιμος να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική πρόταση, σχετικά με τον τρόπο που θα προχωρήσει η διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη. Υπογράμμισε ότι η πρόταση έχει καταρτιστεί σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και ότι η όποια συμφωνία προκύψει με την Επιτροπή θα προτάσσει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Για περισσότερα, δείτε εδώ

2. Από την ομιλία του Χ. Σπίρτζη

Ξεκινάω με τον κάθετο άξονα που δίνεται στην κυκλοφορία την Παρασκευή, στην Κρυσταλλοπηγή. Είναι ένας από τους κάθετους άξονες που επιτέλους δίνεται στην κυκλοφορία. Το δεύτερο μεγάλο έργο που πρέπει να γίνει, είναι οι σιδηροδρομικές υποδομές.  Η σιδηροδρομική Εγνατία είναι ένα εθνικό έργο στο οποίο η Δυτική Μακεδονία πρέπει να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο που θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με το Βελιγράδι και το ίδιο πρέπει να κάνουμε στη σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την Αλβανία. Αυτό θα περάσει από τη Δυτική Μακεδονία και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για να προσελκύσουμε μέσα στο εμπορευματικό κέντρο και άλλου είδους επενδύσεις, μεταποιήσεις. Να κάνουμε αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικές υποδομές, γεωγραφικά έργα και επιτέλους πρέπει  να δούμε τί γίνεται με τη γεωθερμία της περιοχής. Μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για τη μεταποίηση της πρωτογενούς παραγωγής μας, της κτηνοτροφίας, των θερμοκηπίων, άλλων παραγωγικών μονάδων που μπορούν ν’ αναπτυχθούν στην περιοχή. Η αλλαγή που έγινε στη χάραξη του Ε65 εξοικονομεί στο έργο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για το Κυπριακό (απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ)
Η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει «εποικοδομητικό πνεύμα» την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Crans Montana. Η νέα κυνική ομολογία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Çavuşoğlu, στο πλαίσιο χθεσινών δηλώσεων του από την Ακτή Ελεφαντοστού ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία, στη Διάσκεψη της Γενεύης, μια «ανόητη πρόταση» που προέβλεπε κατάργηση του «δικαιώματος» μονομερούς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των ολοφάνερων ευθυνών της Τουρκίας για το αδιέξοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό και την κατάρρευση των συνομιλιών.

Για την υπόθεση του Noor 1 (σημεία από τη συνέντευξη του Στ. Κοντονή)

- Το καθήκον της Πολιτείας είναι να αποκαλύψει τους ενόχους και να τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης προσπαθούμε σε αυτή την κατεύθυνση να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που ξέρει να κάνει, ήδη η εισαγγελική έρευνα προχωρά σε όλα τα επίπεδα.

- Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό το ζήτημα το αντιλαμβάνεται ως ένα ζήτημα φθοράς της κυβέρνησης, εξαιτίας της προσπάθειας που κατέβαλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, να ενθαρρύνει έναν εμπλεκόμενο ο οποίος έχει καταδικαστεί, να πει την αλήθεια και να εμφανίσει στοιχεία.
- Είναι πρωτόγνωρο να κατηγορείται ένας υπουργός γιατί έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή να ενθαρρύνει έναν ο οποίος δηλώνει ότι γνωρίζει αυτά που δήλωσε, να τα καταθέσει χωρίς φόβο στη Δικαιοσύνη, ενώ μας προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση και κατάπληξη το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να βλέπει το μεγάλο διακύβευμα αυτής της υπόθεσης, να εξαντλείται σε μικροπολιτικές αναφορές γενόμενη μάλιστα ιμάντας μετάβασης επιχειρημάτων ορισμένων επιχειρηματιών. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για την ανακοίνωση της DIGEA (από την απάντηση του ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου)

Το σημερινό Δελτίο Τύπου της Digea αφενός, επιβεβαιώνει την ορθότητα υιοθέτησης του simulcast (ταυτόχρονη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος σε HD και SD) έως το τέλος του 2021, δεδομένης της αναγνώρισης από τη Digea ότι 1.800.000 συμπολίτες μας δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό για τη λήψη τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας. Αφετέρου, τα στοιχεία της Digea καταδεικνύουν πως οποιαδήποτε συζήτηση για μετάβαση σε νέο τεχνολογικό πρότυπο (DVB-T2) είναι πρόωρη, δεδομένου πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπάγονταν σημαντικό κόστος αγοράς νέου αποκωδικοποιητή για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας. Όσοι ονειρεύονται ότι εμμέσως θα ρίξουν εκ νέου μαύρο στην ΕΡΤ τους υπενθυμίζουμε ότι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης. Δείτε εδώ για περισσότερα. 

Για τον συνυπολογισμό των δαπανών υγείας στο χτίσιμο του αφορολόγητου (ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ)
Υπογράφηκε από την Κατερίνα Παπανάτσιου η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες της Ομάδας 6 (Υγεία) του Δείκτη Τιμών Καταναλωτών της ΕΛΣΤΑΤ προστίθενται στις κατηγορίες δαπανών οι οποίες υπολογίζονται στο ελάχιστο ποσό που πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες για το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4446/2016.
Για τους ελέγχους του ΣΕΠΕ (ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας)
Στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχων για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας εντοπίστηκαν σε παράρτημα μεγάλης τράπεζας, υστέρα από επιτόπιο έλεγχο Επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, 14 παραβάσεις που αφορούσαν τα χρονικά όρια εργασίας. Για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν επιβλήθηκαν κυρώσεις ύψους 252.000 ευρώ, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: