ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Παρουσίαση βιβλίου: «Το φύλο στην Ιστορία» στην ΓΓΙΦ


Στιγμιότυπο από την παρουσίαση βιβλίου ''Το φύλο στην Ιστορία'' στην ΓΓΙΦ.
Έκλεισε ο πρώτος κύκλος παρουσιάσεων βιβλίων της ΓΓΙΦ σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου

Παρουσίαση του βιβλίου «Το φύλο στην Ιστορία» πραγματοποιήθηκε στις 8/6/2017 στην  ΓΓΙΦ, εκδήλωση με την οποία έκλεισε ο πρώτος κύκλος παρουσιάσεων βιβλίων της ΓΓΙΦ σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου. Ο δεύτερος κύκλος εξίσου σημαντικών εγχειριδίων της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, αναφέρθηκε στο βιβλίο ως το προϊόν μιας επιστημονικής συνάντησης πολλών γυναικών μελετητηρίων και μελετητών, το οποίο αποτυπώνει τον κύριο ερευνητικό προσανατολισμό της ιστορίας του φύλου και των γυναικών ανά τα χρόνια στην Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι η διάσταση του φύλου παρουσιάζεται ως δείκτης ιστορικής ανάλυσης συγκριτικά με τις τάσεις της ιστοριογραφίας διεθνώς.

Ιστοριογραφικές αποτιμήσεις, ευρύτερες θεματικές επιστημολογικού ενδιαφέροντος και παραδείγματα που προέρχονται από την ελληνική ιστορία, συνθέτουν ένα σπουδαίο σύγγραμμα, μέσα από το οποίο αναδύονται καινούρια ερευνητικά ερωτήματα, εγείροντας σημαντικούς επιστημονικούς και κοινωνιολογικούς προβληματισμούς.

Ταυτόχρονα, καθένα από τα άρθρα του τόμου, ταξιδεύει τους αναγνώστες/τις αναγνώστριες  ιστορικά στην πορεία των γυναικών και της φεμινιστικής οπτικής, όπως αυτή εξετάζεται σε συνάρτηση με την εκπαίδευση, την εργασία, την πολιτική, την οικογένεια, την τέχνη, τη σεξουαλικότητα και λοιπές θεματικές, για τις οποίες η ΓΓΙΦ εργάζεται, αναπτύσσοντας ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Για όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: Έργα όπως «Το φύλο στην ιστορία» δεν αποτελούν συγγράμματα που απλώς κοσμούν τα ράφια της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Iσότητας και Φύλου, αλλά πολύτιμα επιστημονικά εργαλεία, τόσο για το έργο της ΓΓΙΦ, όσο και για την φεμινιστική ιστοριογραφία και τις σπουδές φύλου εν γένει.

Αναλυτικότερα για το βιβλίο μίλησαν οι εισηγήτριες Κατερίνα Δαλακούρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παν/μιο Κρήτης, Άννα Μιχοπούλου, Ερευνήτρια - Αρχειοσυλλέκτρια ιστορίας των γυναικών, Μαρία Ρεπούση, Καθηγήτρια ΑΠΘ και Εύα Σπαθάρα, Στέλεχος της ΓΓΙΦ. Παρέμβαση επίσης έκανε η Γλαύκη Γκότση, εκ των επιμελητριών του τόμου.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η Βουλεύτρια του Σύριζα Πειραιά, Ελένη Σταματάκη, η Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), Ειρήνη Αγαθοπούλου, η περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και εντεταλμένη στα θέματα Ισότητας Νικολέτα Δανιά, η πρ. Δ/ντρια του ΙΝΕΠ-ΕΚΔΔΑ αν. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης Ελένη Φουρναράκη. 

H γεμάτη από κόσμο αίθουσα, οι ερωτήσεις του κοινού προς το πάνελ των ομιλητριών και οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, δημιούργησαν ένα κλίμα γόνιμου διαλόγου, επιβραβεύοντας για μια ακόμη φορά την πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ για την παρουσίαση βιβλίων που προάγουν τα ζητήματα ισότητας.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας πρότεινε στις γυναίκες ακαδημαϊκούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση την περαιτέρω συνεργασία τους με την ΓΓΙΦ, με στόχο τη χάραξη στοχευμένων πολιτικών για την προαγωγή της έμφυλης διάστασης στο ερευνητικό πεδίο των σπουδών φύλου. H πρόταση έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά και συμφωνήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας τους.
Δημοσίευση σχολίου