ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Πάτρα: Γεμάτες μικρόβια οι χειρολαβές των κάδων

 
Μια αποκαλυπτική έρευνα για τους μικροβιολογικούς κινδύνους που κρύβουν οι κάδη των απορριμμάτων της Πάτρας, διεξήγαγε ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της αχαϊκής πρωτεύουσας. 
 
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που παρουσίασε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο καθηγητής Απόστολος Βανταράκης, σχεδόν στο 86% των χειρολαβών των κάδων της πόλης, βρέθηκαν ανθεκτικά μικρόβια όπως σταφυλόκοκκος, εντρεροβακτήρια, ψευτομονάδες, κολοβακτηρίδια κ.ά.. Από αυτές στο περίπου 44% βρέθηκαν πάνω από 50 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. 
 
Μάλιστα εκείνο που προκαλεί εντύπωση και επαυξάνει τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που βγάζουν τα σκουπίδια τους από το σπίτι είναι το γεγονός ότι στο 33,3% των κάδων, ήταν χαλασμένα τα πεντάλ με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται κανείς να ανοίγει το καπάκι με το χέρι.

«Μιλάμε για μικροοργανισμούς που είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. Όπως καταλαβαίνεστε στην καθημερινότητά μας κατεβάζουμε τα σκουπίδια, ανοίγουμε το καπάκι με το χέρι όταν δεν λειτουργεί το πεντάλ, στέλνουμε τα μικρά παιδιά να βγάλουν τα σκουπίδια ή άτομα τρίτης ηλικίας. 
 
Σκεφτείτε ακόμα περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, άποροι κ.α. Σκεφτείτε όλους αυτούς που εκτίθενται σε αυτούς τους κινδύνους. Άρα πλέον έχουμε τεκμηριωμένο και ποσοτικά πια το είδος των μικροοργανισμών που υπάρχουν στους κάδους», εξηγεί ο κ. Βανταράκης. Όσον αφορά τώρα στο τι μπορούν να προκαλέσουν στους πολίτες ατά μικρόβια, η εξέλιξη εξαρτάται από την πιθανή πορεία της μόλυνσης: 
 
«Εάν είναι σταφυλόκοκκος  μπορεί από τα χέρια να μεταφερθεί μέσω της μύτης να προκαλέσει δερματίτιδα στα χέρια ή να προκαλέσει άλλες εσωτερικές λοιμώξεις. Αν είναι κολοβακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες. Είναι δυνητικά παθογόνοι αυτοί οι μικροοργανισμοί εάν ακολουθήσουν την πορεία της μόλυνσης. Ένα παιδί το οποίο κατεβάζει τα σκουπίδια στην καθημερινή του πρακτική δεν πάει μετά να πλύνει τα χέρια, μπορεί να φάει μετά».

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κάδη θα πρέπει να πλένονται ανά δεκαπενθήμερο, όπως άλλωστε προβλέπει και ο κανονισμός καθαριότητας της Πάτρας, κάτι όμως που στην πράξη δυστυχώς δεν συμβαίνει. «Δεν νομίζω ότι γίνεται αυτό, όμως ανεξάρτητα με το τι κάνει ο Δήμος εγώ λέω τι πρέπει να κάνουμε εμείς. 
 
Να αποφύγουμε να βγάζουν τα σκουπίδια τα παιδιά, όσο και να αποφεύγουμε τις χειρολαβές. Ο Δήμος από την πλευρά του, πέραν της καθαριότητας, πρέπει να επιδιορθώσει άμεσα όλα τα πεντάλ. Όταν υπάρχει το πεντάλ πολύ δύσκολα ο άλλος θ’ ακουμπήσει το χέρι τους στις λαβές, θα μπορούσε να βοηθήσει και αυτό πάρα πολύ».

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει σαφώς ότι οι πιο επιβαρημένοι κάδη της πόλης είναι εκείνοι του Νοτίου Διαμερίσματος (δλδ. στις πιο λαϊκές συνοικίες της πόλης) όπου απαντώνται και τα περισσότερα σπασμένα πεντάλ (σε ποσοστό 42,8%) από όλες τις περιοχές της Πάτρας.

«Θέλουν επεξεργασία αυτά τα στοιχεία γιατί μας ενδιαφέρουν και τα ζητήματα των ανισοτήτων πέραν των μικροοργανισμών. Έχει ενδιαφέρον αυτό το αποτέλεσμα που δείχνει κάποια πράγματα. Βέβαια και άλλα αποτελέσματα από άλλες μελέτες κάτι παρόμοιο δείχνουν. Μια υποβάθμιση η οποία έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο το κράτος ή ο Δήμος συμπεριφέρονται σε κάποιες περιοχές. 
 
Στο Νότιο βρέθηκαν πολύ πιο επιβαρυμένες  οι  χειρολαβές και σε μεγαλύτερο ποσοστό. Επειδή είναι σε μια μέρα το δείγμα, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, θέλουν επεξεργασία. Στατιστικά είναι ισχυρά όμως  τα αποτελέσματα που έχουμε αλλά, πρέπει να επαναληφθεί η έρευνα για να δούμε εάν είναι κατ’ εξακολούθηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: