ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Χαιρετισμός ΓΓΦΙ Φ. Κούβελα στην εκδήλωση με τα ΓΑΚ




«Σκοπός της προσπάθειάς μας είναι η διάσωση του υλικού που καταγράφει την αρχή και την πορεία των γυναικείων αγώνων στη χώρα μας για τη χειραφέτηση τους» ανέφερε η ΓΓ ΦΙ κα Φωτεινή Κούβελα.



Με θέμα «εκ γυναικός... πηγάζει τα κρείττω» - διαδρομές στις αρχειακές πηγές


«Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη μας χαρά συμμετέχουμε στη συν-διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, η οποία γιορτάζει και για φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.

Τιμώμενα πρόσωπα του σημερινού μας εορτασμού είναι οι γυναίκες, όπως αυτές εμφανίζονται στις διάφορες δράσεις τους μέσα από τις αρχειακές πηγές.

Η ΓΓΙΦ, είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για το σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την υλοποίηση των πολιτικών για την ισότητα των φύλων σε κάθε τομέα του βίου μας. Ταυτόχρονα, μεριμνά για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, όταν αυτά καταστρατηγούνται  και φροντίζει για τη διάδοση των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων ως σημαντική παράμετρο για την ποιότητα της δημοκρατίας  μας.  
Προκειμένου να  πετύχουμε τους στόχους μας,  επιδιώκουμε συνεργασίες με πολλούς  δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Μέσα λοιπόν από τη συνεργασία  με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την  κ. Μαριέττα Μινώτου,  αποφασίστηκε η  σημερινή εκδήλωση στην οποία η ΓΓΙΦ εκπροσωπείται από την έκθεση αρχειακού υλικού της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου.
Η Βιβλιοθήκη μας, ιδρύθηκε το 1984 από το Συμβούλιο  Ισότητας των δύο Φύλων, το πρώτο κυβερνητικό θεσμοθετημένο όργανο για θέματα ισότητας, το οποίο αναβαθμίστηκε αργότερα σε Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
Πρόκειται για τη μοναδική οργανωμένη βιβλιοθήκη στη χώρα μας, ειδική για θέματα ισότητας των φύλων και ιστορίας του γυναικείου κινήματος. Αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στο κτίριο του ΚΕΘΙ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 51 και Βαλτετσίου, είναι καθημερινά ανοιχτή για το κοινό 9:00-15:00 και είναι δανειστική.
Εκτός από την ανάπτυξη της κύριας συλλογής της, μεριμνά και για τη συγκέντρωση παλαιών, σπάνιων και πολύτιμων ντοκουμέντων, καθώς και εικαστικού και οπτικο-ακουστικού υλικού σε θέματα ισότητας των φύλων.
Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η διάσωση του υλικού που καταγράφει την αρχή και την πορεία των γυναικείων αγώνων στη χώρα μας για τη χειραφέτηση τους. Το σπάνιο αυτό υλικό - από τα τέλη του 2006-  αποτελεί το Ιστορικό Αρχείο και περιλαμβάνει παλαιά βιβλία, χειρόγραφα, φυλλάδια, προκηρύξεις, καταγγελίες, φωτογραφίες, αφίσες, οπτικοακουστικό υλικό (κασέτες βίντεο και ήχου), πολλά τεύχη παλαιών περιοδικών και πλήθος άλλου υλικού (πλακάτ, πανό, κονκάρδες, κ.λ.π).
Τελευταία, προστέθηκε στη συλλογή και το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών, το οποίο διατίθεται προς μελέτη στο αναγνωστικό κοινό, με ειδικούς όρους και μετά από αίτηση.
Μεγάλο μέρος της συλλογής του Ιστορικού Αρχείου έχει ψηφιοποιηθεί με στόχο τη διαφύλαξη του πολύτιμου αυτού υλικού, αλλά και την καλύτερη αξιοποίησή του. Η πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα ντοκουμέντα επιτρέπεται είτε ελεύθερα- μέσα από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης- είτε αυστηρά και μόνο μέσω του δικτύου των υπολογιστών της Βιβλιοθήκης ανάλογα με τα δικαιώματα που οι δημιουργοί του υλικού έχουν παραχωρήσει για τη δημοσιοποίησή του.
Στην έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα, φιλοξενούνται επιλεγμένα αντιπροσωπευτικά δείγματα από σημαντικές Συλλογές και Αρχεία, όπως ψηφιοποιημένα αντίγραφα αφισών από το Αρχείο της Ελένης Παμπούκη, που καταγράφουν την πορεία και τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος  της μεταπολίτευσης και  σημαντικές εκδόσεις του Συμβουλίου Ισότητας, από το νεοαποκτηθέν αρχείο της Χρυσάνθης Λαΐου-Αντωνίου, της πρώτης Γενικής Γραμματέα Ισότητας, που την ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή της στον εμπλουτισμό του Αρχείου μας.
          Επίσης, εκτίθενται ψηφιοποιημένα αντίγραφα:
·        από προσωπικά αρχεία δωρητριών και δωρητών της Βιβλιοθήκης μας, καθώς και φορέων και οργανώσεων, όπως του Πανελληνίου Συλλόγου Τηλεφωνητριών ΟΤΕ, από τις κυρίες Κατσουρίδου και Νικολακάκη.
Φίλες και φίλοι,
η σημερινή εκδήλωση αποτελεί το προϊόν της συνεργασίας μας με τα ΓΑΚ, στην κοινή μας προσπάθεια να περιηγηθούμε στο παρελθόν και να αναδείξουμε τη βαρύτητα που φέρουν οι αρχειακές πηγές στη διαμόρφωση του σήμερα.
Οι γυναίκες σε διάφορους τομείς, όπως την εκπαίδευση, την πολιτική, τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία, την πρωτοπορία, την καθημερινότητά τους, αλλά και τη γενικότερη θέση τους στην κοινωνία, μας δίνουν σήμερα την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε διαδρομές ανά το χρόνο και μας υπενθυμίζουν την ιστορικότητα, αλλά και την επικαιρότητα των αγώνων τους και των διεκδικήσεών τους.

Γιατί σήμερα, παρά τον ευρύτατο διεθνή διάλογο για τα δικαιώματα των γυναικών και τα σημαντικά βήματα για τη γυναικεία χειραφέτηση, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική οπισθοδρόμηση, λόγω της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας και των αξιών της.

Οι γυναίκες και στον  αιώνα μας, εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των οικονομικά ανενεργών ατόμων, να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη βία και να αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές δυσχέρειες.

Επίσης, οι έντονες προσφυγικές ροές στη χώρα μας, επιβάλλουν τη δέουσα προσοχή όλων μας και τη συνεισφορά μας για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων που βιώνουν σήμερα οι γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Η  αρχή της ισότητας των φύλων σε περίοδο κρίσης για εμάς, όχι μόνο δεν είναι  πολυτέλεια αλλά αποτελεί βασική προϋπόθεση για την δίκαιη κοινωνική ανάπτυξη  και την έξοδο από την κρίση.

Γι’ αυτό και με διοργανώσεις εκδηλώσεων σαν τη σημερινή, παίρνουμε δύναμη από το παρελθόν, συνεχίζουμε στο παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα έμφυλα στερεότυπα και τις διακρίσεις που υπονομεύουν την ίδια τη  δημοκρατία μας.

Καλή επιτυχία. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας». 
_______________

Δεν υπάρχουν σχόλια: