ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Όλα θα κριθούν από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές


Του Γ. Αγγέλη

"Η αξιοπιστία της συμφωνίας της Πέμπτης θα κριθεί από τη στάση των επενδυτών που ήδη έχουν την εμπειρία του επιχειρείν στην Ελλάδα. Όλοι παρατηρούμε με προσοχή το τι θα κάνουν οι κ. Paulson, Ross και Watsa...". Με τον τρόπο αυτό απάντησαν εκπρόσωποι επενδυτικών oίκων στο Λονδίνο, στους οποίους απευθύνθηκε το "Kεφάλαιο" για να σχολιάσουν τη σημασία αλλά και τις αλλαγές που μπορεί να φέρει η συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.


Αναμφίβολα, όπως παρατηρούν, η συμφωνία αφαίρεσε την αβεβαιότητα που για μήνες υπήρχε για ένα ενδεχόμενο "ατύχημα" μέσα στον Ιούλιο.

Αλλά, όπως παρατηρούν, η αλήθεια είναι ότι "κανείς δεν πίστευε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί πριν από τις γερμανικές εκλογές...".

Το στοιχείο της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που δόθηκε έστω και με προϋποθέσεις από την κυρία Λαγκάρντ, ήταν ο απαραίτητος όρος για την άρση της εμπλοκής και την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

Παραμένουν, όμως, οι επιφυλάξεις για το αν τελικά στις 27 Ιουλίου το Ταμείο θα μπορεί να αποφασίσει για την οριστική συμμετοχή του με χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ.

Οι επίσημες διευκρινίσεις για την υπό όρους συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν ότι "η επί της αρχής έγκριση του προγράμματος του ΔΝΤ ήταν συνέπεια της ανεπάρκειας χρόνου" για πιο λεπτομερείς συζητήσεις που θα επέτρεπαν τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Πληροφορίες του "Κ" προερχόμενες από συνομιλητές του κ. Τόμσον αναφέρουν ότι "δεν θα είναι έκπληξη αν στις 27 Ιουλίου το δ.σ. του Ταμείου ανταποκριθεί στην πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ζητώντας περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει", δεδομένου ότι μέχρι τότε "είναι μάλλον αδύνατο να έχει επιτευχθεί επαρκής βαθμός συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων παρέμβασης στο ελληνικό χρέος...".

Και αυτός ο επιπλέον χρόνος είναι μάλλον βέβαιο ότι θα δεσμεύει το δ.σ. του Ταμείου για λήψη απόφασης μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η "έξοδος" και το ΔΝΤ

Κοινό μυστικό πλέον στις Βρυξέλλες είναι ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαία μέχρι και τις γερμανικές εκλογές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί αυτή η ανάγκη, καθώς είναι ευθύνη της νέας Βουλής και της κυβέρνησης που θα συγκροτηθεί το αν αυτό θα ισχύει και μετά από την πλευρά του Βερολίνου.

Αξιοπρόσεκτη, πάντως, ήταν η φροντίδα για να είναι πειστικό το Eurogroup έναντι των αγορών.

Για τον λόγο αυτό, όπως διευκρινίστηκε από αρμόδιο παράγοντα της Κομισιόν στο "Κ", επιλέχθηκε σκόπιμα να συνοδεύεται η δήλωση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα από την κυρία Λαγκάρντ με αναφορά σε συγκεκριμένο ποσό, αυτό των 2 δισ. ευρώ, με το οποίο προβλέπεται ότι θα συμμετάσχει...

Στην Αθήνα, παρ' όλα αυτά, η "ιδέα" για μια δοκιμαστική έκδοση πενταετούς ομολόγου δεν έχει απομακρυνθεί.

Πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου η ιδέα αυτή παραμένει ισχυρή, όπως και οι εντολές για να διερευνηθεί η δυνατότητα αυτή ακόμα και πριν από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Κανείς, όμως, προς το παρόν, ούτε και οι θιασώτες μιας τέτοιας κίνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν υποστηρίζουν την ιδέα να επιχειρηθεί μια τέτοια κίνηση "κόντρα" στο κλίμα το αγορών.

Για τον λόγο αυτό, έχει ζητηθεί η προσεκτική και συνεχής ανίχνευση αυτών των διαθέσεων ειδικά στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Τα μεσοπρόθεσμα και το QE

Η συμφωνία της Πέμπτης έχει συμπεριλάβει μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με την πρόταση που είχε απορριφθεί στις 22 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν ενσωματώσει τη γαλλική πρόταση η οποία είχε παρουσιαστεί στην Αθήνα και η οποία συνδέει το θέμα της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι, παρά τις πιέσεις, δεν υπήρξε προς το παρόν καμία "διαρροή" για το πώς θα διαρθρωθεί αυτή η σύνδεση ή τα σενάρια στα οποία αυτή καταλήγει.

Αντίθετα, διευκρινίζεται αρμοδίως ότι το Eurogroup έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες του Συμβουλίου ώστε, σε συνεργασία με τον ESM και την Κομισιόν, να σκιαγραφηθεί ο μηχανισμός αυτός το ταχύτερο δυνατό.

Πηγές προσκείμενες σε αξιωματούχους της ΕΚΤ ανέφεραν στο "Κ" ότι η πρόταση αυτή "έχει ενδιαφέρον", γιατί επιτρέπει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Kαι θα εξεταστεί από την ΕΚΤ σε συνάρτηση με τις προχθεσινές αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και την αποτελεσματικότητα των βραχυπρόθεσμων μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή προκειμένου να ελεγχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η δυνατότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Προς το παρόν, όμως, η εικόνα που προκύπτει δεν είναι επαρκής για την ΕΚΤ για να προχωρήσει σε εξέταση μιας τέτοιας κίνησης. Άλλωστε, πριν από την 27η Ιουλίου που θα αποφασίσει το ΔΝΤ δεν μπορεί να λάβει απόφαση η ΕΚΤ. Και η προοπτική του QE δεν φαίνεται να βρίσκεται στον ορίζοντα του διμήνου Ιουνίου-Ιουλίου.

To αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι στην ΕΚΤ οι υπάρχουσες εκτιμήσεις "δείχνουν" ότι η απόφαση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup είναι περισσότερο πιθανό ότι θα αναθεωρηθεί "θετικά" για την Ελλάδα μετά το 2018, λόγω της πορείας της οικονομίας. Και ότι αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την αναπτυξιακή δυναμική που θα δημιουργηθεί από την ολοκλήρωση του προγράμματος. 


(Αναδημοσίευση του
http://www.capital.gr - από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί)

Δεν υπάρχουν σχόλια: