ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Μετά από 40 χρόνια, η επέκταση του Φράγματος Πηνειού

Σε τροχιά υλοποίησης η άρδευση του κάμπου στη Δυτική Αχαΐα!

Πολλαπλά οφέλη αναμένεται να προσκομίσουν οι αγρότες και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές αγροτικών προϊόντων της Πάτρα κι όχι μόνο από την επικείμενη άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το Φράγμα του Πηνειού (Ηλείας).

Το έργο, που αποτελούσε αίτημα της περιοχής για πάνω από 40 χρόνια, είχε βαλτώσει, πλέον όμως μπαίνει και πάλι σε τροχιά υλοποίησης. Υπήρξε προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το 2015 κι ως εκ τούτου βουλευτές και τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας το είχαν πάντα ψηλά στην αντζέντα των διεκδικήσεων τους από την κυβέρνηση. Πλέον, όπως ενημέρωσε χθες τους αγρότες και τη δημοτική Αρχή Δυτικής Αχαΐας, η βουλευτής και πρώην αν. υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια που υπήρχαν και το έργο παίρνει μπροστά.

Εξασφαλίστηκαν 3,3εκ ευρώ για την επικαιροποίηση των μελετών, που ενώ είχαν κοστίσει 800.000 ευρώ ουδέποτε αξιοποιήθηκαν, καθώς και για την δημοπράτηση των δύο διωρύγων. Συνολικά το έργο, που περιλαμβάνει απαλλωτριώσεις εκτάσεων και των δημιουργία δικτύου που θα καλύψει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Δυτικής Αχαΐας έχει προϋπολογισμό περί τα 115εκ. ευρώ και, από την στιγμή που θα ωριμάσουν πλέον οι μελέτες, είναι εφικτό να συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι ανακοινώσεις που έκανε η κυρία Αναγνωστοπούλου έγιναν δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση από τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι στηρίζονται στην χρήση του νερού από τον Πηνειό για την σημαντική μείωση των λειτουργικών τους εξόδων και την παράλληλη πτώση του κόστους παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το κόστος της ΔΕΗ για την χρήση μιας γεώτρησης, η οποία μάλιστα προσφέρει κακής ποιότητας νερού, ανέρχεται στα 10.000 με 12.000 ευρώ ετησίως.

Όπως είπε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η κυρία Αναγνωστοπούλου: «Η δέσμευση του πρωθυπουργού εντασσόταν στην λογική ότι πρέπει επιτέλους να γίνουν οι υποδομές αυτής της χώρας. Αυτό το έργο είναι μία από τις μεγάλες υποδομές για να στηριχθεί η αγροτική ανάπτυξη. Μετά από πολλές προσπάθειες γιατί το ζήτημα είναι περίπλοκο έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα. Εντάχθηκε το έργο στον προϋπολογισμό του κράτους ως μεγάλο εθνικό έργο. Το βασικότερο όλων είναι να επικαιροποιηθούν οι μελέτες. Τώρα το τι και πώς, των προηγούμενων ετών, είναι μια άλλη ιστορία. Είναι η ιστορία της κοινωνικής αναλγησίας των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν καθόλου εύκολο να βγει μια άκρη για το τι ακριβώς είχε γίνει, τι δεν είχε γίνει, και πώς θα πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι κυβερνητική παράγοντες προκειμένου να ξεμπλοκάρει η υπόθεση. Το νήμα βρέθηκε χάρις ενός διευθυντή στο υπουργείο Υποδομών ο οποίος σήμερα είναι γ.γ., τον κ. Κοτσώνη. Με την βοήθειά του βγήκε άκρη και τελικά εκείνο που προτάχθηκε είναι η ωριμότητα των μελετών η οποία θα ανάψει το «πράσινο φως» για την οποιαδήποτε κίνηση σε δεύτερο χρόνο που θα αφορά την χρηματοδότηση της υποδομής.

«Θα το παρακολουθούμε το έργο, στενότατα σε κάθε του βήμα. Σε συνθήκες οικονομικής στενότητας γίνονται έργα που δεν έγιναν επί δεκαετίες κοινωνικές ευμάρειας γι΄ αυτό μιλάω για κοινωνική αναλγησία», σχολιάζει η κυρία Αναγνωστοπούλου. Εκ μέρους της κυβέρνησης δεν είναι σε θέση ακόμα να μπουν σε λεπτομέρειες για τα χρονοδιαγράμματα του έργου, μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για βάθος 5ετιίας, όμως εκείνο που διαφαίνεται είναι η πρόθεση οι διαδικασίες να κινηθούν γρήγορα. Ήδη μάλιστα την περασμένη Πέμπτη η επέκταση του Πηνειού, περιλαμβάνεται στα συνολικά εννέα έργα για τα οποία ορίστηκε προϊστάμενος επίβλεψης της επικαιροπιοίησης των μελετών. Για μια πολύ σημαντική εξέλιξη κάνει λόγο ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, ο οποίος επισημαίνει ότι η επέκταση του φράγματος Πηνειού είναι ζωτικής σημασίας έργο για τους αγρότες της περιοχής.

«Αυτή την στιγμή στον Νομό Ηλείας αρδεύονται από το Φράγμα περί τα 300.000 στρέμματα γης, εμείς θέλουμε να ποτίζονται και 100.000στρ. στην Αχαΐα. Μελέτες έχουν δείξει ότι  σε μεγάλο ποσοστό  το φράγμα του Πηνειού γεμίζει από πηγές της Αχαΐας. Αυτό που ζητάμε είναι το ένα τρίτο από το νερό που σήμερα χύνεται και πάει χαμένο», εξηγεί ο Δήμαρχος.

Η χρήση του νερού από τον Πηνειό θεωρείται αναγκαίο για την επιβίωση και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στην Αχαΐα καθώς δεν υπήρξε πρόβλεψη για χρήση νερού από το φράγμα του Πείρου και σήμερα οι αγρότες αναγκάζονται να κάνουν γεωτρήσεις ακόμα και σε βάθος 250-300 μέτρων. Σε αρκετές περιπτώσεις το νερό που βγαίνει είναι υφάλμυρο κάτι που, όπως γίνεται κατανοητό, δημιουργεί θέματα στις καλλιέργειες. Εάν σε αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, προστεθεί και η μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για να φτάσει το νερό από την γεώτρηση μέχρι το χωράφι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η επέκταση του Πηνειού θ’ αποτελέσει τεράστια ανάσα για τους αγρότες μας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τις υπάρχουσες μελέτες θα κατασκευαστούν δύο διώρηγες. Η πρώτη θα ξεκινάει από τον Απιδεώνα, όπου βρίσκεται αυτή την στιγμή το φράγμα, θα πηγαίνει από Ριόλο, Φράγκα, Καραμεσινέικα και θα φθάνει και μέχρι την Κάπελη. Η δεύτερη διώρυγα θα περνάει από τα Σαγέικα, Αποστόλους, Λιμνοχώρι, Άραξο, Λακόπετρα κ.α.. Καλύπτεται δηλαδή όλος ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: