ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Αιγιάλεια: 22 χρόνια περιμένουν έλεγχο των σεισμόπληκτων



Σε δύο ημέρες συμπληρώνονται 22 χρόνια από το φονικό σεισμό, που είχε χτυπήσει το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή, στις 15 Ιουνίου 1995. Όμως δυο δεκαετίες μετά οι κάτοικοι της Αιγιαλείας ακόμη περιμένουν να διενεργηθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος σε δημόσια και δημοτικά κτίρια. 
 
Ο αντιδήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Φιλιππάτος μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» σημειώνοντας για το θέμα ότι από την τότε Νομαρχία και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος «είχαν κάνει τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων λόγω της υψηλής σεισμικότητας, που παρουσιάζει η περιοχή. Αυτά τα αποτελέσματα είχαν σταλεί κωδικοποιημένα και στον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και στη συνέχεια θα προχωρούσε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, όπου μπαίνουν κάποια άλλα κριτήρια για να κρίνεις εάν ένα κτίριο είναι κατάλληλο ή όχι και ιδιαίτερα ή εάν είναι παλιά κατασκευή».
 
Η διαπίστωση των εκκρεμοτήτων των συγκεκριμένων προσεισμικών ελέγχων τονίστηκε από τον κ. Φιλιππάτο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός , «έτσι ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς , κι εμείς είμαστε μέσα σε αυτούς, να ενεργοποιηθούν, ώστε να προχωρήσει ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος. Ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία να εγγράψει στον προϋπολογισμό του την πίστωση, εάν υπάρχει και πως πρέπει να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις αυτές, και να προχωρήσουν σε μια συνεργασία, όπως κάναμε παλιά εμείς με την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Αργά δεν είναι ποτέ» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος.
 
Αυτό, που θα πρέπει να γίνει είναι να βρεθούν αρχικά οι πιστώσεις, που απαιτούνται, να εγγραφούν στους προϋπολογισμούς είτε των δήμων είτε της περιφέρειας και να προχωρήσει μια συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για να διενεργηθεί ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σοβαρός για την «ταυτότητα» των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα σχολεία.
 
Κατά την διάρκεια του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέχγου φτιάχνεται ένας φάκελος, με την ημερομηνία κατασκευής του κτιρίου, την άδεια του, εάν έχει δεχτεί τροποποιήσεις, π.χ προσθήκες, ή τα υλικά, που έχει κατασκευαστεί, αν είναι ανθεκτικά. Με απλά λόγια γίνεται μια γενικότερη «ακτινογραφία» του εκάστοτε κτιρίου. «Σε όλους είναι γνωστό ότι θα πρέπει να γίνει ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια» σημείωσε ο κ. Φιλιππάτος, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σωστό να κινηθείς αποσπασματικά , δηλαδή το θέμα δεν είναι μόνο η Αιγιάλεια, αλλά και η Πάτρα. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά…Σε επίπεδο περιφέρειας θα ήταν ότι ιδανικότερο σε συνεργασία με το ΤΕΕ, το Πανεπιστήμιο και τον ΟΑΣΠ, ο οποίος βάζει τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο έλεγχος σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια του Νομού Αχαΐας».
 
Το 1995 είχε διενεργηθεί σε συνολικά 2.500 κτίρια  πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, με τον αντιδήμαρχο Αιγιαλείας να ξεκαθαρίζει ότι έχουν αποκαταστηθεί οι ζημιές, που υπήρχαν. Αυτή την στιγμή περισσότερο εκκρεμότητες υπάρχουν από το σεισμό του 2014 στην Αιγιαλεία, «έχουν συνταχθεί οι φάκελοι για επισκευές κτιρίων, που υπέστησαν ζημιά από τον σεισμό στο Αίγιο το 2014, και πιστεύουμε να τύχει της ανάλογης χρηματοδότησης και έγκρισης από το ΤΑΣ για να αρχίσει η επισκευή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: