ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Κυβερνητικό καλειδοσκόπιο της 15/6/2017



Για την 3η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (από τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα)

Αποφασίσαμε να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες, με ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προώθηση προγραμμάτων υποτροφιών, μεταφορά τεχνογνωσίας, ενίσχυση ερευνητικών και επιχειρηματικών δικτύων και παροχή στήριξης σε νέους επιχειρηματίες και σε start up επιχειρήσεις.
Συζητήσαμε για να εντάξουμε στην τριμερή μας συνεργασία ένα νέο στοιχείο,  αυτό της συνεργασίας στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών. Συμφωνήσαμε  να επιταχύνουμε τις κοινές ενέργειές μας, σε σχέση με τη συμφωνία μας για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου,  του αγωγού EastMed, που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και από εκεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.  Συζητήσαμε για την ανάπτυξη ηλεκτρικού καλωδίου, αλλά και οπτικής ίνας, στο πλαίσιο ενός  μεγαλόπνοου έργου, το λεγόμενο Euro-Asia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες μας. Συζητήσαμε για τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μιας εξαιρετικά πολύ σημαντικής προοπτικής, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που έχει και πολύ ήλιο, αλλά και αιολική ενέργεια.

Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη. Και ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 του Ιούνη στη Γενεύη μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αναφερθήκαμε και στο Παλαιστινιακό. Από πλευράς μας, τονίσαμε την ανάγκη επανέναρξης αξιόπιστων συνομιλιών, με στόχο την επίλυση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κρατών με αμοιβαίο σεβασμό και ασφάλεια.  Δείτε συνημμένες τις δηλώσεις.

Για την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής (από τη δήλωση της Τ. Χριστοδουλοπούλου)

Συνήλθε χθες, 14/6/2017, σε συνεδρίαση, η Επιτροπή «Πόθεν Έσχες», έχοντας στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ άλλων, υπόθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και υπόθεση του Προέδρου της ΝΔ, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Επειδή κατεγράφησαν δημοσιεύματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με βάση τα οποία ανακριβώς αναφέρονται, ως αποτέλεσμα της κρίσης της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες», υποκειμενικές απόψεις, είμαι υποχρεωμένη να δημοσιοποιήσω ότι η απόφαση της Επιτροπής, που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία και για τις δύο υποθέσεις, είναι η κάτωθι: «οι ερευνώμενοι να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία, ώστε τα μέλη της Επιτροπής να διαμορφώσουν εδραία πεποίθηση για την ουσία της υπόθεσης, πριν οδηγηθούν στην τελική κρίση». Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση.

Για τις τηλεοπτικές άδειες (τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής)

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή τροπολογία, με την οποία καταργείται το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Με την κατατεθείσα τροπολογία ορίζεται ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθόλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές. Ανοίγει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο δρόμος για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας. Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση

Για την επένδυση στο Ελληνικό (σημεία από τη δήλωση του Αλ. Φλαμπουράρη)

Η λύση που βρέθηκε για το δασικό και το αρχαιολογικό, τα δύο θέματα δηλαδή που είχαν θέσει οι επενδυτές είχε προταθεί προς το ΤΑΙΠΕΔ και τη LAMDA από τα Χριστούγεννα – την οποία και αρνιόνταν επίμονα. Λύση, η οποία προστατεύει απόλυτα και καθόλη τη διάρκεια του έργου τα αρχαιολογικά ευρήματα που τυχόν αποκαλυφθούν στα 6.500 στρέμματα του Ελληνικού, καθότι η αρχαιολογική υπηρεσία θα είναι συνεχώς παρούσα. Όσον αφορά τα 37 στρέμματα, που χαρακτηρίστηκαν δασική έκταση, θα ενταχθούν στα 2.300 στρέμματα δάσους υψηλής βλάστησης, που θα δημιουργηθεί, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση. Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση.

Για τις προσλήψεις στο Δημόσιο (απάντηση της Ολ. Γεροβασίλη σε κοινοβουλευτική ερώτηση)

-Εμείς τους καταγράφουμε όλους και τα στοιχεία υπάρχουν στην «Απογραφή».  Η απογραφή είναι ένα μεγάλο έργο. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσχέρειες, ιδίως στα ΝΠΙΔ και τις ΔΕΚΟ.

Αν και είχατε τη δυνατότητα να κάνετε έστω και περιορισμένες προσλήψεις, ούτε αυτό κάνατε. Ήταν μια απολύτως συνειδητή πολιτική επιλογή, για να εκχωρήσετε προοδευτικά τις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς χρησιμοποιούμε τον κανόνα, χρησιμοποιούμε πλήρως τα περιθώρια για προσλήψεις που είναι αναγκαίες σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία. Ταυτόχρονα «ξεκολλήσαμε» διαδικασίες που χρόνιζαν, προβαίνοντας στο διορισμό ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προ πολλού περάσει επιτυχώς από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Σε σχέση με τον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2017, με βάση τον κανόνα 1 προς 4, ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων για το έτος 2017 ανέρχεται σε 2.453. Στον αριθμό αυτό προστίθενται 4.644 προσλήψεις, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από εσάς. Άρα, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε 7.097 προσλήψεις εντός του 2017. Οι προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού (μόνιμου ή ΙΔΑΧ) εκδίδονται από το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με τον φορέα που διενεργεί την πρόσληψη. Για τα έτη 2015, 2016 και 2017: Όπως προκύπτει, για τα έτη αυτά και μέχρι σήμερα εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ είκοσι εννέα (29) προκηρύξεις για 8.601 θέσεων προσωπικού. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για την ανεργία (από την τοποθέτηση της Ε. Αχτσιόγλου στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ)

Η Ε. Αχτσιόγλου έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών προς διαβούλευση την πρόταση να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος τα κονδύλια που διατίθενται για την αντιμετώπισή της. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι χώρες με ποσοστά ανεργίας μεγαλύτερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μην εγγράφουν στο έλλειμμα δαπάνες έως και 1% του ΑΕΠ τους που προορίζονται για προγράμματα υποστήριξης των ανέργων και επανένταξής τους στην αγορά εργασίας. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες απλής χρήσης αιγιαλού (ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ)

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά για πρώτη φορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, μέσω συστήματος διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της διαδικασίας, την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αλλά και η προβολή των αιγιαλών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες που – για φέτος - θα διεξαχθούν πιλοτικά σε περιορισμένο αριθμό, αφορούν σε θέσεις παραχώρησης χρήσης αιγιαλού για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή κοινού.  Το υπουργείο προτίθεται να διευρύνει τη χρήση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τις παραχωρήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια κάτι που θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερομένων και το αδιάβλητο της διαδικασίας παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού).

833.166,61 ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων Δήμων της χώρας από το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ» (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)
Ο  Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε την 4η επιχορήγηση συνολικού ποσού 833.166,61 ευρώ σε Δήμους της χώρας αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως 1/3/2017. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Ενισχύσεις 380.000 ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Ο Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 280.000 ευρώ στους Δήμους Μεγανησίου, Νομού Λευκάδας (ευρώ 100.000) και Σφακίων, Νομού Χανίων (ευρώ 180.000), αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων ενεργειών αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας. Επίσης, εγκρίθηκε η επιχορήγηση συνολικού ύψους 100.000 ευρώ στο Δήμο Σικυωνίων, Νομού Κορινθίας, αποκλειστικά για την επιδιόρθωση ζημιών που προκλήθηκαν στα δίκτυα και τις υποδομές του Δήμου, λόγω των φυσικών καταστροφών από την κακοκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: