ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Κυβερνητικό Κλαειδοσκόπιο της 5/4/2017



Για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης (σημεία από τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση του με τον Ντ. Τουσκ)

Ενώ το 2015 ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές έλλειμμα ήταν 0,25%, το τελικό αποτέλεσμα ανέτρεψε κάθε πρόβλεψη και καταφέραμε να καταγράψουμε το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%.

Το 2016 τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, ως συνήθως, του ΔΝΤ – και θα έλεγα και παρά την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε με τη στάση του και τις παράλογες απαιτήσεις του στη διαπραγμάτευση – το 2016  δεν κλείνει απλώς με υπέρβαση στόχων, αλλά με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 0,5% του ΑΕΠ, το έτος αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις. Ήδη, έχουμε πιάσει από το 2016 τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, που το πρόγραμμα μας θέτει για το 2018. Ήδη, έχουμε πιάσει τον στόχο του 3,5%.

Σήμερα η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση, αλλά και τα καταστροφολογικά σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που κάποιοι επιθυμούσαν το 2015 και δεν δίσταζαν να το δηλώνουν, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Παρά το γεγονός ότι αυτό το πολιτικό σχέδιο ηττήθηκε οριστικά το καλοκαίρι του 2015 και παρά τα εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας στη συνέχεια, ορισμένοι εκ των πιστωτών μας εμφανίζονται – θα έλεγα ακόμη και σήμερα – αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με απαιτήσεις για αχρείαστα πρόσθετα μέτρα για το 2018, σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας. Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2016. Και δυστυχώς, με δική τους ευθύνη, έχουμε μία απαράδεκτη κωλυσιεργία που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μία προσπάθεια, δηλαδή, να δημιουργηθούν με τεχνητό τρόπο εμπόδια για την ανάκαμψη, που θα οδηγήσει βεβαίως και στην έξοδο από το πρόγραμμα σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

- Εάν το όργανο αυτό που λέγεται Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, εγώ έχω ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ, ώστε να υπάρξει λύση άμεσα.

- Τις παράλογες απαιτήσεις τις είχαν θέσει στο τραπέζι εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν είναι καινούριο. Μόνο που ενάμιση χρόνο πριν, έθεταν αυτές τις απαιτήσεις, έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα καταφέρουμε να ξαναβάλουμε σε κίνηση την οικονομία, ότι δεν θα ανακάμψουμε. Όταν ανακάμψαμε, η ίδια η πραγματικότητα άρχισε να τους διαψεύδει και είδαν ότι το επιχείρημα ότι δεν πιάνουμε τους στόχους δεν μπορεί να «πιάνει», έθεσαν στο τραπέζι με επτά χρόνια καθυστέρηση ότι θυμήθηκαν την ανάγκη να κάνουμε πιο «ποιοτικές» μεταρρυθμίσεις. Βρήκαμε, λοιπόν, μια λύση συμβιβασμού: Τη νομοθέτηση, ταυτόχρονα, μέτρων δημοσιονομικής επιβάρυνσης και μέτρων ισόποσης δημοσιονομικής ελάφρυνσης για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, μετά το 2018. Αυτό είναι το πλαίσιο της συμφωνίας. Και αυτό το πλαίσιο της συμφωνίας δεν μπορεί να αλλάξει. Εμείς έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους και παραπάνω. Ήδη έχει πιάσει, από το 2016, το στόχο του 3,5%. Άρα, με προοπτικές ανάπτυξης, το 2017, το 2018 και το 2019 είναι βέβαιο ότι θα υπερκαλύψει αυτούς τους στόχους. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Την καλύτερη επίδοση για τον μήνα Μάρτιο, από το 2001 έως σήμερα, κατέγραψαν τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων είναι θετικό κατά 38.517 θέσεις εργασίας.  Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων με πλήρη απασχόληση (από 45,84% τον Μάρτιο του 2016, σε 49,14% τον Μάρτιο του 2017) και ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού των προσλήψεων με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση (από 54,16% τον Μάρτιο του 2016, σε 50,86% τον Μάρτιο του 2017).  Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαρτίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 170.810 ενώ οι αποχωρήσεις σε 132.293. Από τις 132.293 συνολικά αποχωρήσεις, οι 67.720 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 64.573 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αθροιστικά, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τριμήνου του έτους 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 33.638 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την τρίτη υψηλότερη επίδοση πρώτου τριμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.  Το θετικό ισοζύγιο του πρώτου τριμήνου του 2017 (+33.638) σε συνδυασμό με την επίδοση του 2016 (+136.260), επιβεβαιώνουν την θετική δυναμική για την εξέλιξη της απασχόλησης, με 169.898 περισσότερες θέσεις εργασίας τους τελευταίους 15 μήνες (Ιανουάριος 2016- Μάρτιος 2017). Δείτε στο συνημμένο ολόκληρη την έκθεση.

Για τη στάση της ΝΔ στην Ευρωβουλή (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Δεν προκαλεί έκπληξη, πλέον, η πλήρης ταύτιση της ΝΔ με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, η οποία που εκφράστηκε και κατά τη συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  την περασμένη Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, αλλά και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, δεν δίστασαν να αποκαλύψουν πως αυτό που τους νοιάζει δεν είναι η πορεία της οικονομίας και της ίδιας της χώρας, αλλά η πτώση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι στηρίζουν την κυβέρνηση! Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Σπυράκη αμφισβήτησε τα στοιχεία της Κομισιόν που παρουσίασε ο Π. Μοσκοβισί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας στο σημείο να αναρωτηθεί αν η Κομισιόν “ελέγχει στα αλήθεια την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών”! Στο ίδιο μήκος κύματος, o ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κύρτσος, ισχυρίστηκε πως η ευθύνη για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ανήκει “στην ελληνική κυβέρνηση”.  Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευα Καϊλή δεν είχε κάποιο πρόβλημα να κατηγορήσει ευθέως την Κομισιόν ότι συμπαρίσταται στην ελληνική κυβέρνηση: “Εκτός από το να κατηγορείτε το ΔΝΤ και το Συμβούλιο αλλά και να καλύπτετε τον Τσίπρα και την εθνικολαϊκιστική κυβέρνησή του [...]”!
Οι παραπάνω αθλιότητες είναι ενδεικτικές του θράσους των πρώην κυβερνητικών συνεταίρων να παρουσιάζονται ως σωτήρες, τη στιγμή που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν πως, συμμαχώντας με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε, θα γίνουν αρεστοί στον ελληνικό λαό.
Για τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ (ανακοίνωση του Οργανισμού)
O ΟΑΕΔ, όπως όλα τα ΝΠΔΔ και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, υποχρεούται βάσει του Α.Ν. 1611/50 όπως ισχύει, να μεταφέρει τα πλεονασματικά διαθέσιμα κεφάλαιά του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πλεονασματικά διαθέσιμα κεφάλαια θεωρούνται τα ποσά που περισσεύουν μετά την κάλυψη των υποχρεώσεων του Οργανισμού, λαμβανομένων υπόψιν και των προβλεπόμενων εσόδων του. Με στόχο τη βέλτιστη απόδοση των κεφαλαίων του, ο ΟΑΕΔ μεταφέρει περιοδικά (ή σε τακτά χρονικά διαστήματα) τα πλεονασματικά ποσά σε λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της ΤτΕ, που προσφέρει πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από τις Εμπορικές Τράπεζες και την δυνατότητα της άμεσης εκταμίευσης των ποσών στο ακέραιο όταν ζητηθούν. Το ύψος του επιτοκίου στο λογαριασμό της Ταμειακής Διαχείρισης στην ΤτΕ για το Β’ εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 3,1487% και αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το πρώτο εξάμηνο του 2017. Το επιτόκιο καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανέρχεται σε 1,15%.
Για τις εργασιακές σχέσεις (απάντηση της Κομισιόν στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων)
- Η Κομισιόν στηρίζει την πρόταση του πορίσματος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην απαντητική επιστολή της Κομισιόν, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η απάντηση της Κομισιόν είναι σε θετική κατεύθυνση – στις προτάσεις του πορίσματος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται με σαφήνεια η επαναφορά ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, ως μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μένει να μετατραπεί και σε πράξη, μέσα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το πρόγραμμα αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προγράμματος». Δείτε εδώ για περισσότερα.
Σχετικά με τον νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών (σημεία από τη συνέντευξη του Στ. Κοντονή)
-  Θα πρέπει να εισαχθούν περισσότερες εξαιρέσεις των ευεργετικών διατάξεων από αυτές που υφίστανται τώρα. Σήμερα υφίσταται μόνο η εξαίρεση για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος ανηλίκων. Θα πρέπει να δούμε και άλλα ζητήματα όπου θα υπάρχουν εξαιρέσεις, ώστε να μην τυγχάνει γενικής εφαρμογής η ευεργετική διάταξη.
- Οι διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν, θα έχουν ως βάση τον προηγούμενο νόμο. Ο προηγούμενος νόμος ήρθε να αντιμετωπίσει ένα οξύτατο πρόβλημα στις φυλακές. Παραλάβαμε μια απελπιστική κατάσταση που δημιουργεί ένα κλίμα εντάσεων στις φυλακές μέχρι ανθρωποκτονιών. Φτάσαμε από 11.500 κρατούμενους να πάμε στις 9.500 και πλέον αυτός ο αριθμός είναι διαχειρίσιμος. Πρέπει να τον κρατήσουμε σε αυτά τα επίπεδα. Έγιναν μεγάλες προσπάθειες με τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και άλλες δράσεις. Θλίβομαι όταν διαβάζω δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη που σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού λέει ότι θα καταργήσει τον νόμο. Πρέπει να αποτυπώσουμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση, να φέρουμε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και διορθώσεις ακριβώς για να υπάρχει μία ισορροπία. Δείτε εδώ για περισσότερα.
Για το δημοσίευμα της «Καθημερινής» σχετικά με τη ΔΕΗ (ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας)
Για πολλοστή μια φορά η εφημερίδα Καθημερινή προσπαθεί να τορπιλίσει η ίδια το project Μελίτη, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις. Μετά τη χθεσινή εσκεμμένη παραπλάνηση των αναγνωστών της, σήμερα πλέον αναγνωρίζει το ειδικό καθεστώς παραχώρησης του ορυχείου της Βεύης καθώς το ένα μέρος του ορυχείου έχει νομίμως παραχωρηθεί στη ΔΕΗ και το άλλο μέρος είχε γίνει απόπειρα να παραχωρηθεί σε ιδιώτη με αδιαφανείς διαδικασίες. Συνεπώς το κοινό project της ΔΕΗ με τη CMEC δεν εμποδίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο από την παραχώρηση του ορυχείου σε ιδιώτες, η οποία θα γίνει με έγκυρο διεθνή διαγωνισμό, καθώς η ΔΕΗ μπορεί απρόσκοπτα να αξιοποιήσει το μερίδιο που της αναλογεί. Το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του όμορου κοιτάσματος αφορά το απώτερο μέλλον όταν επιλεγεί ο ιδιώτης ανάδοχος με έγκυρο και διαφανή διεθνή διαγωνισμό.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (σημεία από την ομιλία του Αλ. Χαρίτση στη Βουλή)

Σήμερα ανακοινώνουμε την αύξηση για μία ακόμη φορά του προϋπολογισμού για τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΝΕΚ. Πιο συγκεκριμένα:
        Στη δράση «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και για τον Α΄ Κύκλο ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 25 εκατ. ευρώ (από τα 62,3 στα 87 εκατ. ευρώ) και προστίθενται πάνω από 1000 ωφελούμενοι (από 2.444 σε 3.482).
        Στη Δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» και για τον Ά Κύκλο ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 19 εκατ. ευρώ.
        Στη Δράση «Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ» και για τον Ά Κύκλο, ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 112 εκατ. ευρώ (από 131,1 σε 243,3) και οι ωφελούμενοι κατά περίπου 2000 (από 2073 σε 3971). Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία.

Για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ (δήλωση της αρμόδιας Επιτρόπου της Κομισιόν Κ. Κρέτσου)

Εμείς προτείναμε, όπως ξέρετε, τη συγχρηματόδοτηση στο 100% για την Ελλάδα και θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα, διότι στην τελευταία προγραμματική περίοδο δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ και απορροφήθηκαν όλα τα χρήματα της ΕΕ, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ καλό σημάδι. Δείτε εδώ για περισσότερα.  Για τη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, δείτε εδώ. 

Σχετικά με το απόρρητο των Επικοινωνιών (σχόλιο ΥΨΠΗΤΕ)

Το ζήτημα της ασφάλειας των Τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση ως ιδιαιτέρως κρίσιμο, ειδικά όταν διαπιστώνεται πως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν είχαν δώσει, δυστυχώς, τη δέουσα σημασία για την επίτευξή της. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει ένα συνολικό και λεπτομερές σχέδιο για την οριστική αντιμετώπιση του χρονίζοντος ζητήματος, το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Η συνολική παρέμβαση, η οποία αφορά στην προστασία τόσο των κυβερνητικών και κομματικών Επικοινωνιών όσο και αυτών που έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα, έχει στόχο τη ρύθμιση των σχετικών δικτύων, ώστε να επανακτηθεί συνολικά το απόρρητο των Τηλεπικοινωνιών. Όσο για τις καταγγελίες περί συνακροάσεων, τονίζεται ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του και πως, από την πρώτη φορά που διατυπώθηκαν, έχει απευθυνθεί τόσο στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) όσο και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα προκειμένου να διερευνηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.


1,625 εκατ. ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης 2014-2020 μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υγείας, του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ, που αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε την πρώτη καταβολή της χρηματοδότησης για το έτος 2017, στην ΕΕΤΑΑ ΑΕ, για την υλοποίηση της εν λόγω Σύμβασης. Από τον λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», ποσό ύψους 1.625.000,00 ευρώ, κατανέμεται στην ΕΕΤΑΑ για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο αφενός του ευρύτερου σχεδιασμού και της υλοποίησης αξιόπιστων προγραμμάτων πρόληψης, και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Ναρκωτικών αφετέρου.

Ενισχύσεις 804.471,86 ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ανακοίνωση ΥΠΕΣ)

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 425.000 ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για την επιδιόρθωση ζημιών που προκλήθηκαν στα δίκτυα και τις υποδομές των Δήμων, λόγω των φυσικών καταστροφών από την τελευταία κακοκαιρία, με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμού της χώρας», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Επίσης, εγκρίθηκε η επιχορήγηση συνολικού ύψους 200.000 ευρώ στους Δήμους Βιάννου, Νομού Ηρακλείου (100.000 ευρώ) και Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου, Νομού Αιτωλοακαρνανίας (100.000 ευρώ), αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων ενεργειών αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, με χρέωση του αντίστοιχου λογαριασμού του ΥΠΕΣ, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Τέλος, εγκρίθηκε η ενίσχυση ύψους 179.471,86 ευρώ στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τρίτους, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών «Επιχορηγήσεις εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΕΣ – κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων)

Η πρόσκληση του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» με τις 4 διαφορετικές δράσεις (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία, νεοεισερχόμενοι στη βιολογική κτηνοτροφία, «παλιοί» στη βιολογική γεωργία, «παλιοί» στη βιολογική κτηνοτροφία) βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από αγρότες - βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι εκδήλωσαν τεράστιο ενδιαφέρον για ένταξη στο Μέτρο. Υποβλήθηκαν συνολικά 64.016 αιτήσεις με αιτούμενο προϋπολογισμό που ξεπέρασε το 1,5 δις ευρώ.  Η ανταπόκριση αυτή αποτελεί μια θετική εξέλιξη, δημιούργησε ωστόσο αδυναμία  ένταξης όλων των δικαιούχων, καθώς ο αιτούμενος προϋπολογισμός από τους ενδιαφερόμενους υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του Μέτρου σχεδόν στο τριπλάσιο. Ακόμα και οι ενδιαφερόμενοι βιοκαλλιεργητές που πληρούν το κριτήριο του να έχουν ποσοστό της εκμετάλλευσής τους σε περιοχές NATURA (ένα κριτήριο που εξασφαλίζει προτεραιότητα ένταξης με βάση το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα και την πρόσκληση του Μέτρου), ήταν περισσότεροι από εκείνους που μπορούσε να καλύψει ο προϋπολογισμός του Μέτρου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε:

·               Την ένταξη, σε αυτή τη φάση, όσων είχαν υποβάλλει αίτημα στις δύο δράσεις, 11.1.1 και 11.2.1, της βιολογικής γεωργίας (νεοεισερχόμενοι και «παλιοί») και πληρούν το κριτήριο του να έχουν ποσοστό της εκμετάλλευσής τους σε περιοχές NATURA. Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.

·               Την εκ νέου προκήρυξη του Μέτρου για τις δύο άλλες Δράσεις, 11.1.2 και 11.2.2, που αφορούν στη βιολογική κτηνοτροφία (νεοεισερχόμενοι και «παλιοί»). Το διαθέσιμο ποσό θα είναι στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ και τα κριτήρια ένταξης θα επαναπροσδιοριστούν

Δεν υπάρχουν σχόλια: