ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Βούτσης: Γιατί υποθέσεις αργούν να φθάσουν στη Βουλή;

Ν. Βούτσης: «Για μερικές από αυτές, τις πάρα πολύ σημαντικές υποθέσεις, όπως είναι  αυτή η παρούσα, που αφορά και μεγάλα χρηματικά ποσά και πολιτικά στελέχη όπως ο κ. Παπαντωνίου, καθυστέρηση δέκα και έντεκα ετών, που οδηγεί σε παραγραφές για πολλά ζητήματα που ενδεχομένως θα έπρεπε να διερευνηθούν, δε δικαιολογούνται».


«Θα ήθελα να εκφράσω την απορία μας, τουλάχιστον, γιατί υπάρχει μια καθυστέρηση από την πλευρά λειτουργών της δικαιοσύνης για να φτάσουν κάποιες πολύ σοβαρές υποθέσεις στη Βουλή» δήλωσε ο ΠτΒ


«Δε δικαιολογούνται καθυστερήσεις δέκα και έντεκα ετών» για να φτάσουν από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή σοβαρές υποθέσεις, με ενδεχόμενη ανάμιξη πολιτικών προσώπων, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Επιμελητήριο Πιερίας, στην Κατερίνη. Ο ίδιος, έκανε λόγο για καθυστερήσεις, που «οδηγούν σε παραγραφές».

«Είναι προφανές, ότι κάποιες από τις πράξεις αυτές θεωρούνται παραγεγραμμένες στη βάση και του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος - που γνωρίζετε, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις λένε ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος που θα γίνει, θα πρέπει να αλλάξει - πλην όμως θα ήθελα να εκφράσω την απορία μας, τουλάχιστον, γιατί υπάρχει μια καθυστέρηση από την πλευρά λειτουργών της δικαιοσύνης για να φτάσουν κάποιες πολύ σοβαρές υποθέσεις στη Βουλή» δήλωσε ο ΠτΒ.

Με αφορμή την πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μετά το 2002, σημείωσε ότι «για μερικές από αυτές, πάρα πολύ σημαντικές, όπως είναι αυτή η παρούσα, που αφορά και μεγάλα χρηματικά ποσά και πολιτικά στελέχη όπως ο κ. Παπαντωνίου, καθυστέρηση δέκα και έντεκα ετών, που οδηγεί σε παραγραφές για πολλά ζητήματα που ενδεχομένως θα έπρεπε να διερευνηθούν, δε δικαιολογούνται.

» Και δεν είναι αιτία της Βουλής, πρόβλημα της Βουλής, ότι δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε για να σταλούν πίσω στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω, εάν υπάρχουν περαιτέρω, διότι καταλαβαίνουμε όλοι, πως είναι θέματα διερεύνησης αυτά».

«Τέτοιες καθυστερήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται. Και το λέω ευθέως και δημοσίως. Θα πρέπει να αποφεύγονται διότι δημιουργούν πρόβλημα και δημιουργούν πρόβλημα και της κοινωνίας με τη Βουλή και με το πολιτικό σύστημα» είπε ο Ν. Βούτσης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση, εκφράζοντας την ελπίδα να κλείσει έγκαιρα για να δοθεί η δυνατότητα να αναδειχθούν και οι θετικές προοπτικές στην επόμενη φάση της ελληνικής οικονομίας.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της συζήτησης σε σχέση με την αξιολόγηση, σωστά δεν πηγαίνει φέτα-φέτα» είπε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι έχει γίνει αντιληπτό ποια θέματα έχουν τεθεί στο τραπέζι και σε ποια υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές, ότι μια συνολική συμφωνία δε μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τα δύο κεντρικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον», δηλαδή, «το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», καθώς και «το κρίσιμο θέμα των πλεονασμάτων» για το οποίο σημείωσε, ότι υπάρχει και μεγάλη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων.

«Άρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν στο ζήτημα του χρέους και της απομείωσης του θα πρέπει να είναι μέρος αυτής της συμφωνίας, υπάρχουν δεσμεύσεις για αυτό και γίνονται σοβαρές προσπάθειες» συνέχισε ο κ. Βούτσης.

Για τα πλεονάσματα τόνισε ότι «δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να βάζει ο καθένας το μάξιμουμ των δικών του εκτιμήσεων», ενώ «ήδη υπάρχει απόφαση από το τελευταίο Eurogroup, η οποία, αποτελεί και τη βάση των διαπραγματεύσεων για ένα ισορροπημένο συμψηφιστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

«Αποτελεί απόλυτη υποκρισία και κυνισμό, όσων ευρωπαϊκών ηγεσιών η ρητορική, αναφέρεται σε καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων, ως βασική αιτία για τη μη δυνατότητα της χώρας μας για αποχρέωση. Είναι κυριολεκτικά αντιστροφή της πραγματικότητας» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, υπογραμμίζοντας ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται, αντί να βοηθούν στην ανταγωνιστικότητα και τη βελτίωση της οικονομίας «μυρίζουν αίμα», ενώ «άλλες χρήσιμες», ήδη υιοθετήθηκαν από την ελληνική πλευρά.

«Άρα, λοιπόν, σε καμιά περίπτωση δεν οφείλεται σε κωλυσιεργία, πόσο μάλλον σε αβελτηρία της ελληνικής πλευράς και αναφέρομαι και σε προηγούμενες κυβερνήσεις αυτή η αδυναμία αποχρέωσης της χώρας.

» Οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε λάθος συνταγές και φάρμακα όπως έχουν αναγνωρίσει σε δύο εκθέσεις του ΔΝΤ και ο κ. Μπλανσάρ και ο κ. Τόμσεν, και κυρίως ότι δεν υπήρξε εισαγωγή σε πρόγραμμα με προηγούμενο κούρεμα μεγάλου μέρους το ελληνικού χρέους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι σε τρεις μέρες στη Ρώμη, στη σύνοδο των προέδρων Κοινοβουλίων της Ε.Ε. για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της και πριν τη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ε.Ε. θα γίνουν σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

«Το μέλλον των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που εξελίσσεται, εξαρτάται πάρα πολύ από το μεγάλο κάδρο που διαμορφώνεται από αυτές τις συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε., μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον άκρως αντιφατικό και μεταβατικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι ο μέσος όρος των αντιδράσεων της Ε.Ε., «ο μέσος των ηγετικών της προταγμάτων και δυνατοτήτων είναι πολύ πιο χαμηλά, πολύ πιο κάτω, από τις απαιτήσεις των καιρών» σε διάφορα ζητήματα, όπως στην οικονομία, στις πολεμικές εμπλοκές της ευρύτερης περιοχής, ή ακόμη και στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό.

«Είναι προφανές, ότι καμία Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών ταχυτήτων δε μπορεί να οδηγηθεί σε διέξοδο και σε επίλυση ζητημάτων που αφορούν σε πολιτικές, σε στρατηγικές, σε επιλογές και στην ίδια τη θεσμική οργάνωση της Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας ότι αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σαφής, ότι θα μπορούσε κατ οικονομία να αναζητηθεί, στο πλαίσιο μιας ευέλικτης διαμόρφωσης των πραγμάτων, μια συνέχιση της πορείας της Ε.Ε., εντούτοις για την ύπαρξη της απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στον πυρήνα της.

«Πλην όμως και πάλι, η επίλυση του προβλήματος της οντότητας της ΕΕ δε μπορεί παρά να αφορά σε μεγάλες αλλαγές, σε μετασχηματισμούς στον πυρήνα της, δηλαδή, στο Σύμφωνο της Σταθερότητας, στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο ρόλο των εκλεγμένων οργάνων της και την ενίσχυση αυτών των οργάνων, στην ενίσχυση του προϋπολογισμού τους, στην υποβάθμιση μη θεσμοποιημένων οργάνων και της δυνατότητας που έχουν, όπως είναι αυτό του Eurogroup και κυρίως στην αναζήτηση μιας νέας αρχιτεκτονικής και για την ΟΝΕ και για τις άλλες πράξεις που διαμορφώνουν αυτό το κατ' αρχήν οικονομικό κοινό οικοδόμημα που θα αποτρέπει τη συνεχή, επί δεκαετίες, λειτουργία του κοινού νομίσματος υπέρ των πλεονασμάτων των χωρών του κέντρου και ιδιαίτερα της Γερμανίας και σε βάρος των ελλειμμάτων των χωρών του νότου και άλλων χωρών».

Τέλος, ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι μελετάται και το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει γενική «φορολογική εναρμόνιση» στο σύνολο του εισοδήματος των βουλευτών, εισόδημα και επιδόματα, με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε με την εισφορά αλληλεγγύης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: