ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Θαν. Κολλιτσίδας: Δεν ξεχνάμε τη μνήμη των μαχητών


Ο  Πρόεδρος των «Πέτρινων Χρόνων» κάλεσε τους νέους να αντισταθούν «σε αυτούς που χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να πάρουν την εξουσία σε βάρος της πραγματικής Δημοκρατίας, σε βάρος της εξουσίας του λαού».


Λόγος του Προέδρου «Πέτρινα Χρόνια-Ιστορική Μνήμη» για τους 125 εκτελεσμένους του Γηροκομειού Πατρών

«Στις 28 Φλεβάρη 1949 πριν 68 χρόνια, αυτοί οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σωριάζονται χτυπημένοι από τα βόλια των όπλων του στρατιωτικού αποσπάσματος που ο ιδεολογικός αντίπαλος είχε ορίσει για την εκτέλεση τους.
Το αίμα των αγωνιστών κύλισε για μια ακόμη φορά σ’ αυτή τη πλαγιά στη θέση σκοποβολή του Γηροκομείου. Τα χέρια του επίσημου κράτους της δεξιάς βαφτήκαν πάλι με αίμα αυτών που σήκωσαν το ανάστημα τους στους Γερμανούς κατακτητές – στο Φασισμό και στους Έλληνες συνεργάτες τους.
Αναφέρω τα ονόματα των  μαρτύρων της ελευθερίας.
Αργυρόπουλος Πάνος
Ηλιόπουλος Τάκης
Μανώλης Κωνσταντίνος
Μασούρας Αντρέας
Ματζούκας Σπύρος η σύζυγος του:
Ματζούκα Αντωνία
Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα 
και ο εισκοσιδυάχρονος Γεωργόπουλος Γιώργος
Από το 1946  οι μαχητές κυνηγημένοι από τους παρακρατικούς και τους  Άγγλους μιλιταριστές, εξαναγκάστηκαν να βγουν στο δεύτερο αντάρτικο που διοργάνωσαν οι αγωνιστές της ΕΑΜίτικης Εθνικής Αντίστασης με τις δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
Όσοι αγωνιστές δεν πέρασαν από το εκτελεστικό απόσπασμα ή δεν χάθηκαν στις άνισες πολεμικές συγκρούσεις στάλθηκαν στα στρατόπεδα- στις φυλακές-στους τόπους εξορίας και… αλλοίμονο στους ηττημένους.
Από τρεισήμισι χιλιάδες μαχητές στην Πελοπόννησο, είναι ζήτημα εάν γλύτωσαν εκατόν πενήντα. Η ύπαιθρος και οι πόλεις είχαν παραδοθεί στην εκδικητική μανία των φασιστοειδών της Δεξιάς που από το 1949 έως τον Απρίλη του 1967 έφτασαν σε σημείο κατάρτισης πολεμικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του κινδύνου από την Αριστερά που όμως εκπροσωπείτο από την ΕΔΑ στη Βουλή.  Και αυτά με τις ευλογίες των αστικών κομμάτων , της Βουλής- του Παλατιού και των Αμερικανών πατρόνων.
Οι ίδιοι Αμερικανικοί κύκλοι έφτασαν μέχρι και τη στήριξη της αμερικανοκίνητης δικτατορίας του 1967.
Έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για τέτοια εγκλήματα;  Καμιά απολύτως στην ουσία. Αμέσως μετά τον εμφύλιο οι πρώτοι που αναγνωρίστηκαν ως αντιστασιακοί ήταν οι συνεργάτες των Γερμανών- δηλαδή οι διώκτες των αριστερών – των δημοκρατικών πατριωτών. Αυτοί οι πατριώτες ως αμοιβή για την αντιστασιακή τους δράση εκτελέστηκαν ή εκτοπίστηκαν. Αναφέρεται αυτό στα σχολικά βιβλία;
Η αλήθεια τα γεγονότα αποσιωπήθηκαν και διαστρεβλώθηκαν σκόπιμα από Αμερικανοθρεμένους πανεπιστημιακούς. (Κάτι ανάλογο με την ιστορία της επανάστασης του 1821)
Το αποτέλεσμα είναι οι απελπισμένοι της κοινωνίας , μπολιασμένοι από άκριτο αντικομουνισμό να στρέφονται σήμερα προς τη Χρυσή Αυγή.
Τι έγιναν οι μαυραγορίτες; Οι παρακρατικοί; Οι συνεργάτες των Γερμανών ; Δεν έμειναν χωρίς ανταμοιβή. Η πολιτική και οικονομική εξουσία σ’ ατούς στηρίχθηκε για να κερδίσει ψηφοφόρους . Αυτοί ήταν σ’ όλες τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις.
Πολλοί απόγονοι τους αγράμματοι ή βλάκες βολεύτηκαν και βολεύονται σε δημόσια και ιδιωτικά πόστα. Τους είδαμε ακόμη να μεταπηδούν με απίστευτη συνειδησιακή ευκολία από τη Ν.Δ  σε κεντροαριστερά κόμματα. Όχι βέβαια ότι έλλειψε η μεταπήδηση υποτιθέμενων αριστερών- σοσιαλδημοκρατών προς τη Δεξιά.
Ερχόμαστε στα τελευταία 22 χρόνια . Το 1995 – 28 Φλεβάρη με πρόταση του αγωνιστή Πέτρου Κομματά γίνεται κατάθεση λουλουδιών στο χώρο αυτό και εδώ ακριβώς συστήνεται τριμελής επιτροπή τους Πέτρο Κομματό-Γιώργο Μόσχο- Κώστα Κοκκοβίκα. Αυτός ήταν ο δεύτερος ανεπίσημος εορτασμός της μνήμης των εκτελεσθέντων. Ο πρώτος ήταν το 1978 από ομάδα νεαρών της «ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος» που έβαλαν και ταμπέλα «ΕΔΩ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ 124 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ».
Ο επόμενος εορτασμός έγινε στις 28/2/96. Επίσημος με τη συμμετοχή του δήμου Πατρών και της Νομαρχίας Αχαΐας. Με τη 311 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας Ανδρέα Καράβολα ξεκίνησαν οι διαδικασίες ανέγερσης μνημείου των 125 εκτελεσθέντων. Γίνεται πανελλήνιος καλλιτεχνικός  διαγωνισμός  τον  οποίο προωθεί και η επόμενη δημοτική αρχή . Ανατίθεται το έργο στο Πατρινό γλύπτη κ. Λεόντη , και στους αρχιτέκτονες Λίλα Καρακώστα,  Τάκη Βανδούρο. 
Με την υπα αριθμόν 5 απόφαση του συμβουλίου της Ιερής Μητροπόλεως Πατρών εγκρίνεται η παραχώρηση των 990 τ. μέτρων στη θέση σκοποβολή Γηροκομείου με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση του μνημείου εκτελεσθέντων αγωνιστών κατά τον εμφύλιο.
Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την συμβολή του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Γηροκομείου του αρχιμανδρίτη Πατέρα Συμεών Χατζή που από τη  πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός. Αλλά και στον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο που συνέβαλε αποφασίστηκα στην υλοποίηση.
Το 2009 για το μνημείο  μεταξύ άλλων πρωτοστάτησε ο Νίκος Τζανάκος. Έτσι στις 18-4-10 τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Γηροκομείο.
Οι εκκρεμότητες που παραμένουν είναι η αποχαρακτήριση της διαμόρφωσης της πλατείας. Η χάραξη των ονομάτων των 125 εκτελεσθέντων σε πλάκα πίσω από τον ανδριάντα χρειάζεται απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Το ίδιο χρειάζεται για να δοθεί το όνομα στη πλατεία και στο δρόμο πχ. Πλατεία εκτελεσθέντων ή δρόμος εκτελεσθέντων.
Ο σύλλογος «Ιστορικής Μνήμης εξορισθέντων και φυλακισθέντων 1940-1974 δεν ξεχνά τη μνήμη των μαχητών που περνούν στο πάνθεον των ηρώων του λαού μας και ανήκουν πλέον σε όλο το Έθνος!!
Φυσικά καλούμε το Δήμο Πάτρας να ανταποκριθεί στο ιστορικό καθήκον για ολοκλήρωση του Μνημείου. Τελειώνοντας θεωρούμε ότι αυτοί που εξουσιάζουν τα κέντρα είναι αυτοί που εμποδίζουν την γνώση-την ιστορική μνήμη .
Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τις νέες γενιές να αποκτήσουν τα όπλα της γνώσης και της αλήθειας, ώστε να μπορέσουν να αντισταθούν σ’ αυτούς που μας φοβίζουν και μας κάνουν αδιάφορους.
Να αντισταθούν σε αυτούς που στοιχειώνουν τα όνειρα – την αξιοπρεπή ζωή.
-         Σ΄ αυτούς που πουλάνε την Ελλάδα
-         Σ΄ αυτούς που κλέβουν τις δουλείες, το μόχθο, την γνώση και την υγεία.
-         Σ’ αυτούς που μας αναγκάζουν να μοιραζόμαστε τη θλίψη και όχι τη Χαρά.
-         Σ΄ αυτούς που χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να πάρουν την εξουσία σε βάρος της πραγματικής Δημοκρατίας, σε βάρος της εξουσίας του λαού.
Να επαναστατήσουν σε αυτούς που υπόσχονται ότι θα μας δώσουν και μας καταστρέφουν συνειδητά ή ασυνείδητα.
Ίσως να είναι καιρός να καταλάβουν όλοι και κυρίως αυτοί ότι δεν θα τους σώσει κανείς «Μεσσίας». Αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Υπάρχουν λύσεις τώρα όμως οφείλουμε να δώσουμε πάλι υπόσχεση σ΄ αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για τα ιδανικά τους και ιδανικά μας. 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: