ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Π. Κυπριανός: Πλέον υπάρχει η μαγεία των μεταπτυχιακών


Tο Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης  και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πάτρας παρουσίασε την π. Παρασκευή στην Αγορά Αργύρη της Πάτρας το βιβλίο του Παντελή Κυπριανού «"Η μαγεία του πτυχίου" Πανεπιστήμια, απόφοιτοι (1837 - 2015)». 

«Το πρώτο πράγμα είναι το πώς βλέπουμε εμείς το πτυχίο και τι δύναμη ασκεί σε εμάς, και για αυτό λέω για μαγεία… Το δεύτερο πράγμα, που είναι σημαντικό και αυτό, είναι από τα κρίσιμα και δεν υπάρχει σε άλλο βιβλίο, είναι τι κάνουν οι πτυχιούχοι. Υποτίθεται ότι τα πανεπιστήμια φτιάχτηκαν για να κάνουν την κοινωνία μας πιο ορθολογική , το ερώτημα, που θέτω και εξετάζω, είναι σε ποιο βαθμό τα ελληνικά πανεπιστήμια έκαναν την κοινωνία μας πιο ορθολογική. Για αυτό παίζω με την λέξη «μαγεία» σε δυο επίπεδα».
 
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7»  ο καθηγητής Παντελής Κυπριανός το βιβλίο του, με τίτλο «Η μαγεία του πτυχίου», το οποίο ουσιαστικά βασίζεται σε μια μελέτη του ιδίου για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Είναι γραμμένο σαν μυθιστόρημα, προσπάθησα να μην το κάνω πολυτεχνικό» σημείωσε ο κ. Κυπριανός.
Το βιβλίο αποτελείται από πέντε κεφάλαια, τα οποία πραγματεύονται τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές διεθνώς, τους φοιτητές και αποφοίτους, εντός συνόρων, αλλά και του εξωτερικού, κληρονομιά και αξία, η κοινωνική σύνθεση των φοιτητών, και τέλος τροχιές αποφοίτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ποια ήταν η αφορμή όμως για προχωρήσει σε αυτή την μελέτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση στην συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου; Ο ίδιος ανέφερε ότι «τα πρώτα κείμενα τα είχα γράψει τη δεκαετία του 1990, όταν ζούσα ακόμα στο εξωτερικό στην Γαλλία, ήταν κείμενα για τους φοιτητές. Ψάχνοντας σιγά σιγά κάποια πράγματα , επειδή ήμουν κι εγώ Έλληνας φοιτητής με μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, προσπάθησα να καταλάβω γιατί πάμε στο εξωτερικό, γιατί θέλουμε να σπουδάσουμε, γιατί ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα , γιατί όλη η οικογένεια είναι γύρω από τον υποψήφιο και άρχισα να ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα», έτσι λοιπόν ψάχνοντας κάποιους μύθους, αποφάσισε ότι λείπει από την Ελλάδα ένα βιβλίο, που να δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.
 
Η συγγραφή του βιβλίου «η μαγεία του πτυχίου» βασίστηκε στις μελέτες, που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Κυπριανός σαν ιστορικός, αλλά στηρίχθηκε και στο δίκτυο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Πάτρας, το μοναδικό στην χώρα, που λειτουργεί σαν παρατηρητήριο για τα πανεπιστημιακά πράγματα.
«Έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα που δεν υπάρχει σε άλλο ελληνικό πανεπιστήμιο για τις αξιολογήσεις, για την ποιότητα στην εκπαίδευση , αυτά τα δυο λοιπόν, η ενασχόλησή μου σαν ιστορικού , που μελετούσε τα αρχεία και από την άλλη μεριά αυτό το δίκτυο , μου επέτρεψαν σιγά σιγά να κάνω το βιβλίο… Υπάρχουν και έρευνες φοιτητών μου , με ερωτηματολόγια συνεντεύξεις, κάποιες από αυτές τις αξιοποίησα και κάποιες θα βγουν στην πορεία, που δεν υπάρχουν στο βιβλίο, για το επάγγελμα, όπως για παράδειγμα σήμερα δηλαδή πόσο εύκολα βρίσκει ένας απόφοιτος δουλειά», επισήμανε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: