ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Προφάσεις εν αμαρτίαις, Πελετίδη για την απλή αναλογικήΦωτογραφικό στιγμιότυπο από τη σημερινή συνέντευξη, στο δημαρχείο Πατρέων.


«Δεν είναι το πρωτεύων αν θα υπάρχει ανάγκη για "συμφωνίες"  δύο και τριών παρατάξεων στα δημοτικά συμβούλια». Το κύριο είναι ότι θα χάσει το δημαρχιλίκι ο δήμαρχος του ΚΚΕ!


Πρεμούρα έχει καταλάβει τη δημοτική αρχή Πελετίδη, στο άκουσμα και μόνον ότι θα επιβληθεί η απλή αναλογική για την εκλογή συμβούλων και η συναίνεση για την ανάδειξη δημάρχου

Η απλή αναλογική, που είναι το πιο τίμιο και καθαρό εκλογικό σύστημα δεν είναι αρεστό στους διαχειριστές της τοπικής δημοτικής εξουσίας. Γιαυτό και αντιδρά στο επιχείρημα  της «δυσκολίας συναινέσεων» στην Τοπική Διοίκηση. Και πάνω στο παραλήρημά της, ότι δεν θα μπορεί να ζεσταίνει για πολύ ακόμη το θώκο της αυτοδιοικητικής εξουσίας, παραληρεί.

Ονειρεύεται «μέτρα που θα διασφαλίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων». Και αποφαίνεται ότι: «Είναι αποπροσανατολιστικός ο καβγάς για την απλή αναλογική. Δεν είναι το πρωτεύων  αν θα έχουμε σταθερή πλειοψηφία μιας δημοτικής αρχής ή αν θα υπάρχει ανάγκη για "συμφωνίες"  δύο και τριών παρατάξεων στα δημοτικά συμβούλια».

Αυτά, που είναι θέση της Δημοτικής Αρχής για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη» παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο, μαζί με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η οποία υποστήριξε ότι:

«Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ "διεκδικεί" στο πλαίσιο της "φορολογικής αποκέντρωσης και της  αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", να γίνει ο ΕΝΦΙΑ τοπικός φόρος, όπως εφαρμόζεται σε όλα τα Ευρωπαϊκά και προηγμένα κράτη!!!».

Και αυθαίρετα βγάζει συμπέρασμα γι αυτή τη μεταφορά φόρου προς τα δημοτικά ταμεία, που δεν θα αφορά τα χαμηλά εισοδήματα, αφού θα αναφέρεται σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και άρα περιορισμένο αριθμό περιουσιών, ότι: «Το χαράτσι», όπως το βαφτίζει «θα εισπράττεται από τους Δήμους»!


Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημάρχου Πατρέων

Αναλυτικά στην συνέντευξή  του  ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής:

«Το πλαίσιο στο οποίο κινείται η λεγόμενη αναθεώρηση του Καλλικράτη  αφορά στην  πάρα πέρα εκβάθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων  με κύριο χαρακτηριστικό σε αυτή την φάση την πιο στενή  συνύφανση της Τοπικής Διοίκησης με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ένας  προσανατολισμός  που  έχει την συμφωνία όλων των συμμετεχόντων –πέρα δηλαδή της Κυβέρνησης, έχει την συμφωνία  της ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ - ΠΟΕ - ΟΤΑ, όπως με σαφήνεια για μια ακόμα φορά, καταγράφηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, στη χθεσινή συνάντηση των Δημάρχων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας.

Ο Καλλικράτης, τα μνημόνια και οι συνολικές αναδιαρθρώσεις στο κράτος  προετοίμασαν  θεσμικά, διοικητικά  και  δημοσιονομικά το έδαφος για εμβάθυνση της επιχειρηματικής δράσης και λειτουργίας των φορέων της τοπικής διοίκησης.  Στο σύνολο  του, το πλαίσιο που ομόφωνα παρουσιάζουν μέσω της επιτροπής του ΥΠΕΣ, παρέχει  θεσμικά εργαλεία  στους  φορείς της Τοπικής Διοίκησης είτε  να  ανοίξουν  δρόμο  είτε  να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,  σε  νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας  του κεφαλαίου, όπως: 


·     Η προσέλκυση επενδύσεων και  συγκέντρωση  πόρων (ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων κλπ)  σε  έργα και υποδομές που θα υπηρετούν  στρατηγικούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών  ομίλων.
·     Η ώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας (ΜΚΟ-KΟΙΝΣΕΠ-δίκτυα και συνεταιρισμούς πρόσωπων)  με την ειδική  συνδρομή  και συνεισφορά της Τοπικής Διοίκησης.
·     Η  ληστρική  αξιοποίηση  από τις επιχειρήσεις του συνόλου  της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.
·     Τη σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και την  νομιμοποίηση παλιών μέσω και  της Τοπικής Διοίκησης  (ΕΝΦΙΑ, αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά).


Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο του Καλλικράτη συνδέονται με τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αλλαγές που καμιά σχέση δεν έχουν με τις  ανάγκες του λαού.  Το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ευθυγραμμίζονται στην ανάγκη να απελευθερωθούν κεφάλαια για την χρηματοδότηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό όσο μεγαλώνει η φορολεηλασία για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, οι πόροι που αφαιρούνται απ την χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών θα είναι περισσότεροι.

Αυτό το πλαίσιο  φέρνει την όλο και  μεγαλύτερη  αποδυνάμωση και αποσύνδεση της  χρηματοδότησης των φορέων της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος  την  πάρα πέρα  προσαρμογή  του ρόλο της  όσον αφορά την χειραγώγηση των λαϊκών αναγκών, την διασύνδεση της λειτουργίας της με τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας, επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους π.χ. απορρίμματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουρισμός, αγροτική παραγωγή κλπ.

Διαμορφώνονται ήδη  πιο διακριτοί οι  ρόλοι  σε επίπεδο κράτους - και των θεσμών του- σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο  π.χ. οι Δήμοι να έχουν ως κύρια αρμοδιότητα το σχεδιασμό  και την  διαχείριση  τομέων της  κοινωνικής πολιτικής και οι Περιφέρειες ένα πιο κεντρικό  ρόλο στο «αναπτυξιακό»  κομμάτι. Επιμερίζονται αρμοδιότητες στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής  του κεφαλαίου που διασφαλίζει το αστικό κράτος  στο σύνολο του  και με τις αναγκαίες προσαρμογές του.   

Όλες αυτές οι αντιλαϊκές αλλαγές, βρίσκονται σε αρμονία με  τα απαιτούμενα  του τρίτου Μνημονίου που στήριξαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ.

Από όλα αυτά τα παραδείγματα φαίνεται καθαρά πόσο βάση έχει το επιχείρημα  της «δυσκολίας συναινέσεων» στην Τοπική Διοίκηση. Το κεφάλαιο, τα αστικά κόμματα και οι δυνάμεις τους στην Τοπική Διοίκηση καταφέρνουν ευρύτατη συναίνεση, με πολλές αποχρώσεις, όταν πρόκειται να λάβουν μέτρα που θα διασφαλίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι αποπροσανατολιστικός ο καβγάς για την απλή αναλογική. Δεν είναι το πρωτεύων  αν θα έχουμε σταθερή πλειοψηφία μιας δημοτικής αρχής ή αν θα υπάρχει ανάγκη για «συμφωνίες»  δύο και τριών παρατάξεων στα δημοτικά συμβούλια.

Σημασία έχει η στρατηγική που υπηρετούν σήμερα οι Δήμοι. Τι όφελος θα έχει η λαϊκή οικογένεια από μια Δημοτική Αρχή που αυξάνει δημοτικά τέλη, ξεπουλάει την περιουσία του Δήμου στους ιδιώτες μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ και τρέχει να υλοποιήσει προγράμματα προς όφελος των επιχειρήσεων, έστω και αν αυτή έχει εκλεγεί αναλογικά και έχει και ευρύτατες συναινέσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Εμείς ως Δημοτική Αρχή  στηρίζαμε και στηρίζουμε την απλή αναλογική σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από θέση αρχής.  Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι σήμερα αξιοποιείται η κουβέντα για την απλή αναλογική για να κρύψει την ουσία της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη που είναι να μετατρέψει τις Περιφέρεις και τους Δήμους σε πεδία επιχειρηματικής λειτουργίας. 

Αφετηριακή μας γραμμή, με την οποία κρίνουμε τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι αν αυτές εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και την ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Με αυτή τη γραμμή στεκόμαστε απέναντι στις σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις γιατί είναι αντιδραστικές και αντιλαϊκές.

Οι εργαζόμενοι και οι εκλεγμένοι σε τοπική και περιφερειακή διοίκηση, πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, τη διεκδίκησή τους και την εναντίωσή τους σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χεριά και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κόμματων της.
·     Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα,  πράσινο κλπ.
·     Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη- λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
·     Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
·     Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
·     Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
·     Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές- από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
·     Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.


Και η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσε την ευρύτερη συναίνεση εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που συναντήθηκαν και στο τρίτο μνημόνιο. Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ «διεκδικεί» στο πλαίσιο της «φορολογικής αποκέντρωσης και της  αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», να γίνει ο ΕΝΦΙΑ τοπικός φόρος, όπως εφαρμόζεται σε όλα τα Ευρωπαϊκά και προηγμένα κράτη!!!

Συμφωνούν δηλαδή στην παραπέρα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από την τοπική φορολογία και τα δημοτικά τέλη. Το χαράτσι που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και υποτίθεται θα καταργούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως θα έσκιζε και τα μνημόνια, να εισπράττεται από τους Δήμους.

Εμείς εναντιωνόμαστε σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική γι αυτό είμαστε αντίθετοι και με τον εφαρμοζόμενο «Καλλικράτη» και με τη νέα έκδοσή του. Ο λαός με την πάλη του να ανατρέψει στην πράξη την εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο Δήμος Πατρέων για την αλλαγή του εκλογικού νόμου...
 
Δημοσίευση σχολίου