ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

"Παντρεύονται" εξοπλιστικά, Λαγκάρντ, πόθεν έσχες

Ο συσχετισμός των υποθέσεων για τη λίστα Λαγκάρντ και το πόθεν έσχες (όπου υπάρχει καταδίκη για τον Γιάννο Παπαντωνίου) με τις έξι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην Προκαταρκτική Επιτροπή. Αν και ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία συζήτησης και λήψης απόφασης από την Ολομέλεια της Βουλής, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η Επιτροπή έχει αυξημένες δυνατότητες.


Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η Προκαταρκτική δεν είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί μόνο με τις έξι δικογραφίες που έστειλε στη Βουλή η Δικαιοσύνη για τις πέντε μεγάλες προμήθειες της περιόδου 2001-2004 (ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ), δηλαδή:

* τα 170 άρματα μάχης Leopard,
* τα 12 επιθετικά ελικόπτερα Apache,
* τις 6 φρεγάτες τύπου "S" (δύο δικογραφίες),
* τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου,
* τα 20 μεταφορικά ελικόπτερα NH90.

Η Επιτροπή μπορεί να "επεκτείνει" την έρευνά της και σε άλλες υποθέσεις επί των οποίων η Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί καταδικαστικά για τον Γ. Παπαντωνίου, δηλαδή για τη λίστα Λαγκάρντ και το πόθεν έσχες του.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι, εφόσον από τη Βουλή υπάρξει παραπομπή της υπόθεσης Παπαντωνίου στη Δικαιοσύνη, θα μπορεί να διασυνδέσει και να συσχετίσει όλες τις υποθέσεις -κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα- και να εξετάσει αν προέρχονται από παράνομες πληρωμές εξοπλιστικών τα χρήματα που βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ ή δεν είχαν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του Γ. Παπαντωνίου.
Η Προκαταρκτική Επιτροπή ως ανακριτική αρχή έχει δικαίωμα να ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών είτε του ίδιου του Γ. Παπαντωνίου είτε άλλων προσώπων που εκτιμά ότι εμπλέκονται στην υπόθεση. Με τον τρόπο αυτόν ενδεχομένως να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ("ξέπλυμα").

Υπενθυμίζεται ότι το "ξέπλυμα" δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Συντάγματος για παραγραφή και ότι αποτέλεσε το αδίκημα επί του οποίου δικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Αντίθετα το αδίκημα της απιστίας εκτιμάται ότι έχει παραγραφεί χάρις στις ρυθμίσεις που είχε εισηγηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα θέματα που σχετίζονται με παραγραφή θα εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη. Επισημαίνεται ότι οι έξι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά που έφτασαν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές στη Βουλή αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πάντως η καθυστέρηση με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη είναι παροιμιώδης: χρειάστηκαν 13 χρόνια για να σταλούν οι δικογραφίες στη Βουλή.

Οι έξι δικογραφίες

Οι έξι υποθέσεις για τον Γ. Παπαντωνίου αφορούν:

1. 20 Μαρτίου 2003: Προμήθεια από τη γερμανική KraussMaffeiWegmann 170 αρμάτων Leopard 2HEL 12, θωρακισμένων αρμάτων περισυλλογής και 8 θωρακισμένων γεφυροφόρων αρμάτων. Κόστος 1.659.000.000 ευρώ. Την ίδια ημέρα υπογράφτηκε Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων ίση με το 250% του συμβατικού τιμήματος της κύριας προμήθειας.
2. Αύγουστος 2003: Προμήθεια 12 ελικοπτέρων τύπου AH-64 Apache κόστους 593.546.882 δολαρίων ΗΠΑ.
3. Μάρτιος 2003: Εκσυγχρονισμός 6 φρεγατών τύπου "S" από τα Ελληνικά Ναυπηγεία και την TNNL κόστους 381.578.580 ευρώ.
4. Σεπτέμβριος 2003: Σύμβαση υλοποίησης αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών τύπου "S" με βάση προτάσεις της Thales Nederland.
5. Ιούλιος 2003: Προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (18 παρεμβολέων και 11 συστημάτων ακρόασης) από τη Sonakae, συνολικής αξίας 71.979.490,90 ευρώ, που δεν παραδόθηκαν ποτέ.
6. Αύγουστος 2003: Υλοποίηση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που απορρέουν από την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH 90 κόστους 657.523.069 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου