ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

30 εκ. ευρώ αναδρομικά στους δημιουργούς από ΑΕΠΙ

Την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και τους Σταύρο Ξαρχάκο, Νίκο Κυπουργό, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Νίκο Μαμαγκάκη και Γιώργο Κουμεντάκη δικαίωσε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την υπ' αριθμόν 1103/2017 απόφασή του, και η Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) καλείται να καταβάλλει αναδρομικά περίπου 30 εκατ. ευρώ στο σύνολο των δημιουργών.


Mετά από 21 χρόνια δικαστικής πορείας, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37,5%). Κατά συνέπεια, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και έπειτα να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς και σύμφωνα με εκτιμήσεις δικηγόρων το ποσό υπολογίζεται σε περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική την παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Η υπόθεση απασχόλησε το Διοικητικό Εφετείο μετά από παραπομπή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τέλος, ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τους δημιουργούς, Γιωργανδρέας Ζάννος, δήλωσε ότι η επίμαχη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών «αποτελεί μία δικαίωση για το σύνολο των δημιουργών, αν και οφείλεται στους ελάχιστους που διεξήγαγαν αυτόν τον μακρόχρονο δικαστικό αγώνα για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, χωρίς να καμφθούν, με πρώτο τον Σταύρο Ξαρχάκο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: