ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Τιμήθηκε η μνήμη των 125 εκτελεσμένων στο Γηροκομειό


Στο πίσω μέρος του μνημείου το πουκάμισο εκτελεσμένου αγωνιστή του ΕΑΜ και η σημαία των Πέτρινων Χρόνων τόνιζαν την τραγικότητα της στιγμής σε κάθε εκτέλεση.


Πουκάμισο αγωνιστή του ΕΑΜ με εμφανή τα συμβολικά σημάδια διάτρησής του από τις σφαίρες του αποσπάσματος, υπενθύμιζε την αιματηρή θέση

Με σεμνότητα τιμήθηκε σήμερα Κυριακή 12-3-2017, το πρωί στις 11.30, στο Γηροκομειό Πατρών η μνήμη των 125 εκτελεσμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού κατά τα χρόνια του εμφυλίου 1946-1949.
Η εκδήλωση ξεκίνησε  με τρισάγιο που εψάλη από ιερέα της Ι. Μητροπόλεως Πατρών και στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, που αναφέρθηκε στο κλίμα της εποχής των εκτελέσεων και τόνισε πως οι εκτελεσμένοι σήμερα ανήκουν στο έθνος γι αυτό και τιμάται η μνήμη, από όλους όπως πρέπει. Και ανεμνήσθη  των πρωτοπόρων που Π. Κομματά, Γ. Μόσχο και Κ. Κοκκοβίκα, που ξεκίνησαν την διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής  υπέρ της μνήμης των εκτελεσμένων. Αξιοπρόσεχτο είναι δε, ότι από το βήμα του ομιλητή δήλωσε, εκ μέρος της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, πρόθυμος εάν κληθεί να συμμετάσχει στην εκδήλωση, ως συνδιοργανωτής με τα «Πέτρινα Χρόνια» και τον Σύλλογο Γηροκομειού, ως και φέτος.
Στην συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση η κα Ντίνα Παπάκου, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γηροκομειού «η Παναγία Γηροκομίτισσα», που υπενθύμισε ότι στις 30 Μαρτίου ο τ. πρόεδρος των Πέτρινων Χρόνων Πέτρος Κομματάς κλείνει τρία χρόνια από τον ξαφνικό θάνατό του.
Κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος Θαν. Κολλιτσίδας, που μίλησε ενωτικά, εξήρε την μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν από τα βόλια του ιδεολογικού αντιπάλου τους στα χρόνια του διχασμού για πανανθρώπινα ιδανικά, έφερε στη μνήμη όλων το ιστορικό που οδήγησε μέχρι την ανέγερση του ορειχάλκινου μνημείου, χωρίς να ξεχάσει την συμβολή του Μητροπολίτη Πατρών, που παραχώρησε το χώρο, του δημάρχου Α. Καράβολα που ξεκίνησε τις διαδικασίες της ανέγερσης με την 311 απόφαση του Δημ. Συμβουλίου το 1996, του πρ. προέδρου Δημ. Συμβουλίου Ν. Τζανάκου, οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην τοποθέτηση του αγάλματος που παρέμενε επί χρόνια στις αποθήκες Λαδόπουλου και των εμπνευστών της Τριμελούς Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ανέγερση Μνημείου.
Ακόμη αναφέρθηκε στην αποκάλυψη της γιαάφκας του Γιάννη Μαντζούτσου και στην ομαδική εκτέλεση «των οκτώ» μνημνεύοντας τα ονόματά τους, ήτοι τους:
Τάκη Ηλιόπουλο, Πάνο Αργυρόπουλο, Σπύρο Ματζούκα, τη σύζυγός του Αντωνία, την Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, Κωνστ. Μανώλη, Ανδρ. Μασούρα και τον 22χρονο Γιώργο Γιωργόπουλο.
«Έμελλε όμως -όπως ανέφερε- να ακολουθήσουν κι  άλλες πολλές εκτελέσεις, εκ μέρους των οργάνων του επίσημου κράτους, που δεν είχαν τέτοιο μαζικό χαρακτήρα, και σύμφωνα με νεότερα στοιχεία έφθασαν συνολικά τις 125 στην Πάτρα. Κι όσοι αγωνιστές δεν πέρασαν από τα εκτελεστικά αποσπάσματα ή δεν χάθηκαν στις άνισες πολεμικές συγκρούσεις, που ακολούθησαν από τον Ιανουάριο του 1949 έως την τελική ήττα των ανταρτών τον Απρίλη του ίδιου έτους, στάλθηκαν στα στρατόπεδα, τις φυλακές, τους τόπους εξορίας και αλίμονο στους ηττημένους».
Τέλος τόνισε:
«Οι διαδικασίες ανέγερσης μνημείου των 125 εκτελεσμένων ξεκινούν επί δημαρχίας Α. Καράβολα, γίνεται πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός τον οποίο προωθεί η επόμενη δημοτική αρχή (Ευ. Φλωράτος) ανατίθεται το έργο στον Πατρινό γλύπτη Στάθη Λεοντή και στους αρχιτέκτονες Λίλα Καρακώστα, Τάκη Βανδώρος. Και  με την υπ’ αριθ. 5 απόφαση του Συμβουλίου της Ι.Μ. Πατρών, στις 21 Απριλίου 2008, "εγκρίνεται η παραχώρησις της χρήσεως εκτάσεως 990 τ.μ." στη θέση ‘’Σκοποβολή’’ Γηροκομειού "εκ της συνολικής εκτάσεως 12 στρ. αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών". Αυτή η έκταση προσφέρεται "…δι’ αόριστον χρονικόν διάστημα και  γίνεται άνευ ανταλλάγματος προς τον αποκλειστικόν σκοπόν της ανεγέρσεως μνημείου" εκτελεσθέντων αγωνιστών κατά τον εμφύλιο.
Σε αυτή την παραχώρηση δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη συμβολή του ηγουμένου της Ι. Μονής Γηροκομείου  αρχιμανδρίτη πατέρα Συμεών Χατζή, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός. Αλλά και του Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου που συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση.
Επίσης δεν ξεχνούμε την συμβολή του πρώην Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Νίκου Τζανάκου, επί δημαρχίας Φούρα, για την... αποφυλάκιση του μνημείου, από τις αποθήκες Λαδόπουλου και την ανέγερσή του στην σημερινή θέση του».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον αντιπεριφερειαάρχη Γρ. Αλεξόπουλο, η Αναστασία Τογιοπούλου, ο πρ. δήμαρχος Ανδρ. Καράβολας, από τον Ε&ΕΣ Πατρών ο πρόεδρος Γιώργος Ρώρος και ο κ. Στριφτούλιας, από τον ΟΛΠΑ ο διευθύνον σύμβουλος Ν. Κοντοές, ο κ. Παπανικολάου αστυν. Δ/ντής ως εκπρόσωπος του κ. ταξιάρχου, από τις παρατάξεις του δημ. Συμβουλίου Πατρέων Ουρανία Μπίρμπα και Ηλ. Γρηγόρης από την ΡΑΠ, Ανδρ. Φίλιας από την «Τώρα για την Πάτρα», ο Νικ. Τζανάκος από την «Πάτρα η δική μας Πόλη» και ο Ανδρ. Παναγιωτόπουλος από τους «Αγωνιζόμενους Πολίτες».
Επίσης εκ μέρους των κομμάτων παρέστησαν ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μιχ. Σιδηρόπουλος, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛΛ Ιω. Λαϊνιώτης και της ΛΑΕ Δημ. Ξούλος.
Ακόμη παρέστησαν η πρ. υφυπ. Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και ο συνάδελφός της Κώστας Σπαρτινός.
Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των φορέων και κομμάτων και με την ανάκρουση του Ύμνου της 2ας Διεθνούς (Πέσατε θύματα αδέλφια εσείς...) και του Εθνικού Ύμνου.
Το στεφάνι εκ μέρους των Πέτρινων Χρόνων κατέθεσαν οι Περικλής Γεραλής και Γ. Μόσχος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πλαγιά πίσω από το άγαλμα ήταν απλωμένη η σημαία των Πέτρινων Χρόνων και ένα πουκάμισο αγωνιστή του ΕΑΜ με εμφανή τα συμβολικά σημάδια διάτρησής του από τις σφαίρες του αποσπάσματος, υπενθύμιζε την αιματηρή θέση.   





 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια: