Ακραία επεισόδια
στο υπ. Ανάπτυξης


Ο Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ»

 

Αγρότες μπροστά στη Βουλή.
Με χημικά απάντησαν τα ΜΑΤ όταν οι αγρότες προσπάθησαν να εισέλθουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η είσοδος του υπουργείου για αρκετή ώρα θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο καθώς έσπασαν τζάμια έως τον πρώτο όροφο.

Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, ώστε να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι τελικά αποχώρησαν και βρίσκονταν στο ύψος της Πλατείας Βάθη.

Οι αγρότες έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων στην οδό Λιοσίων.

Παράλληλα η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι οποίοι αργότερα αφέθησαν ελεύθεροι.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Β. Αποστόλου, οι σκηνές που διαδραματίστηκαν σήμερα είχαν «στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών. Στον πρώτο όροφο του υπουργείου έγιναν πολλές ζημιές. Ευτυχώς που δεν υπήρξαν τραυματισμοί».
Ο Β. Αποστόλου σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών πρέπει να «απομονώσουν και να καταδικάσουν αυτές τις συμπεριφορές. Είναι κρίμα να προστεθούν τέτοιες μαύρες σελίδες στην ιστορία της αγροτιάς. Για εμάς ο μόνος δρόμος είναι αυτός του διαλόγου και τον έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός μας».


Την πρόθεσή της να κλιμακώσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους, εξέφρασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Συντονιστικής, Ρίζος Μαρούδας "με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω", προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Σχολιάζοντας την πρόθεση του μπλόκου των Τεμπών να προσέλθει στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, ο Ρ. Μαρούδας είπε ότι ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του.

Στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, συμμετέχουν περίπου 10.000 αγρότες. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συμβολική πορεία τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, από το μπλόκο της Νίκαιας.

Η κατάσταση τώρα  είναι ήρεμη με τους αγρότες να παραμένουν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ αργότερα αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή, από την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων. Μετά το τέλος των επεισοδίων οι αγρότες έψαλλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από μια ελληνική σημαία και τραγούδησαν το τραγούδι "Πότε θα κάνει ξαστεριά".