Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ο Αλ. Τσίπρας θα θέσει πάλι θέμα γερμανικών οφειλών κατά την παρουσία του στο Δίστομο


Σφαγή Διστόμου 10-6-44, φωτογραφία του  Παντ. Καρακίτση, που γνωστοποίησε ο Σπ. Μελετζής.


Στις εκδηλώσεις μνήμης της σφαγής του Διστόμου θα συμμετάσχει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, εξήντα εννέα χρόνια από το ιστορικό, φρικιαστικό γεγονός. Από την 1η Ιουνίου έχουν αρχίσει οι εκδηλώσεις που κάθε χρόνο διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας, εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν αύριο Δευτέρα, με το μνημόσυνο που θα τελέσει ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος. Θα ακολουθήσει ομιλία από το δήμαρχο Ι. Πατσαντάρα, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
 
Εκεί, στον τόπο θυσίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να χαρακτηρίσει ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους νεκρούς του Διστόμου αλλά και των άλλων μαρτυρικών περιοχών, τη διεκδίκηση, επιτέλους, των γερμανικών οφειλών. Άλλωστε, όπως και ο Μανώλης Γλέζος, έχει επισημάνει, και με το βιβλίο του, «και ένα μάρκο να ήταν», η Ελλάδα όφειλε και οφείλει να τα διεκδικήσει.

Μετά από συνεχείς προσπάθειες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζεται ότι το θέμα συζητήθηκε, επιτέλους, στο Κοινοβούλιο, στις 24 Απριλίου, υπογραμμίζοντας το, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα, ζήτημα εν τούτοις που δεν διεκδίκησαν έως τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κατά λέξη, «όλες οι κυβερνήσεις από το 1946 και μετά δεν διεκδίκησαν, δεν έθεσαν, δεν έσπευσαν να διεκδικήσουν. 

Και πρέπει να δούμε τα “γιατί” και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στην ιστορική γενιά της Εθνικής Αντίστασης. Κυρίως, όμως, είμαστε υπόλογοι απέναντι στις επόμενες γενιές» είχε τονίσει, τότε, ο Αλέξης Τσίπρας.

Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ Πατρών της 25 Αυγούστου 1949.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς