ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Στην σύγχρονη μη ανεκτική κοινωνία μας «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»

Φωτογραφία Αρχείου.


Στο δρόμο βρέθηκαν ξαφνικά είκοσι ένας ηλικιωμένοι γηροκομείου
Στο δρόμο βρέθηκαν ξαφνικά το πρωί της Τρίτης (30/10) 21 ηλικιωμένοι στο Αγρίνιο, καθώς ο ιδιωτικός οίκος ευγηρίας, στον οποίο φιλοξενούνταν, σφραγίστηκε, με τους συγγενείς τους να...τρέχουν και να μην φτάνουν, αφού δεν είχαν ενημέρωση.
Οι λόγοι που έκλεισε το γηροκομείο ήταν τόσο ότι δεν διέθετε άδεια λειτουργίας όσο και η έξωση που έκανε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου λόγω οφειλής πολλών ενοικίων. Μάλιστα οι συγγενείς έφτασαν με... άγριες διαθέσεις στο σημείο και ορισμένοι εξ αυτών επιτέθηκαν φραστικά στην ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, καθώς δεν γνώριζαν ούτε για το ένα πρόβλημα ούτε για το άλλο και βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων.
Από τα πυρά τους δεν γλίτωσαν ούτε οι δικαστικοί επιμελητές, από τους οποίους ζήτησαν διορία λίγων ημερών, προκειμένου να γίνει ομαλά και όσο γίνεται πιο ήρεμα η απομάκρυνση των γερόντων.
Από τους 21 ηλικιωμένους, οι 17 μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο ίδρυμα, ο ένας στο νοσοκομείο Αγρινίου και τρεις σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων.

(Πηγή: agriniopress.gr)

Άμεση ήταν η αντίδραση των Ενώσεων του Τύπου χθες βράδυ για το Ταμείο τους!

Φωτογραφία από την κινητοποίηση για τη διάσωση των θέσεων στην Απογευματινή.


Κήρυξαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για αποτροπή του κινδύνου
Για γενική απεργία από αύριο (σήμερα) Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί σε όλα τα ΜΜΕ για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον Τύπο και επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μιλούσε η ανακοίνωση των Διοικητικών Συμβουλίων και των Ενώσεων Τύπου, που εκδόθηκε χθες βράδυ 30-10-2012, για την επέμβαση στα ταμεία των δημοσιογράφων. Όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος η κινητοποίησή του ήταν επιτυχής.
Η ανακοίνωσή που έκδωσαν  ήταν η παρακάτω:
«Σήμερα, Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 στις 8 το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε αιφνιδίως τροπολογία, με την οποία οι κλάδοι Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) εντάσσονται βιαίως στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μαζί με την περιουσία τους. Είναι φανερό ότι σε συνδυασμό και με την εν μέρει ή ολική επικείμενη κατάργηση, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, του Αγγελιοσήμου, η ίδια τύχη περιμένει και τον ΕΔΟΕΑΠ.
Η κίνηση αυτή θεωρείται Casus Belli από τους εργαζόμενους των ΜΜΕ. Είναι μια κίνηση εχθρική για τον Τύπο, κατάσχει τους πόρους των Ταμείων μας και πλήττει άμεσα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Για αυτό το λόγο καλούμε τους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και τραπεζοϋπάλληλους, των οποίων τα ασφαλιστικά δικαιώματα θίγονται επίσης με το ίδιο σχέδιο νόμου που ψηφίζεται στη Βουλή, σε κοινό αγώνα για την άμεση απόκρουση αυτής της επίθεσης.
Με ομόφωνη απόφαση οι συνεργαζόμενες Ενώσεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ, και οι Ομοσπονδίες των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών τύπου κηρύσσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο Τετάρτη 31/10/2012 και ώρα 6 π.μ. σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ζητώντας:

Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία Στουρνάρα.
Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων μας με το PSI .
Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Να επανέλθει σε ισχύ ο ν. 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να γίνουν σεβαστά όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ που καθημερινά καταπατούνται με τον πιο άγριο τρόπο από την εργοδοσία και
Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των Μνημονίων.
ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ»

Χειροπέδες για το σκάνδαλο σε πέντε που εκπροσωπούν τις Energa και Hellas Power

Δύο από τους πέντε συλληφθέντες: Ο Β. Μηλιώνης (αριστερά), εκπρόσωπος της Hellas Power και ο Αρ. Φλώρος της Energa.


Δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί 200 εκ. ευρώ που διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι σε Κύπρο, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Ελβετία και Σιγκαπούρη
Χειροπέδες σε πέντε άτομα για τη σκάνδαλο Energa-Hellaw Power. Οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες που εκπροσωπούσαν εταιρείες - παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος δεν είχαν αποδώσει στον ΔΕΣΜΗΕ ποσά εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους
Νέες βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απαγγέλθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εναντίον των πέντε βασικών πρωταγωνιστών του σκανδάλου των εταιρειών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power, με αποτέλεσμα, αυτήν τη φορά, οι εμπλεκόμενοι να συλληφθούν με εντάλματα του ανακριτή διαφθοράς κ. Γεωργουλέα, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι φυγής.
Η σύλληψη των πέντε επιχειρηματιών, οι οποίοι ήταν ήδη κατηγορούμενοι για άλλες πράξεις και συγκεκριμένα επειδή δεν είχαν αποδώσει στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ) ποσά εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν εισπράξει από πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αντίθετα τα είχαν καταθέσει σε λογαριασμούς τους στην Ελβετία, έγινε χτες από άνδρες της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Είχε προηγηθεί η άσκηση της συμπληρωματικής ποινικής δίωξης από την εισαγγελέα Π. Παπανδρέου, η οποία χειριζόταν εξαρχής την υπόθεση της Energa - Hellas Power.
Οι συμπληρωματικές κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της κακουργηματικής λαθρεμπορίας (σχετίζεται με τη μη καταβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια) και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς επίσης και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία φέρονται ότι συνέστησαν οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να «ξεπλένουν» χρήματα, που αποκόμιζαν από τη μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν στο ελληνικό Δημόσιο ζημιά 200 εκατομμύρια ευρώ!
Ταυτόχρονα με τη σύλληψή τους, η Εισαγγελία εξέδωσε διάταξη δημοσιοποίησης των στοιχείων των κατηγορουμένων, που είναι οι: Βασίλης Μηλιώνης, εκπρόσωπος της Hellas Power, Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος, εκπρόσωποι της Energa, καθώς επίσης και οι Στέφανος Σιαφάκας και Χαράλαμπος Σμυρλιάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση να εκδοθούν εντάλματα σύλληψής τους από τον ανακριτή, ελήφθη υπό τον φόβο ότι οι πέντε κατηγορούμενοι, οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, ετοιμάζονταν να «δραπετεύσουν» στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη νέα ογκωδέστατη δικογραφία, που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους, υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα εναντίον τους, που προέκυψε από την έρευνα, που διενήργησε η εισαγγελέας Π. Παπανδρέου.

Εφοδοι σε συγγενικά σπίτια

Αθόρυβα, αλλά μεθοδικά, πιάστηκαν στη... «δαγκάνα» των αξιωματικών της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος οι υπεύθυνοι των εταιρειών, παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, Energa και Hellaw Power.
Αμέσως μόλις εκδόθηκε συμπληρωματική δίωξη από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας σε βαθμό κακουργήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί του αρμόδιου τμήματος της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα για τον εντοπισμό τους.
Υστερα από έρευνες, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους κατηγορούμενους σε συγγενικά σπίτια όπου είχαν καταλύσει. Αφού έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, αποφασίστηκε να συλληφθούν νωρίς χθες το πρωί. Σε μια ήρεμη και χωρίς καμία αντίσταση διαδικασία, οι αξιωματικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος μπήκαν στα σπίτια και συνέλαβαν τα πέντε στελέχη των δύο εταιρειών. Για όλους, μάλιστα, εκδόθηκε από την εισαγγελέα άμεσα διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.
Οι πέντε συλληφθέντες (Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης) οδηγήθηκαν αρχικά στη ΓΑΔΑ, όπου έδωσαν αποτυπώματα και έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες. Από εκεί, οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα για τις απολογίες τους.

Δεσμεύτηκαν λογαριασμοί 200 εκατ. ευρώ

Στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών είχαν περιέλθει στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς τους οποίους διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι σε Κύπρο, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Ελβετία και Σιγκαπούρη, ενώ έχουν δεσμευτεί ποσά που πλησιάζουν τα 200 εκατ. ευρώ, όσο και η ζημιά που φέρονται ότι έχουν προκαλέσει στο Δημόσιο.
Οι δικαστικές εξελίξεις για το σκάνδαλο των δύο εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας επιταχύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς ήδη από τις 15 Οκτωβρίου είχαν ασκηθεί συμπληρωματικές διώξεις εναντίον τους σε βαθμό κακουργήματος, ενώ είχαν φτάσει πληροφορίες περί φυγής στο εξωτερικό των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι στους Β. Μηλιώνη, Αρ. και Αχ. Φλώρο είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου μετά την απολογία τους στον ανακριτή για τις πρώτες διώξεις που είχαν ασκηθεί εναντίον τους.
Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση είχαν τον Φεβρουάριο του 2012 ασκηθεί ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης εις βάρος του Δημοσίου και της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, καθώς επίσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
(Πηγή: ethnos.gr)

Ποτέ ξανά Άουσβιτς!

Προ των βαγονιών του θανάτου, που οδηγούν κατ' ευθείαν στα κρεματόρια.


Tου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΤΡΑΝΟΥ(*)
 (Από το www.avgi.gr)
 Με κεντρικό σύνθημα "δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να προσαρμόσουμε τις ελπίδες και τις ικανότητές μας στην ελεύθερη αγορά", το νεοφιλελεύθερο τέρας, όπως το αποκαλεί ο Henry Giroux, θέλει να καταλύσει την έννοια του κοινού καλού και του δημόσιου συμφέροντος. Για να αποφευχθεί το τραγικό αυτό σενάριο, ο Giroux προτείνει οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα είναι από τους πρώτους που θα πληρώσουν το τίμημα της επέλασης των ασύδοτων αγορών, να αναπτύξουν μια νέα παιδαγωγική και πολιτική γλώσσα που θα αντιμετωπίζει τις σοβαρές αυτές προκλήσεις και θα αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη πολιτική θεωρία που θα αντιπαλέψει τον νεοφιλελευθερισμό.

 Ο κοινός τόπος των στοχαστών  της  αποκαλούμενης Κριτικής Παιδαγωγικής, Henry Giroux, Stanley Aronowitz και Peter McLaren αλλά και του Βραζιλιάνου παιδαγωγού των καταπιεσμένων Paulo Freire, περιλαμβάνει μια διευρυμένη έννοια του πολιτικού λόγου ως λόγου ο οποίος θεωρεί τους δασκάλους και τους καθηγητές ως δημόσιους διανοούμενους.
Αντίθετα, ο κατεστημένος λόγος για  την εκπαίδευση εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να αμβλύνει τη σημασία των πιο σημαντικών σύγχρονων πολιτικών γεγονότων, του αντιφασιστικού αλλά και του αντιδικτατορικού αγώνα περιλαμβανομένων, και εσκεμμένα παραγνωρίζει το απλό γεγονός πως το επιτακτικότερο παιδαγωγικό καθήκον σήμερα είναι η εφαρμογή στην πράξη των αρχών της Κριτικής Παιδαγωγικής που βοηθούν τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές να αποκτήσουν κριτική κοινωνική συνείδηση, μέσα από την κατανόηση των αιτιών, του κοινωνικού πλαισίου και της ιδεολογίας που διαμορφώνουν τις ζωές τους.
Φέτος συμπληρώνονται, στις 30 Οκτωβρίου, 66 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής. Η πόλη δεν απελευθερώθηκε απλώς αλλά σώθηκε στην κυριολεξία από τον EΛAΣ., καθώς οι δυνάμεις των ναζί που αποχωρούσαν ετοιμάζονταν να ανατινάξουν τις βασικές υποδομές της πόλης μας, όπως το λιμάνι, την ηλεκτρική εταιρεία και το υδραγωγείο.
Η απάνθρωπη κατοχή της πόλης από τους Ναζί και τους δωσίλογους συνεργάτες τους, δεν κόστισε μόνο πάνω από 1.300 εκτελέσεις πατριωτών, εκατοντάδες άλλους νεκρούς από τα βασανιστήρια των κατακτητών, την πείνα, τις κακουχίες, το κρύο, την ανέχεια αλλά τελικά αφάνισε οριστικά στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης  το ένα τρίτο των κατοίκων της πόλης -το σύνολο σχεδόν της εβραϊκής της κοινότητας.
Όπως γράφει το 1960 ο Τέοντορ Αντόρνο στο εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα δοκίμιό του, Η Εκπαίδευση μετά το Άουσβιτς, «κάθε συζήτηση γύρω από τα ιδεώδη της Εκπαίδευσης είναι τετριμμένη και ασυνεπής συγκρινόμενη με αυτό το μοναδικό ιδεώδες: ποτέ ξανά Άουσβιτς! Το Άουσβιτς υπήρξε η βαρβαρότητα που όλη η Εκπαίδευση αντιμάχεται και η βαρβαρότητα αυτή συνεχίζει να μας απειλεί όσο οι βασικές συνθήκες που ευνόησαν αυτή την υποτροπή εξακολουθούν, σε μεγάλο βαθμό, να μην έχουν αλλάξει. Αυτός είναι ο καθολικός τρόμος. Η κοινωνική πίεση που το προκάλεσε όμως εξακολουθεί να υφίσταται, αν και ο κίνδυνος παραμένει αόρατος στις μέρες μας. Ωθεί τους ανθρώπους στο ανείπωτο, το οποίο αποκορυφώθηκε σε παγκόσμια–ιστορική κλίμακα στο Άουσβιτς».

Παιδιά σκεκετωμένα του Άουσβιτς, που επέζησαν.
 Η πολύπλευρη και σύνθετη προσέγγιση του Ολοκαυτώματος, μέσα στο σχολείο, η αναζήτηση και ερμηνεία παραγόντων που προσδιορίζουν τη μοναδικότητά του, η ανάδειξη της δομικής του σχέσης με την ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού και ιδιαίτερα, με τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό, αλλά και η διερεύνηση των ιδεολογικών αφετηριών από τις οποίες εκκινούν οι αμφισβητήσεις του τραγικά μοναδικού αυτού ιστορικού γεγονότος, είναι  σήμερα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ.
Προς αυτή την κατεύθυνση της Κριτικής Παιδαγωγικής και με την ευκαιρία του εορτασμού του ΟΧΙ και του ηρωικού αντιφασιστικού αγώνα του 1940-44, το Δ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ εξασφάλισε από τη Δημοτική Τηλεόραση ΤV100 και προσφέρει στα σχολεία τηλεοπτικό υλικό-DVD, καθώς και κείμενα που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιστορίας και των επίκαιρων «μαθημάτων» του αντιφασιστικού αγώνα. Γιατί, όπως τονίζει ο Αντόρνο, στο ίδιο δοκίμιο «πρέπει κανείς να γνωρίζει τους μηχανισμούς που καθιστούν τους ανθρώπους ικανούς για τέτοιες πράξεις και να μοχθήσει ξυπνώντας την κοινή συνείδηση γύρω από αυτούς τους μηχανισμούς, ώστε να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να γίνουν κάποτε ξανά έτσι».
_____________________
(*) Ο Τρ. Τρανός είναι εκπαιδευτικός, πρόεδρος Γ' ΕΛΜΕ-Θ.