ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Συνεχίζουμε ενωτικά τον αγώνα της ανατροπής


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ

Οι «υπέρ πατρίδος» λόγοι που κάθε τόσο εκφωνούν είναι προπέτασμα καπνού. -
«Με ενωτικές πρωτοβουλίες, μπορούμε ν’ ανοίξουμε το δρόμο για τη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας


Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες,
Η κατάστασή μας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. ΄Οχι εξ αιτίας φυσικών κατα-στροφών που διαδέχονται η μια την άλλη. Αλλά, με τα νομοθετήματα και τα μέτρα της κυβέρνησης Παπαδήμου, που συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου. Την πολιτική που επιβάλλει η εξωτερική τρόικα  (ΕΕ – ΔΝΤ - ΕΚΤ) και υλοποιεί πρόθυμα η εσωτερική (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ), προς όφελος του χρηματιστικού κεφάλαιου.
 
Και η σημερινή κυβέρνηση κόπτεται, τάχα, για τη σωτηρία της Ελλάδας. Μαζί με τους κυβερνητικούς και εξωκυβερνητικούς εταίρους της (3 κόμματα και ΜΜΕ του Μνημονίου) κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η χώρα δεν μπορεί να αποφύγει την οικονομική καταστροφή, παρά μόνο με:

•    Δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων και των συνταξιούχων (περικοπές μισθών και συντάξεων, απανωτά χαράτσια και έκτακτες φορολογικές εισφορές, αυξήσεις στους λογαρισμούς της ΔΕΗ και στους έμμεσους φόρους).
•    Περικοπές των κρατικών δαπανών για την παιδεία, την ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια, γενικότερα.
•    Σύναψη νέων δανείων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για ν’ αποπληρωθούν παλιότερα δάνεια και να ενισχυθούν οι τράπεζες.
•    Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων κλάδων της οικονομίας, από την παραγωγή ενέργειας ως τις υπηρεσίες υγείας.

Είναι πλέον φανερό πως αυτή η πολιτική δεν οδηγεί στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Το μόνο που ενδιαφέρει τελικά την κυβέρνηση Παπαδήμου και τα κόμματα που τη στηρίζουν είναι να μείνουν άθικτοι από την κρίση οι ντόπιοι και ξένοι καπιταλιστές. Αυτούς εκπροσωπούν και οι «υπέρ πατρίδος» λόγοι που κάθε τόσο εκφωνούν είναι προπέτασμα καπνού. ΄Ολα τα μέτρα που έχουν πάρει μέχρι σήμερα κι αυτά που ετοιμάζουν έχουν την ίδια ταξική λογική: Να μπορέσει το σύστημα να ορθοποδήσει, καταληστεύοντας αποκλειστικά και μόνο τους εργάτες, τους υπάλληλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους βιοπαλαιστές μικρο-επιχειρηματίες και τους αγρότες, δημιουργώντας συνεχώς νέες στρατιές ανέργων.
Εμείς τι κάνουμε; Θα τους αφήσουμε ανενόχλητους στην υλοποίηση των στόχων τους; Για να δούμε εμείς και τα παιδιά μας ακόμη χειρότερες μέρες; Θα δεχόμαστε υπομονετικά την μείωση των αποδοχών μας και των κοινωνικών παροχών, την διάλυση των ασφαλιστικών μας ταμείων (τώρα και μέσω του «κουρέματος» του χρέους και του PSI), την ολική παράδοση των υπηρεσιών υγείας στους ιδιώτες, τα χαράτσια, την αύξηση τη ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, και της μετανάστευσης;
΄Οχι. Υπάρχει για μας άλλος δρόμος – άλλη προοπτική.
Μπορούμε να ανατρέψουμε την εις βάρος μας πολιτική και την κυβέρνηση που την υλοποιεί. Μπορούμε να κλείσουμε το δρόμο και σε κάθε άλλο κυβερνητικό σχήμα που, με διαφορετικό ίσως πρωθυπουργό και αναδιανομή των υπουργείων, θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου.
Είμαστε πολλοί και είναι λίγοι! Γι’ αυτό θα τα καταφέρουμε.
Αρκεί να ενεργοποιηθούμε, να οργανωθούμε στις επιτροπές αγώνα της συνοικίας μας, στα συνδικάτα, στους χώρους δουλιάς και μόρφωσης.
Με συλλογική αγωνιστική δράση, με ενωτικές πρωτοβουλίες, μπορούμε ν’ ανοίξουμε το δρόμο για τη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

•  Για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού εξουσίας, που θα εκπροσωπεί πραγματικά τους εργαζόμενους, τους απόμαχους της δουλιάς, τους ανθρώπους του μόχθου και της κοινωνικής προσφοράς, και επιπλέον θα στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή τους.
•    Για τη συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς γύρω από ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, με βάση την ανασυγκρότηση της οικονομίας σε άλλη κατεύθυνση: Την αναδιανομή του πλούτου, την αύξηση μισθών και συντάξεων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς να πληρωθούν οι τοκογλύφοι, την ανάκτηση του δημόσιου πλούτου, τον έλεγχο και την διαχείριση των κύριων παραγωγικών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών της χώρας από και προς όφελος αυτών που εργάζονται και παράγουν αγαθά, προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες κι αναπτύσσουν τον πολιτισμό.

Εμπρός στον αγώνα! Η δική μας ώρα είναι τώρα!
 
Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ
 
Πάτρα, 31-1-2012

Μείωση πετρελαίου θέρμανσης φέτος κατά 17 έως 20% και στην Πάτρα

Λιγότερο πετρέλαιο αυτόν τον χειμώνα φθάνει στους καυστήρες.

Διακόσιες χιλ. πολυκατοικίες στην Αθήνα, δηλαδή το 40%, παραμένουν χωρίς θέρμανση


«Στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, η μείωση είναι μικρότερη και κυμαίνεται περίπου στο 17% με 20%, καθώς στην επαρχία έχουν πολλές εναλλακτικές, σε αντίθεση με την Αθήνα. Στην επαρχία, όπου σταθείς και όπου βρεθείς, όλοι κουβαλάνε ξύλα, όλοι ασχολούνται με το πώς θα αλλάξουν τη θέρμανσή τους, αν δεν το έχουν κάνει ήδη». Τα παραπάνω  δηλώνει στην "Αυγή" ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, ο οποίος επιπροσθέτως τονίζει:  «Δεν υπάρχει κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά μόνο ξύλα. Τα στοιχεία που είχα πάρει τον Δεκέμβριο, απ' όλες τις ενώσεις της Ελλάδας, κάνουν λόγο για μείωση στην επαρχία, που ξεπερνάει το 50%».
         Προσθέτει δε ότι στο Νευροκόπι, από τα 650 νοικοκυριά, μόνο τα 10 καταναλώνουν πετρέλαιο! Ενδεικτικό το παραπάνω του ότι ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται ως ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών, καθώς τόσο η πολιτική της λιτότητας και του Μνημονίου όσο και η «τσουχτερή» τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε περιορισμό της χρήσης των καλοριφέρ. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δεν ανάβουν καθόλου, ενώ χιλιάδες οικογένειες βγάζουν τον χειμώνα με άδειους καυστήρες, αφού λόγω οικονομικής στενότητας, αποφάσισαν να μην προμηθευτούν σταγόνα πετρελαίου.
       Οι αυξημένες ανάγκες ξύλων έχουν οδηγήσει και σε αυξημένα περιστατικά παράνομης υλοτόμησης, με την τιμή του τόνου να φτάνει τα 200 ευρώ στην Αθήνα, όπου ξύλα πωλούνται ακόμη και στα βενζινάδικα. Ενώ αντιθέτως στην Πάτρα και άλλες επαρχιακές πόλεις, λόγω της πιο εύκολης απόκτησης ξύλων η τιμή ανά τόνο ανέρχεται στα 160 ευρώ και υπάρχουν περιπτώσεις που η αγορά δύο τόνων κατεβαίνει στα 300 ευρώ.
        «Συνολικά στην Αθήνα, περίπου 200.000 πολυκατοικίες δεν έχουν προμηθευτεί καθόλου πετρέλαιο, δηλαδή το 40%», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Καλύβας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διαχειριστών. «Ο κόσμος αναζητάει άλλους τρόπους θέρμανσης, χρησιμοποιεί τζάκια και καυσόξυλα, κλιματιστικά, σόμπες, υγραερίου ή ηλεκτρικές κ.ο.κ. Πλέον τα καλοριφέρ ανάβουν κατά μέσο όρο δύο με τρεις ώρες την ημέρα, μόνο βραδινές ώρες, σε αντίθεση με παλαιότερα».
        «Μας έχουν απαγορεύσει το πετρέλαιο, δεν θα μας απαγορεύσουν και τα ξύλα, να πεθάνουν τα παιδιά μας από το κρύο», δηλώνουν οργισμένοι πολίτες.

Οι καθαροί, οι ακάθαρτοι και το ΚΚΕ

Του Θανάση Καρτερού
Γιατί το ΚΚΕ απορρίπτει, και μάλιστα με οργή, κάθε είδους συνεργασία με άλλες δυνάμεις της αριστεράς; Γιατί δεν τις θεωρεί αρκετά συνεπείς, αρκετά επαναστατικές, ακόμα και αρκετά τίμιες είναι η απάντηση, η οποία διαπερνά όλες τις αναλύσεις, τη ρητορική και την αρθρογραφία του κόμματος. 
Και γιατί, συνεπώς, κάθε είδους επαφή, συνεργασία, όσμωση με ακάθαρτες δυνάμεις θα προκαλούσε σύγχυση στην εργατική τάξη, θα έσπερνε αυταπάτες, θα έμοιαζε με ένα βήμα μπρος, ενώ δεν θα ήταν παρά δύο, ίσως και περισσότερα, βήματα πίσω στην πορεία προς την επερχόμενη επανάσταση - λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία χωρίς επανάσταση ούτε στον ύπνο του μπορεί να φανταστεί κανείς...

ΕΤΣΙ, επικαλούμενο την ιδεολογική καθαρότητα και την πολιτική αγνότητα, το κόμμα μπορεί να πορεύεται απερίσπαστο στον επαναστατικό του δρόμο. Να ντύνει μάλιστα την πολιτική του στάση με τον μανδύα του ασυμβίβαστου ήθους και της ακόμα πιο ασυμβίβαστης αφοσίωσης στα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού γενικώς. Κι όλα αυτά αποτελούν φυσικά απαράγραπτα δικαιώματά του και ουδείς θα μπορούσε να το κατηγορήσει, αν δεν ήταν τόσο εμφανείς σε όλους, εκτός από την καθοδήγηση του ΚΚΕ, οι ολέθριες συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής. Τόσο στην αριστερά, όσο -και αυτό είναι το πιο σοβαρό- και στην κατάσταση της εργατικής τάξης και των πιο φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού. Και στην κατάσταση της χώρας προφανώς.
ΟΣΟΝ αφορά την αριστερά, αυτό που γεννά η στρατηγική του Περισσού κατά της ενότητας είναι η συντήρηση με κάθε μέσο κλίματος εμφυλίου πολέμου - εν πολλοίς μονόπλευρου. Η συντήρηση επίσης διαχωριστικών γραμμών που αναφέρονται στο '89 ή και παραπίσω. Η υποδαύλιση, τέλος, ενός κλίματος πολιτικής εχθρότητας, ακόμα και πολιτικού μίσους, το οποίο παίρνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και όψεις ανθρωποφαγίας -είδε κανείς, για παράδειγμα, αντιπροσωπεία του κόμματος σε κηδεία πρώην στελεχών του, αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, ή αγωνιστών κατά της δικτατορίας; Είναι προφανές ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να αφήνει κανένα παράθυρο ανοιχτό για οποιαδήποτε συνδιαλλαγή ή επαφή με τους ακάθαρτους, ακόμα κι αν οι τελευταίοι είναι πεθαμένοι.
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ όμως, και το πιο απογοητευτικό, είναι ότι αυτή η στάση του ΚΚΕ κλείνει τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα. Και όσες ιδεολογικές δικαιολογίες κι αν βρίσκει η ηγεσία του, σε όποια επαναστατική κολυμβήθρα κι αν πλένει την πολιτική τού διχασμού και της εχθρότητας, η πραγματικότητα παραμένει κατήγορός της. Διότι σήμερα, σε συνθήκες γενικής επίθεσης εναντίον των εργαζομένων, σε συνθήκες που η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μένει όλο και περισσότερο πουκάμισο αδειανό, σε συνθήκες που δικαιώματα καταπατούνται και αλυσίδες χαλκεύονται με μνημόνια και υπομνήματα, η ιστορία καλεί την αριστερά στο προσκήνιο. Το ΚΚΕ όμως αρνείται την πρόσκληση γιατί δεν του αρέσει η ιδεολογική φάτσα του Λαφαζάνη και η πολιτική φάτσα του Τσίπρα.
ΚΑΙ το γαμώτο είναι ότι η ενωμένη αριστερά όχι μόνο χρειάζεται στους εργαζόμενους και στη χώρα -αυτό από μια άποψη πάντα ισχύει. Αλλά σε αντίθεση με άλλες εποχές, η ενωμένη αριστερά σήμερα μπορεί. Μπορεί να αναδειχτεί σε αποφασιστική δύναμη, να δώσει πολλαπλάσια ορμή στους αγώνες των εργαζομένων, να ενισχύσει την άμυνα στα σκληρά μέτρα, να συνδέσει τέλος την κοινωνική αντίσταση με μια πολιτική εξόδου από τη σημερινή κατάσταση. Να αποδείξει δηλαδή στην πράξη ότι είναι όχι μόνο δύναμη καλών προθέσεων, ούτε μόνο δύναμη αντίστασης, ή δύναμη ήθους, αλλά και δύναμη. Σκέτο.
ΟΤΙ μπορεί να βρεθεί κοινός προγραμματικός τόπος για την αριστερά δεν σηκώνει συζήτηση - κι αν το ΚΚΕ είχε τέτοιο πρόβλημα ας έκανε μια ενωτική πρόταση στις άλλες δυνάμεις, για να δούμε όλοι ποιοι τη συζητούν, τι ζητούν και πόσα απίδια βάζει ο σάκος γενικώς. Όμως όχι. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα του κόμματος - στρατηγική του άποψη είναι ότι προκύπτει πολιτική ζημιά όταν οι καθαροί επαναστάτες συναλλάσσονται με ακάθαρτους. Αν εν τω μεταξύ η Ελλάδα λούζεται τις ακαθαρσίες της τρόικας, της κυβέρνησης των μνημονίων και των απάνθρωπων πολιτικών τους, χωρίς να προβάλει την αντίσταση που θα μπορούσε να προβάλλει, τόσο το χειρότερο για τους λουόμενους. Θα πρέπει να αναμένουν τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία...
ΑΣ πει ο καθένας, πολύ περισσότερο αν είναι κομμουνιστής, εντός ή εκτός ΚΚΕ: Είναι λογική αυτή και μάλιστα κομμουνιστική;
(Από την Αυγή της Κυριακής 29-1-12)


Απαιτούν μισθούς 600 ευρώ στους Έλληνες εργάτες οι Τροϊκανοί

Μισθούς Κίνας για τους εργάτες και κέρδη Ευρώπης για εργοδότες ζητά ο ΣΕΒ.

Νέες μειώσεις μισθών απαιτεί η τρόικα - Στο στόχαστρο 13ος και 14ος και επικουρικές


Μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 600 ευρώ από τα 751 σήμερα και κατακόρυφη μείωση των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις με "πάτωμα" τα 750 ευρώ απαιτεί η τρόικα, συνδέοντας τις νέες αξιώσεις της με την πορεία του PSI.
      Οι μειώσεις αυτές θα οδηγήσουν τις απολαβές των Ελλήνων στα επίπεδα εκείνων της Σλοβενίας, με τις μεικτές κατώτερες αμοιβές εκεί να διαμορφώνονται στα 530 ευρώ.
    Στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των "Νέων", οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν κάνουν βήμα πίσω.
        Οι απαιτήσεις της Τρόικας, η οποία υιοθετεί τις προτάσεις των βιομηχάνων του ΣΕΒ,  συμπυκνούνται στα παρακάτω:
* Μείωση κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από 751 στα 600 ευρώ (μείωση 20%). Απορρίπτει ταυτόχρονα την πρόταση του υπουργείου Εργασίας και εργοδοτικών οργανώσεων για τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα
* Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα με κατάργηση της μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της) με στόχο σταδιακά το πάτωμα των κλαδικών συμβάσεων να φθάσει γύρω στα 751 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ
* Κατάργηση ή περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού
* Κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων
* Αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ)

         Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του έχει προτείνει μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι με τις εξής προϋποθέσεις:
1) Χρήση από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας
2) Καταβολή εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος
3) Συνέπεια στην καταβολή των εισφορών

 
        Όλα αυτά ενώ στα δύο χρόνια Μνημονίου, όπως προκύπτει από μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 14,3%, με τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα να αποδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι.

Την προκήρυξη απεργίας ζητά η Αυτόνομη Παρέμβαση από τη ΓΣΕΕ

Τα πυρά της Αυτόνομης Παρέμβασης συγκεντρώνει επάνω του ο υπουργός Κουτρουμάνης
Το εργατικό κίνημα πρέπει αυτή τη στιγμή να ζητήσει την παραίτηση του Κουτρουμάνη, που συναινεί με τις απαιτήσεις της Τρόικας

Εξίσωση των όρων εργασίας σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες, με τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα, (απολύσεις, αποζημιώσεις, υπερωρίες) απαιτεί η Τρόικα και ουσιαστικά ζητεί πλήρη κατάργηση των Συμβάσεων, αλλά και του εργατικού δικαίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε τα τελευταία 70 χρόνια, πριμοδοτώντας τη μετατροπή των συμβάσεων για να γίνει πλήρως ευέλικτη η αγορά εργασίας.
       Σε όσα σχετίζονται με το ασφαλιστικό, ούτε λίγο μήτε πολύ,  ζητά την άμεση μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μείωση των επικουρικών συντάξεων (έως 40% σε ορισμένα ταμεία).
    
Επιχειρησιακές ή ατομικές!

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, επιχειρηματολογώντας για την κατάργηση της περιόδου μετενέργειας στις συμβάσεις, τόνισαν ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν μεσοσταθμικά έως και 20% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς με τη λήξη μιας σύμβασης, αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία, τότε οι επιλογές θα είναι η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, ή η υπογραφή ατομικών συμβάσεων που θα είναι πλέον απαλλαγμένες από τις προβλέψεις της προηγούμενης σύμβασης, τόσο για τους εν ενεργεία εργαζόμενους όσο και για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Να κηρύξει τώρα απεργία η ΓΣΕΕ

Να φύγει τώρα η ΓΣΕΕ από τον διάλογο - απάτη και να προκηρύξει άμεσα, σε συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ γενική απεργία, ζητεί από την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας με ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση, τονίζοντας ότι η συμπαιγνία κυβέρνησης τρόικας και ΣΕΒ «εξαφανίζει» τα δικαιώματα. Η δοτή κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να «κινεζοποιήσει» τη χώρα. Θεωρούμε ότι οι μεθοδεύσεις αυτές είναι απαράδεκτες ιδιαίτερα όταν γίνονται από πρώην συνδικαλιστές όπως ο κ. Κουτρουμάνης, που το εργατικό κίνημα πρέπει αυτή τη στιγμή να ζητήσει την παραίτησή του, καταλήγει η Αυτόνομη Παρέμβαση.
        Δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου εξαπέλυσε ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νικ. Κιουτσούκης, κατηγορώντας τον, με αφορμή τις παρεμβάσεις του στα εργασιακά, ότι εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ των δανειστών.

Φιλέσπλαχνος, φιλάνθρωπος κυρία μας προέκυψε από την συγκυβέρνηση

Ευτυχώς που υπάρχει και η ευσπλαχνία της ανωτέρας κοινωνίας, για να μην ξαναδούμε εικόνες της δεκαετίας του '40, όπως αυτή.

Ίσως να ώθησε σε αυτό και η καταβαράθρωση της προσωπικότητας του Παπαδήμου!


…Κατά τα άλλα σήμερα είδαμε και τούτο. Η σύζυγος του Παπαδήμου να φιγουράρει από το γυαλί της Τι-Βούλα, μαζί με την κυρία Μαριάνα Βαρδινογιάννη ως προστάτες μικρών παιδιών και χορηγοί ιδρύματος. Η πρώτη αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφωνήσει λογίδριον εις την αγγλικήν γλώσσα, υποτίθεται για να ακούσουν και όσοι δεν ήσαν παρών και για την εκλαΐκευσή του στα ελληνικά  φρόντισαν οι δημοσιογράφοι-Φιλιππινέζες γνωστού τηλεοπτικού σταθμού.
Μας προέκυψε λοιπόν και φιλάνθρωπος η κυρία του κυρίου τραπεζικού ανώτερου υπαλλήλου. Να υποθέσω ότι καλλιεργεί το ίματς του συζύγου, αφού στην πρόσφατη δημοσκόπηση για την δημοτικότητα των προσώπων που απαρτίζουν την κυβέρνηση, προσμετρήθηκαν και ευρέθησαν ελλιποβαρή, ενώ του συζύγου, υπό την έννοια του επικεφαλής της συγκυβέρνησης έχει καταβαραθρωθεί, καθώς το 92% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική γνώμη για το έργο του;   

Συσσίτια του ελέους στους υποτελείς μαθητές από το υπουργείο Παιδείας

Ποιος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα του μικρού μαθητή, χωρίς να αισθανθεί ντροπή γιαυτό;

Μας γύρισαν στην εποχή της UNRRA, τότε που σαν μαθητές περίμεναμε στην ουρά για ένα κομματάκι αλμυρό βούτυρο και κίτρινο τυρί


Επιστρέψαμε για τα καλά στα χρόνια της δεκαετίας του 1940, μέσα 1950, όπου το σχέδιο Μάρσαλ καθόριζε όχι μόνον την πολιτική, αλλά και οικονομική ζωή της χώρας. Τότε που στα δημοτικά σχολεία πριν την έναρξη του μαθήματος ή κατά το πρώτο διάλειμμα μας μοίραζε ο επιστάτης το συσσίτιο. Πάνω σε μια φέτα ψωμί που φέρναμε από το σπίτι μέσα στη σάκα μαζί με τα βιβλία, ο επιστάτης που έκανε τη διανομή, μας ακουμπούσε ένα σκληρό κομμάτι αλμυρό βούτυρο, λύσσα στ’ αλάτι για να μην χαλάει και μια μικρή φέτα τυρί, από κείνο το κίτρινο, που το είχαν σε μεταλλικό δοχείο.
           Στο τέλος της εβδομάδας είχαμε και εξτρά προσφορά της αμερικανικής UNRRA, της επί το αναλυτικότερο United Nations Relief and Rehabilitation Administration. Μόνον που τότε μόλις είχαμε βγει από ένα τετραετή πόλεμο, που μαζί με τον Εμφύλιο κόντεψε να πιάσει δεκαετία.
       Σήμερα ποιες από τις αιτίες, συγκρίσιμες με τις τότε, ισχύει στη χώρα μας για να δικαιολογήσουμε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας ζούνε εποχές που όλοι οικτίρισαν; Αναβιώνουν μαύρες μέρες που τις ακούγαμε στις χώρες του υπαρκτού. Που πάντως οι υπερασπιστές του καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε, τις απεύχοντο και έψεγαν, για τα όσα συνέβαιναν εκεί, το καθεστώς. Συνέκριναν μάλιστα την ευμερία των χωρών της Ε.Ε. με την έλλειψη αγαθών από τα ράφια των σοσιαλιστικών χωρών.
           Στην Ελλάδα τι έφταιξε και ανατράπηκαν όλα. Κι όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη! Φτάσανε την χώρα στο σημείο η ασιτία να αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για τις παιδικές ηλικίες. Και γι αυτή ευθύνονται αυτοί που μας διοίκησαν όλα τα χρόνια μετά την Μεταπολίτευση.  ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα και ο Κύριος κολαούζος τους.
            Από την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει να παράσχει μικρογεύματα σε 18 σχολεία εννέα περιοχών του Λεκανοπεδίου που αντιμετωπίζουν έντονα κοινωνικά προβλήματα, ενώ πρόκειται σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα βοήθειας απευθείας σε οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Την απόφαση έλαβε το υπουργείο Παιδείας σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθούν τα κρούσματα ασιτίας σε σχολικά συγκροτήματα.
       Τα σχολεία όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα βρίσκονται καταρχάς στον Ταύρο, τα Κάτω Πατήσια, τα Εξάρχεια, το Μενίδι και την Πλατεία Βάθη και αργότερα στο Μοσχάτο, τη Νίκαια, τον Ασπρόπυργο και τον Αυλώνα.
         Τα μικρογεύματα θα προσφέρονται δωρεάν με κουπόνια σε όλους τους μαθητές των σχολείων και θα περιλαμβάνουν υγιεινές τροφές, όπως γάλα, μπισκότα με δημητριακά, φρούτα, σάντουιτς κ.λπ. Αν καταλάβατε, τουλάχιστον τώρα αναβαθμίζουν την προσφορά του ελέους προς τους υποτελείς τους. Ντροπή...
        Ταυτόχρονα εξελίσσονται συνέργειες με την Εκκλησία, τους δήμους, ιδιωτικές εταιρείες αλλά και την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το κράτος. Το κράτος υπενθυμίζω,  που το έκαναν λάφυρο  το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και τώρα το παραδίδουν στους τραπεζίτες τοκογλύφους δανειστές μας, που συνεννοούνται με τον επιτετραμμένο τους υπάλληλο Παπαδήμου.
        Τις ανακοινώσεις έκανε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων υποσιτισμού παιδιών.

Σενάρια ανταρσίας διακινούνται για μεθαύριο στη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ

Το πικρό ποτήρι της αποπομπής ίσως να μην το γλιτώσει ο Γιώργος Παπανδρέου.


Κανείς δεν είναι βέβαιος ότι ο Γ. Παπανδρέου θα φύγει από την αίθουσα της Γερουσίας με την... ιδιότητα που θα μπει

Από μια κλωστή κρέμεται η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αφού την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να “τιθασεύσει” το κύμα αμφισβήτησης σε βάρος του, καλλιεργούνται σενάρια που θέλουν βουλευτές έτοιμους να θέσουν θέμα εμπιστοσύνης στον πρόεδρο της Κ.Ο. (άρα στον ίδιο) στη συνεδρίαση που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη προκειμένου να εξαναγκάσουν τον Γ. Παπανδρέου είτε να σηκώσει το γάντι και να στήσει κάλπη, είτε να παραιτηθεί μια ώρα αρχύτερα.
             Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε σύσκεψη με τα επιτελικά στελέχη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ (Β. Έξαρχο, Χρ. Πρωτόπαπα, Π. Ευθυμίου) και τον πρόεδρο της Βουλής, Φιλ. Πετσάλνικο, κατά την οποία συζητήθηκε αναλυτικά η εικόνα που παρουσίασαν οι βουλευτές του Κινήματος στην ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, ενώ εκφράστηκε και ανησυχία για τις μελλοντικές ψηφοφορίες επί των σκληρών μέτρων που ζητεί η Τρόικα, αλλά και επί του νέου Μνημονίου. Επικοινωνία του τέως πρωθυπουργού υπήρξε και με τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά και με τον Αν. Λοβέρδο, ο οποίος έχει κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη. Και το μόνο σίγουρο περί αυτού, είναι ότι επισήμως από χθες ο Α. Λοβέρδος αποσύρεται από την κούρσα της διαδοχής, δηλώνοντας παρουσία του  Ευ. Βενιζέλου,  πως θα στηρίξει την υποψηφιότητά του για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
            Πάντως, ουδείς στο ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιος ότι στη μεθαυριανή συνεδρίαση ο Γ. Παπανδρέου θα φύγει από την αίθουσα της Γερουσίας με την... ιδιότητα που θα μπει. Κατά τα προβλεπόμενα, ο μεν Γ. Παπανδρέου θα έχει να θυμάται για καιρό την μεθαυριανή Πέμπτη, ενώ το ΠΑΣΟΚ -όπως προβλέπουν πολλά στελέχη του- θα θυμάται για πάντα τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν...

Πανελλήνια αγανάκτηση με σβήσιμο των φώτων, την ώρα των ειδήσεων

Αύριο Τετάρτη 2012, ώρα 8 το απόγευμα

Να πατήσουμε το διακόπτη και να κλείσουμε
όλα τα φώτα αύριο Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012, από τις 8 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ, σε όλη την Ελλάδα, μας καλεί η κίνηση «ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙ-ΔΡΑΣΗ».
Με το μήνυμα που κυκλοφορεί μέσω του Ίντερνετ και των γνωστών social media, καλούνται οι πολίτες να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ: 

«Αντιδρούμε στον τρόπο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι αυτό του δικαιώματός μας να έχουμε ρεύμα στα σπίτια μας».
 
Οι εμπνευστές μάλιστα της διαμαρτυρίας,  επέλεξαν ως ώρα για το κατέβασμα του διακόπτη τις 8, μιας και είναι η ώρα των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων.
Στο κάλεσμα σημειώνεται ότι το σβήσιμο είναι άλλη μία μορφή διαμαρτυρίας, που χρησιμοποίησαν τον Σεπτέμβριο του 2002 οι Αργεντινοί καταναλωτές, για να ακυρώσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα και σε άλλα κοινωνικά αγαθά κοινής ωφέλειας.
Έσβησαν ταυτοχρόνως όλα τους τα φώτα, για ένα τέταρτο της ώρας, σε όλη τη χώρα! Τη βύθισαν στο σκοτάδι και έτσι ανάγκασαν την τότε κυβέρνησή τους και τις εταιρείες σε άτακτη υποχώρηση!

Ίδρυμα για την Εθνική Αντίσταση στο Σιδηρόκαστρο Πελοποννήσου

Γυναίκα του δεύτερου αντάρτικου, σε λύση-αρμολόγηση πολυβόλου.

Μία αξιοπρόσεχτη πρωτοβουλία που αξίζει να την ενισχύσουμε

Ο αντιστασιακός Δημήτρης Κυριαζής συνιστά Ίδρυμα στο οποίο περιέρχεται το σπίτι του στο χωριό του, Σιδερόκαστρο Τριφυλίας, όπου θα στεγάσει Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και βιβλιοθήκη που θα λειτουργεί και ως δανειστική. 
Παρακαλούνται οι αντιστασιακοί, επίγονοί τους, φίλοι της Ε.Α., να στείλουν όποια κειμήλια της Εθνικής Αντίστασης, φωτογραφίες αντιστασιακών (και του εμφυλίου) διαστάσεων 20 Χ 30 cm με το χωριό του, ημερομηνία γέννησης και θανάτου ή πότε και πού έπεσε, χειρόγραφα αντιστασιακού περιεχομένου που θα εκδώσει το ίδρυμα με δαπάνες του.

Διευθύνσεις πληροφοριών και αποστολής:

Σιδερόκαστρο, Τ.Κ. 24003, Γεώργιος Μενύχτας, τηλ. 27610 51228.
Κυπαρισσία, Τ.Κ. 24500, Κυριάκος Κυριαζής, κατάστημα εξοχικών, τηλ. 27610 24277.
Αθήνα - Καλογρέζα, Βοσπόρου 111, Τ.Κ. 14 235, Δημήτρης Κυριαζής, τηλ. 210 2756718.

Κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε καθυστερημένος λαός

Ν. Χουντής
Επειδή δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα απορρίμματά μας και έτσι θέλουν να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας μέσω ΣΔΙΤ

Του ευρωβουλευτή ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ

Τι προτείνουν από την Ευρώπη ; - Με μία λέξη την ανακύκλωση!!

Αυτό που γίνεται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, αυτό που φωνάζουν οι οικολογικές οργανώσεις και εμείς και που προβλέπεται άλλωστε και από το κοινοτικό δίκαιο!
Θα δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε το μέγεθος. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ πίσω στην ανακύκλωση … και όχι τυχαία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της EUROSTAT η Ελλάδα θάβει το 82%  των αποβλήτων και λέει ότι ανακυκλώνει το 17%  (φοβάμαι ότι και αυτό είναι greek statistics) και το 2% το κάνει λίπασμα.  Στην Γερμανία για παράδειγμα, έχουμε 0 ταφή, 48% ανακύκλωση, 18% κομποστοποίηση  και 34% επεξεργασία για ανάκτηση ενέργειας. Έχω εδώ τα στοιχεία για όλες τις χώρες για όποιον ενδιαφέρεται.
Γιατί είναι προτιμότερες η πρόληψη και η ανακύκλωση; Για την πρόληψη νομίζω δεν χρειάζεται να επεκταθώ πολύ, η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων είναι καίρια. Επιτυγχάνεται δε με συγκεκριμένες πολιτικές, προώθηση ελαφρότερων συσκευασιών π.χ. η προώθηση ανακυκλώσιμων συσκευασιών και μείωση του πλαστικού, εκπαίδευση των πολιτών σε αυτή την κατεύθυνση.
Η ανακύκλωση από την άλλη, έχει 2 φοβερά πλεονεκτήματα, το ένα είναι φυσικά το περιβαλλοντικό, αν χρησιμοποιήσεις τα υλικά αυτά καθαρά, δηλαδή χωρίς να αναμιχθούν με οργανικά απόβλητα και αρχίσουν να αποσυντίθενται τότε δεν έχεις παραγωγή αερίων, έχεις μείωση του όγκου των απορριμμάτων και οικονομία υλικών.
Από την άλλη υπάρχει και το οικονομικό όφελος, όπως έχει πει και ο Επίτροπος περιβάλλοντος παρουσιάζοντας την τελευταία μελέτη «Χρειάζεται να θεωρήσουμε τα απόβλητα ως πόρο – και η ταφή πόρων στο έδαφος είναι κάτι παραπάνω από κοντόφθαλμη».
 
Για ποιο λόγο στην Ελλάδα δεν προωθείται η Ανακύκλωση;

Αντί να προωθήσουμε την αρχή ότι: «η πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής για τη διαχείριση των αποβλήτων και ότι η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση θα πρέπει να προτιμώνται σε σχέση με την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα, εφόσον αποτελούν τις βέλτιστες οικολογικές λύσεις»  όπως προβλέπει  η κοινοτική νομοθεσία, Προωθούμε: την υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ) που όπως η Κομισιόν μου έχει απαντήσει «η υγειονομική ταφή κατέχει την τελευταία θέση στην «ιεραρχία των αποβλήτων, η Επιτροπή θεωρεί την υγειονομική ταφή ως την έσχατη και πλέον ακατάλληλη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων. Η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και άλλες μορφές ανάκτησης είναι προτιμότερες.»

Ποιο είναι το μεγάλο σχέδιο, η μεγάλη μπίζνα
   
Κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι  οι Έλληνες είναι καθυστερημένος λαός, αφού δεν μπορεί να πράξει αυτό που οι άλλοι Ευρωπαίοι πράττουν εδώ και δεκαετίες:  πρώτον απλά να ανακυκλώνει τα απορρίμματα του!!!!  Και αφού δεν μπορεί… αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας ΣΔΙΤ να δημιουργήσει εργοστάσια βιοξήρανσης και ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης) δίπλα στους ΧΥΤΑ.
Τα εργοστάσια αυτά θα χρησιμοποιούν σύμμεικτα απορρίμματα  (μεγαλύτεροι όγκοι, μεγαλύτερος τζίρος, μεγαλύτερα κέρδη). Όμως το υποπροϊόν δεν θα είναι κατάλληλο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα παράγει επικίνδυνους ρύπους κατά την επεξεργασία του και επίσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για παραγωγή μεθανίου στη βέβαιη περίπτωση ταφής του (όπως γίνεται σήμερα με το προϊόν που παράγεται στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης στα Λιόσια - ΕΜΑΚ και στη βιοξήρανση Φυλής).
Δηλαδή, εφόσον δεν “μπορούμε” να ανακυκλώσουμε μόνοι μας στην πηγή,  αναθέτουμε την κατασκευή και τη λειτουργία  εργοστασίων σε ιδιώτες που οδηγεί σε μονοπωλιακές εκμεταλλεύσεις και αυθαίρετες αυξήσεις του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκτός του κόστους κατασκευής, θα υπάρχει μόνιμη επιβάρυνση ανά τόνο απορριμμάτων, η οποία θα αυξήσει το κόστος σημαντικά.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και σε κάτι ακόμα:

Δεν φτάνει δηλαδή που επιλέγεται η χειρότερη λύση… αλλά και αυτή η λύση υλοποιείται με τον χειρότερο τρόπο!!! Όλοι οι υπάρχοντες ΧΥΤΑ λειτουργούν με μεγάλα προβλήματα, οι Μελέτες στις οποίες στηριχτήκαν αποδεικνύεται ότι είναι copy – paste. Υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατασπατάληση πόρων.  Τα μεγάλα προβλήματα που έχετε εδώ στην Πάτρα με τον ΧΥΤΑ τα έχουν σε όλη την Ελλάδα. Στην Κατερίνη, στον Λαγανά στη Ζάκυνθο, στη Σάμο, σε τόσα άλλα μέρη. Ρύπανση των υδάτων και της θάλασσας, λάθος χωροθετήσεις πάνω σε ρήγματα, αέρια που κανείς δεν μετράει…
Εν τω μεταξύ δεν αλλάζει τίποτα και στα καινούργια έργα … βλέπουμε το ίδιο έργο. Π.χ. στο Γραμματικό πρόδηλα σφάλματα στην μελέτη, χωροθέτηση πάνω σε σεισμικό ρήγμα, χωρίς υδρο-γεωλογικές μελέτες, χωρίς να αναφέρουν την ύπαρξη ρεμάτων. Μόλις σήμερα έλαβα στα χέρια μου το τελικό πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που τα αποδεικνύει όλα αυτά και θα το παραδώσω στην Κομισιόν.

Τώρα τι κάνουμε εμείς για όλα αυτά

Προσπαθούμε πολύ να είμαστε σε επαγρύπνηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί είναι εμφανές ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό.
 Έχουμε κάνει λοιπόν πολυάριθμες παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή, για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και για την κατάσταση λειτουργίας των ΧΥΤΑ για όλη την Ελλάδα.  Ενδεικτικά μόνο, Γραμματικό, Κερατέα, Λευκίμμη, Μαυροράχη, Σάμο. Στηρίξαμε κατοίκους που προσέφυγαν στην Επιτροπή αναφορών του κοινοβουλίου και όλοι μαζί πετύχαμε να συζητηθούν οι αναφορές για την Ελλάδα, όλες μαζί πρόσφατα.  
Σκοπός μας είναι σε πρώτη φάση να πετύχουμε να έρθει αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και να διαπιστώσει επιτόπου τα προβλήματα, όπως έγινε και στην Καμπάνια της Ιταλίας και στην Ιρλανδία.
Απώτερος σκοπός μας είναι να πετύχουμε να αναγκαστούν οι ελληνικές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους  … και να εφαρμόσουν ορθολογικές περιβαλλοντικά και οικονομικά λύσεις. 
    Θέλουμε να ματαιώσουμε τα σχέδια της μεγάλης μπίζνας που ετοιμάζουν με τη διαχείριση των σκουπιδιών, επιβάλλοντας πρόσθετα χαράτσια σε βάρος του ελληνικού λαού αλλά και σε βάρος του περιβάλλοντος διότι  προσπαθούν να επιβάλλουν τις λύσεις που για οικολογικούς και οικονομικούς λόγους εγκαταλείπονται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
____________________________________________________________________________________________
(Το παραπάνω κείμενο είναι η ομιλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, που εκφώνησε την Παρασκευή 27-1-12 σε Ημερίδα της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΝ στην Πάτρα με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων, ή οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα του ΕΕΣ Πατρών).

«Ο επαγγελματικός προσανατολισμός στην πράξη»

Παρουσίαση την Παρασκευή του πονήματος του Νίκου Α. Δεμερτζή

        Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης κ. Ανδρέας Φίλιας και ο συγγραφέας, καθηγητής - σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού κ. Νίκος Α. Δεμερτζής, διοργανώνουν παρουσίαση – συζήτηση για τη θεματική του βιβλίου του: «Επαγγελματικός προσανατολισμός στην πράξη», στο πέρασμα της εφηβείας, στο διάβα της ζωής, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (Πλατεία Γεωργίου Α΄ 17, Πάτρα). Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με θεατρικό δρώμενο.
         Για το βιβλίο θα μιλήσουν και θα συζητήσουν με το κοινό, ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Σπ. Κρίβας, καθηγητής Συμβουλευτικής και Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Πατρών και η ψυχίατρος Τζένη Παπαριστείδου. Θα συντονίσει η εκπαιδευτικός Ειρήνη Βολακάκη.

Ανδρέας Μαζαράκης: Δεν είναι καιρός για πανηγύρια, γάμους και κηδείες

Ανδρ. Μαζαράκης.
Ο λαός γυρίζει τις πλάτες στους πολιτικούς από φτωχές γειτονιές που πλούτισαν από την πολιτική

       «Πάνε οι εποχές του “καλοχαιρέτα” υποψηφίου βουλευτή. Οι πολίτες πλέον γυρίζουν την πλάτη στους πολιτικούς που ξεκίνησαν από φτωχογειτονιές και πλούτισαν μέσα από την πολιτική. Οι στιγμές που διανύουμε είναι κρίσιμες για την  πατρίδα. Σας καλώ να βάλετε το “εμείς” πάνω από το “εγώ”…».
       Τα παραπάνω τόνισε ο Α. Μαζαράκης, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην διάρκεια κοπής της πίττας του κόμματος χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο «Αστήρ», παρουσία φίλων, ψηφοφόρων και στελεχών της Ν.Δ.
       Τα λεγόμενά του προκάλεσαν αίσθηση καθώς ήταν αρκούντως καυστικά και σκόπευαν στο χτύπημα της αλαζονείας κάποιων στελεχών και στην έγερσή τους από την καρέκλα της επανάπαυσης. Ο κ. Μαζαράκης κάλεσε τους υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ. να αφήσουν στην άκρη τους γάμους και τις κηδείες και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας παραμερίζοντας αντιπαραθέσεις και προσωπικές διαφορές.
        Ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Ζωντανός, ο οποίος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή του Λάμπρο Ζωγράφο, κάλεσε την κομματική βάση να γιατρέψει τις πληγές και να αξιοποιήσει κάθε μέλος της χωριστά, ώστε να λειτουργήσουν ομαδικά. 

«Ναι» Κουβέλη σε Έλληνα Επίτροπο για τα δημοσιονομικά της χώρας μας

Προβληματισμένος ο Φ. Κουβέλης μη δεν πετύχει το PSI και χάσουν τα λεφτά τους οι τοκογλύφοι  δανειστές! Κι αυτό σε αντίθεση με την υπόλοιπη Αριστερά που κραυγάζει ότι αυτή η επιτυχία θα είναι σε βάρος του λαού.

Διαφώνησε με τις προτάσεις Τσίπρα για μια ενιαία Αριστερά, αλλά είναι θετικός σε κυβερνητικό σχηματισμό εκτός Αριστεράς


Του Στέλιου Μπαμιατζή

Μία δήλωση η οποία θα συζητηθεί πολύ έγινε από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Κουβέλης λέει ναι σε αιρετό Έλληνα υπουργό για τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα, έστω και κάτω από προϋποθέσεις.
      «Δεν θα είχα αντίρρηση στο να υπάρξει υπουργός επί των δημοσιονομικών της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι ένας τέτοιος υπουργός θα ήταν της επιλογής του ελληνικού λαού».
Πάντως αυτό δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η επιτροπεία είναι εκτός των όρων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Αναφερόμενος στο PSI, ο κ. Κουβέλης ευχήθηκε να πετύχει, -και εδώ σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη Αριστερά. Τάχθηκε όμως εναντίον μέτρων "που προβάλλονται ως εντολές", όπως η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού.
      Ο ίδιος διαφώνησε με τις προτάσεις Τσίπρα για μια ενιαία αριστερά, ενώ σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε κυβερνητικό σχηματισμό, δήλωσε πως το κόμμα του δεν είναι αδιάφορο σε κάτι τέτοιο. Επιπλέον τόνισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας.
      Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά και η κίνηση των Ελεύθερων Πολιτών ανακοίνωσαν την επίσημη πολιτική, προγραμματική και εκλογική συνεργασία τους. Ο Φώτης Κουβέλης και ο επικεφαλής των Ελεύθερων Πολιτών, Βασίλης Οικονόμου, εξέφρασαν την ελπίδα ότι με τη συνεργασία τους θα συμβάλλουν στην αναμόρφωση της κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα, ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει «δύναμη ανατροπής και αλλαγής, δύναμη αναγέννησης».

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Στέγαση αστέγων της Πάτρας για προφύλαξη από το δριμύ ψύχος

Φαινόμενα της Αθήνας εμφανίζονται τώρα πιο συχνά στην Πάτρα.

Ο Δήμος Πατρέων ζητά κλινοσκεπάσματα και ράντζα


Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σύμφωνα με την ΕΜΥ αυτήν την εβδομάδα, ενημερώνει τους πολίτες, ότι θα λειτουργήσει καθημερινά από τις 3 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., γραφείο υποδοχής αστέγων πολιτών στο ισόγειο του Κοινωνικού Οργανισμού (Γούναρη 76), όπου θα γίνεται καταγραφή και αξιολόγηση όσων συμπολιτών προσέλθουν για φιλοξενία.
       Οι άστεγοι θα οδηγούνται στο κεντρικό ΚΑΠΗ (Φιλαδελφείας 7), όπου με την εποπτεία του προέδρου του Κοινωνικού Οργανισμού κ. Θεοχάρη Μασσαρά και την υποστήριξη του προσωπικού του Τμήματος Τρίτης Ηλικίας, οι πολίτες που στερούνται στέγης, θα φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τις απαραίτητες υποδομές.
     Τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να καλούν, όσοι χρειάζονται βοήθεια ή όσοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα με αστέγους συνανθρώπους μας, είναι τα εξής: 2610 390960 (Κοινωνικός Οργανισμός), 6936 063116 και 6974 477683. Παράλληλα ο Κοινωνικός Οργανισμός, επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Πλ. Μαρλαφέκα (ΛΟΥΞ), για την προσφορά των 10 υπνόσακων.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΛΙΝΟΣΚΕΠΑΣΜΑΤΩΝ 
 Από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, γίνεται γνωστό, ότι συγκεντρώνονται κλινοσκεπάσματα στα γραφεία των Δημοτικών Κοινοτήτων. Ο Δήμος θα τα χρησιμοποιήσει για τους άστεγους της πόλης, οι οποίοι θα φιλοξενούνται στο κεντρικό ΚΑΠΗ του Δήμου Πατρέων (Φιλαδελφείας 7).
      Όσοι δημότες ενδιαφέρονται να προσφέρουν κουβέρτες, υπνόσακους ή ράντσα, μπορούν να τα πηγαίνουν στα γραφεία του Αρκτικού (Πανεπιστημίου 172), του Νότιου (Αιήτου 3), του Ανατολικού (Εγλυκάδος 98) και του Κεντρικού Τομέα (Μαιζώνος 19, Αρσάκειο) και στα γραφεία των Δημοτικών Κοινοτήτων Ρίου (Αθηνών 6), Παραλίας (Πατρών-Πύργου 60), Οβρυάς (Δημοκρατίας 209), Σαραβαλίου (Αγ. Νικολάου 23) και Βραχνεΐκων (Ελ. Βενιζέλου 41 και Ι. Σταυροπούλου).

Δύο νέες συλλήψεις μεγαλοοφειλετών στην Πάτρα

Άργησαν αλλά ξεκίνησαν οι συλλήψεις των ασυνείδητων.

Στον Εισαγγελέα ένας 27χρονος και ένας ακόμη 55χρονος


Τις τέσσερις έφτασαν πλέον οι συλλήψεις στην Πάτρα από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία εντοπισμού και επιβολής ποινικών κυρώσεων στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, καθώς τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε δύο ακόμη: Έναν 27χρονο, χθες Κυριακή βράδυ, κι έναν 55χρονο, σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι.
        Ο 27χρονος, που δραστηριοποιούνταν στον εμπορικό κλάδο και σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν χρέη προς το Δημόσιο ύψους 281.958 ευρώ, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και πήρεπλέον το δρόμο προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.
      Όσο για τον 55χρονο, εκκρεμούσαν σε βάρος του οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 644.115,71 ευρώ. Η σύλληψή του έγινε το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών. Και σ' αυτή την περίπτωση ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.
(Από  το attacktv.gr)

Αυξάνονται ραγδαία οι νεόπτωχοι στην Πάτρα, λόγω Μνημονίου

Δήμος και Εκκλησία κάνουν τα πάντα για την ανακούφιση των θυμάτων του Μνημονίου, λέει ο αντιδήμαρχος Χάρης Μασσαράς (αριστερά).

Τις 1200 έφθασαν οι οικογένειες στην Τράπεζα Τροφίμων - 

Πούλησε τη βέρα του για 60 ευρώ


Αυξάνονται καθημερινά οι νεόπτωχοι λόγω Μνημονίου και είναι αυτοί τώρα που αναζητούν λίγο φαγητό ή χρήματα από τις κατά τόπους ενορίες της Πάτρας. Φαινόμενο ασυνήθιστο τουλάχιστον στην προ Μνημονίου εποχή. Ο αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος περιγράφοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συμπολίτες μας, αναφέρει στο πατραϊκό πόρταλ  “attacktv.gr” τα εξής: «Δυστυχώς, ολοένα και αυξάνονται οι φτωχειές οικογένειες, που αναζητούν ένα πιάτο φαγητό για τα παιδιά τους. Προ ημερών, έμαθα ότι ένας άνδρας 55 ετών πούλησε τη βέρα του για 60 ευρώ προκειμένου να καλύψει τις βασικές ανάγκες τις τρέχουσας εβδομάδας».
     Πρόκειται για ανθρώπους που μέχρι πριν λίγους μήνες κατάφερναν έστω με δυσκολία να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Σήμερα έχοντας χάσει τη δουλειά τους και πιεσμένοι από το χαράτσι της ΔΕΗ και τις ανατιμήσεις σε μια σειρά από βασικά είδη δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα προς το ζην....
      Είναι χαρακτηριστικό ότι από 700, που ήταν μέχρι πρότινος, έχουν αγγίξει τις 1200 οι πατρινές οικογένειες που ενισχύονται από την Τράπεζα Τροφίμων, ενώ πάνω από 80 νέες αιτήσεις έγιναν, μόνο, κατά τον μήνα Ιανουάριο στον κοινωνικό τομέα του Δήμου Πατρέων.

Ετοιμάζεται το «κοινωνικό φαρμακείο»

       Από την πλευρά του, ο κοινωνικός τομέας του Δήμου Πατρέων προσπαθεί μέσα από τις δυνάμεις που διαθέτει να σταθεί αρωγός σε κάθε οικογένεια που πασχίζει να ζήσει αξιοπρεπώς. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Χάρη Μασσαρά, η δημοτική αρχή φροντίζει ούτως ώστε να υπάρχει μέριμνα για τους άστεγους, οι οποίοι υποφέρουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών.
       Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων αναλαμβάνει, από κοινού με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας, την πρωτοβουλία δημιουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου που θα έχει ως αποκλειστική του αποστολή να συνδράμει τους δημότες που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα, λόγω της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που βιώνει η χώρα και η Πάτρα.

Ισχυρότατη έκρηξη βόμβας μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα στην Πάτρα

Η αθλητική βία έδειξε το απεχθές πρόσωπό της πάλι στην Πάτρα.

Πέντε οχήματα, ένα μοτοποδήλατο,  αρκετές οικίες και καταστήματα είναι τα θύματα της αθλητικής βίας που επανέκαμψε δριμύτερη στην πόλη

Η αθλητική βία είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση και πυροδοτείται τόσο από μερίδα του λεγόμενου οπαδικού Τύπου όσο και από δηλώσεις διοικητικών παραγόντων μεγάλων ομάδων.
      Έτσι ως αποτέλεσμα είχαμε στην Πάτρα ισχυρή έκρηξη βόμβας αποτελούμενη από  μίγμα πυρίτιδας και υγραερίου, που σημειώθηκε σε σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού, μία ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα. Το κτίριο που στεγάζει το κλαμπ βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, στην οδό Σαχτούρη.
     Από την έκρηξη, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκε μέχρι τα νότια και ανατολικά προάστια της πόλης, προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο κτίριο, αλλά και στα διπλανά κτήρια και καταστήματα που έσπασαν τζαμαρίες, καθώς επίσης και σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο χώρο, με δύο από αυτά να έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.
     Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναστατωμένοι, όπως είναι φυσικό. Ευτυχώς που την ώρα της έκρηξης ο  σύνδεσμος των πράσινων οπαδών ήταν κλειστός, και ως εκ τούτου δεν είχαμε τραυματίες, ούτε από τις γύρω οικίες, παρά τις αρκετές ζημιές που έχουν προκληθεί από αυτήν.
    Από το ωστικό κύμα καταστράφηκαν ολοσχερώς πέντε Ι.Χ. και ένα μοτοποδήλατο που ήταν σταθμευμένα απέξω από το κλαμπ και υπέστησαν ζημιές αρκετά άλλα, που είχαν παρκάρει εκεί κοντά. Έσπασαν τζαμαρίες σε πολλά παρακείμενα καταστήματα και σπίτια και κατέρρευσαν εσωτερικές πόρτες, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ενοίκων τους.
    Στο σημείο της έκρηξης μετέβησαν άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, οι οποίοι και συνέλεξαν στοιχεία, ενώ από το πρωί γίνονται προσαγωγές ατόμων από στέκια οπαδών.

Χρυσές δουλειές έκαναν κρατικοί λειτουργοί, δικηγόροι και γιατροί


«Προύχοντας» δημόσιος υπάλληλος 
πολεοδομίας Δυτ. Ελλάδας – 

Αδήλωτα 
ποσά σε 40 γιατρούς του ΕΣΥ


    Καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς δημοσίων υπαλλήλων εντόπισαν, ύστερα από ελέγχους, επιθεωρητές του ΣΔΟΕ. Τα αστρονομικά ποσά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και στους περισσότερους από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.
       Από την άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης εντόπισαν το αστρονομικό ποσό των 8 εκατ. ευρώ στους οικογενειακούς λογαριασμούς δικαστικής υπάλληλου του Πρωτοδικείου Αθηνών. Επίσης υπάλληλος δασαρχείου Αιγαίου είχε καταθέσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ προϊστάμενος πολεοδομίας δυτικής Ελλάδας είχε σε καταθέσεις 600.000 ευρώ. Υπάλληλος πολεοδομίας δήμου του νομού Αττικής με καταθέσεις ύψους 450.000 ευρώ. Προϊστάμενος στον Σύνδεσμο δήμων και κοινοτήτων κατείχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 500.000 ευρώ, 680.000 διατηρούσε σε λογαριασμούς υπάλληλος δημοσίου οργανισμού.
      Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ από ελέγχους για φοροδιαφυγή, χρυσές δουλειές έκαναν και κρατικοί λειτουργοί, δικηγόροι και γιατροί σε Αργολίδα, Κόρινθο, Λακωνία και Μεσσηνία.
     Οι άντρες του ΣΔΟΕ εντόπισαν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς δύο υψηλόβαθμων υπαλλήλων της πολεοδομίας σε Ναύπλιο και Άργος, από ύποπτες τμηματικές καταθέσεις από 2 έως 15.000 ευρώ σε διάφορα χρονικά διαστήματα, Επίσης αξιωματικός της ΕΛΑΣ στην ίδια περιοχή διαθέτει καταθέσεις τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
      Αδήλωτα χρηματικά ποσά εμφανίζονται και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον 40 γιατρών του ΕΣΥ. Η ποινή στις περισσότερες περιπτώσεις για τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους είναι η οριστική παύση.

Η "Τυποεκδοτική" οδηγείται στο αρ. 99 του Πτωχευτικού Κώδικα

Η εταιρεία επικαλείται οικονομικά προβλήματα λόγω της γενικής "δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας"

             Η εκδοτική εταιρεία που συνέστησε το ΚΚΕ εδώ και αρκετά χρόνια για την έκδοση του πολιτικού του οργάνου, του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και πολλών άλλων εντύπων, ακολουθεί την πεπατημένη σχεδόν όλων των εφημερίδων των κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, εδώ και μια δεκαετία. Μετά την μετατροπή του εκδοτικού της μηχανισμού σε πάροχο υπηρεσιών και στον αστικό τύπο, με την εκτύπωση αρχικώς των αγγελιών του συγκροτήματος Λαμπράκη και στην συνέχεια με την συμμετοχή του σε κρατικούς διαγωνισμούς, ήρθε η οικονομική κρίση που τον οδήγησε στην σημερινή κατάσταση, αφού  περιήχθη και από το στάδιο της υιοθέτησης εργοδοτικών συμπεριφορών καπιταλιστικού τύπου, με την απόλυση εργαζομένων στα ΜΜΕ  που ελέγχει. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα χθεσινό στην ΑΥΓΗ, υπό τον παραπάνω τίτλο υπογραφόμενο από Α. ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ, η κατάσταση έχει ούτως: 

          «Αίτημα υπαγωγής στο αρ. 99 του Πτωχευτικού Κώδικα για προστασία από τους πιστωτές της, κατέθεσε την Παρασκευή, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η "Τυποεκδοτική Α.Ε.", εκτυπωτική μονάδα του ΚΚΕ. Σχετική ανακοίνωση αναμενόταν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
       Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στην αίτησή της, η οποία θα εκδικαστεί στους επόμενους μήνες, η εταιρεία επικαλείται οικονομικά προβλήματα λόγω της γενικής "δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας" και υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους πελάτες της.
       Το ΚΚΕ, ως κύριος μέτοχος της "Τυποεκδοτικής" (99,4%), ενίσχυσε την εταιρεία με κεφάλαιο, υπό μορφή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Ο τζίρος της μειώθηκε το 2010 στα 43 εκ. ευρώ, έναντι 50,7 εκατ. το 2009.
        Όμως τα προβλήματα της "Τυποεκδοτικής" έχουν βάθος χρόνου. Ξεκινούν από το 2000, όταν είχε ανάγκη από ρευστότητα. Τελευταίως κατέληξαν να γίνουν μη αντιμετωπίσιμα. Τα χρέη της στους προμηθευτές ήταν πολύ υψηλά και κάποιοι από αυτούς απείλησαν ότι θα διακόψου τη συνεργασία μαζί της. Σε ορισμένους από τους μεγάλους πιστωτές το κόμμα εγγυήθηκε εξόφληση σε βάθος τριετίας, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι ζήτησαν τουλάχιστον να εξοφληθούν 5-6 μήνες που τους οφείλει η επιχείρηση παραιτούμενοι από τις αποζημιώσεις.
         Η "Τυποεκδοτική" προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των επιχειρήσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ που έχουν προσφύγει στην "προστασία" του αρ. 99: Ήδη προσφυγή έχουν κάνει πρόσφατα η «Ελευθεροτυπία», το Alter, ο ραδιοφωνικός σταθμός του πρώην Δήμου Άνω Λιοσίων «Ξένιος», η διαφημιστική «Leo Burnett», η «Alapis» με ευρύ φάσμα επενδύσεων στα ΜΜΕ και πριν από ένα χρόνο η «Απογευματινή», η «Mototeck» (περιοδικά Drive, Moto, Autocar), η «Περιοδικός Τύπος Α.Ε.» του Ανεμοδουρά (περιοδικά Κατερίνα, Γρίφος, Αφισόραμα, Μπλεκ, Μικρός Ήρως κ.ά.). Έντονη φημολογία υπάρχει και για την ΙΜΑΚΟ του Π. Κωστόπουλου (Down Town, Nitro, ΟΚ, Sfera FM, Derti FM, Nitro FM κ.ά.).
      Εάν εγκριθεί το αίτημα, η εταιρεία επιτυγχάνει κούρεμα χρεών, κούρεμα μισθών και ευρείας κλίμακας απολύσεις προσωπικού. Φόβοι εκφράζονται και για άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου των ΜΜΕ».

Δικαστική απόφαση βάζει "στοπ" στο κόψιμο ρεύματος της ΔΕΗ

Εμβρυουλκό για να περάσει ο εκβιασμός του Βενιζέλου, γίνεται η ΔΕΗ, παρά την προειδοποίηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Νίκου Χουντή, από την Πάτρα, ότι η χώρα μας θα παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απειλή καταδίκης
Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που θα γίνει στις 17 Φεβρουαρίου

       Το Μονομελές Πρωτοδικείο Άρτας εξέδωσε προσωρινή απόφαση, σύμφωνα μη διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδεχόμενο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τρεις πολίτες της Άρτας.
       Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τρεις πολίτες, μία δικηγόρος, μία συμβολαιογράφος και ένας λογιστής, δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά αρνούνται να πληρώσουν το τέλος ακινήτων, θεωρώντας το μέτρο – μεταξύ άλλων – αντισυνταγματικό.
        Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 17 Φεβρουαρίου.
      Από σήμερα Δευτέρα ο Δήμος Άρτας και ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης θα παραλαμβάνουν αιτήσεις πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν το τέλος ακινήτων.

Για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ

         Η Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των 3,5 χιλιομέτρων του θαλασσίου μετώπου της πόλης από τον ΟΛΠΑ στο Δήμο Πατρέων. Πρόκειται για μια πρώτη νίκη του λαού της Πάτρας στο δρόμο για την οριστική παραχώρηση ολόκληρου του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο από το Ελληνικό Δημόσιο, στο δρόμο για να εμποδίσουμε το ξεπούλημα του προσώπου της πόλης. Και είναι σημαντική νίκη γιατί αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις και οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του ΟΛΠΑ.
        Μεγάλη συμβολή είχαν οι επανειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δυναμικές κινητοποιήσεις που αυτό εξάγγειλε, το μάζεμα δεκάδων χιλιάδων υπογραφών υπέρ της παραχώρησης και βέβαια η δράση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών που υπήρξε πυροδότης όλων αυτών.
        Είναι προφανές ότι η υπόθεση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας δεν τελειώνει εδώ. Ας μην ξεχνάμε πως η σύμβαση που υπογράφτηκε έχει προσωρινό χαρακτήρα. Οι Πατρινοί, το Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την οριστική παραχώρηση ολόκληρου του θαλασσίου μετώπου. Αν κάτι βγαίνει σαν συμπέρασμα από τη μέχρι τώρα πορεία, είναι πως μόνο η σταθερή, διεκδικητική δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
        Από εδώ και πέρα, παράλληλα με τη συνέχιση της διεκδίκησης, χρειάζεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου. Για αυτήν την κουβέντα πρέπει να ισχύσει μια βασική αρχή: Να διασφαλιστεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της παραλιακής ζώνης και η ελεύθερη χρήση της από τους πολίτες. Η όποια δόμηση και οι απαραίτητες δράσεις από την πλευρά του Δήμου να είναι ήπιες και να μην υποτάσσονται στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πάτρα, 29/01/2012