Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πλησιάζει το τέλος του μήνα - Έρχονται μισθοδοσίες... ενός ευρώ!

Στο στόχαστρο μπαίνουν πάλι οι μισθοί, από την συγκυβέρνηση.

Θα αφαιρεθούν αναδρομικά από τον περασμένο Νοέμβριο τα επιπλέον χρήματα

 Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν... ταμείο εκατομμύρια εργαζόμενοι μετά την ψήφιση του Μνημονίου δύο. Από σήμερα με την ψήφιση του σχετικού εφαρμοστικού νόμου,  θα ανατραπούν τα εργασιακά δικαιώματα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς έρχεται η μείωση στους κατώτατους μισθούς, οι ανατροπές στις συμβάσεις και αμέσως μετά οι μειώσεις στο Δημόσιο για όσους ακόμη δεν εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο.
Από την 1η Μαρτίου αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση στον κατώτατο μισθό κατά 22%. Η μείωση αυτή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους νέους ως 25 ετών και θα φτάνει το 32%.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επιβάλλει το νέο μνημόνιο στις συμβάσεις εργασίας το υπουργείο επισημαίνει ότι θα εξειδικευθούν περαιτέρω με ερμηνευτικές εγκυκλίους το επόμενο διάστημα.
Οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά καταργούνται , με τη “μερική διατήρηση” της μετενέργειας να φέρνει ουσιαστικά μείωση ως και 40% στους μισθούς .
Μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, οι αμοιβές των εργαζομένων επανέρχονται στον βασικό μισθό. Όπου υπάρχουν διατηρούνται μετά από αυτό μόνο τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων
Αμέσως μετά έρχεται η μείωση των αποδοχών 50.000 υπαλλήλων του Δημοσίου μέσω της ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο. Μειώσεις που θα φτάσουν και στο 25% και μάλιστα αναδρομικά.
Το ποσό θα αφαιρεθεί ουσιαστικά από τρεις μισθούς και έτσι και πάλι θα υπάρξουν εργαζόμενοι, ειδικά όσοι έχουν λάβει κάποιο δάνειο, που θα δουν μηδενικούς μισθούς τους επόμενους μήνες.
Αυτό αφορά κυρίως σε υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που ως τώρα έχει μισθό 1800 ευρώ (μεικτά) με βάση το νέο μισθολόγιο θα έχει μισθό λίγο πάνω από τα 1.500 ευρώ.
Έτσι για τους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να αφαιρεθούν αναδρομικά από τον περασμένο Νοέμβριο τα επιπλέον χρήματα που έλαβε και έτσι ο εργαζόμενος αυτός θα λαμβάνει μισθό περί τα 1100 ευρώ μεικτά.

Προπέτασμα καπνού για να καλύψουν τα υπόλοιπα 599 εκατομμ. ευρώ

Το παιδί του συστήματος χρησιμοποίησαν τώρα οι καθεστωτικοί.

Του Ισ. Κούβελου, συζύγου της Ντόρας, από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι το 1 εκατ. ευρώ, που τόσος ντόρος έγινε.- Να κληθούν στην Βουλή, μαζί με τον Εισαγγελέα ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά μάλλον άνθρακες ο θησαυρός! Επί μέρες τώρα βομβάρδιζαν την κοινή γνώμη τα καθεστωτικά ΜΜΕ και σήμερα το μεσημέρι ανακοινώθηκε τελικά ότι δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο αυτό που αφορούσε στο επίμαχο ένα εκ. ευρώ.
Κι ωστόσο παραμένουν τα 599 εκατομμύρια που είναι κατατεθειμένα στην Ελβετία  και παραμένουν αγνώστων κατόχων. Ελλήνων φυσικά. Παράλληλα ύποπτη παραμένει και το γεγονός ότι  επί ημέρες η κυβέρνηση του τραπεζικού υπαλλήλου Παπαδήμ(ι)ου τηρούσε σιγήν ιχθύος ενώ γνώριζε την ταυτότητα του προσώπου.
Εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον πρόεδρο της επιτροπής για το βρώμικο χρήμα Π. Νικολούδη ζήτησε το απόγευμα, από το βήμα της Βουλής, η Ντόρα Μπακογιάννη.
Από την κυβέρνηση επειδή ήξερε επί τόσες ημέρες «το όνομα» αυτού που έβγαλε ένα εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό (δηλαδή, του συζύγου της) και άφησε το θέμα να σέρνεται. Και από τον κ. Νικολούδη επειδή, όταν έκανε την αποκάλυψη για το θέμα, είπε ότι υπήρξε συγκεκριμένη καταγγελία για τον/την βουλευτή.
Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ διευκρίνισε πως η νόμιμη επιχειρηματική δράση του συζύγου της Ισίδωρου Κούβελου (σ.σ. δραστηριοποιείται στη ναυτιλία) δεν έχει καμία σχέση με τη φημολογία των ημερών ότι φυγαδεύθηκε από βουλευτή ένα εκατομμύριο σε τράπεζα του εξωτερικού.
Ταυτόχρονα ο κ. Ισίδωρος Κούβελος προέβη στην παρακάτω δήλωση:
"Επί 37συναπτά  έτη δραστηριοποιούμαι τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα στον χώρο της ναυτιλίας με αντικείμενο  την πλοιοκτησία , την ναυλομεσιτία και την πρακτόρευση πλοίων. Δεν περίμενα ποτέ για  μια καθαρά επιχειρηματική μου κίνηση να υπάρξει τέτοια διαστρέβλωση της πραγματικότητας ακόμη και από δημόσιους λειτουργούς.

Η  δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη, αφήνοντας αιχμές για πολιτική σκοπιμότητα, σχολίασε μεταξύ άλλων:
«Εν ολίγοις όλη αυτή η απίστευτη φαρσοκωμωδία την οποία και εγώ πίστεψα και για πέντε μέρες ζητούσα να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του ανθρώπου ο οποίος έβγαλε λεφτά στην Ελβετία για να μπορέσει να τα γλιτώσει, μεταβλήθηκε σε μία επιχειρηματική δραστηριότητα του άνδρα μου, η οποία είναι καταγεγραμμένη στο πόθεν έσχες.
Προκαλώ τον κ. Νικολούδη και τους διαφόρους αρμοδίους να βγάλουν στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτά και να μην κρύβονται πίσω από τη γνωστή επιχειρηματική δραστηριότητα ενός ανθρώπου που τυχαίνει να είναι σύζυγός πολιτικού. Με τη γνωστή λογική του αποδιοπομπαίου τράγου, γίνεται προσπάθεια να κρυφτούν άλλοι οι οποίοι έχουν στείλει τα λεφτά τους στην Ελβετία. Πιστεύω ότι ενοχλήσαμε πάρα πολλούς όταν μιλήσαμε για τα κομματικά ταμεία, για τα δάνεια των κομμάτων και για τη δημοσίευση των πόθεν έσχες των βουλευτών από την ημέρα που εκλέγονται ως και σήμερα».
Το ΚΚΕ μίλησε για την κατάντια του δικομματικού πολιτικού συστήματος, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΖΑ ζήτησε να κληθούν στη Βουλή και να καταθέσουν  ο εισαγγελέας Π. Νικολούδης, η Ντ. Μπακογιάννη και ο σύζυγός.

Διαγραφή των χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών ζητά ο Αλ. Τσίπρας!

Αυτά τα χρέη δεν μπορεί να πληρωθούν. Διαγράψτε τα, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες υπερβαίνουν το ποσό των 112 δις ευρώ

 
Επικαίρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα  "Διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών",  κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ζητώντας να προχωρήσει η κυβέρνηση στην μερική ή ολική διαγραφή χρεών για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όταν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει αυτό που λογίζεται ως όριο φτώχειας!
"Στις σημερινές μνημονιακές συνθήκες, με τις συνεχείς μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την εκτίναξη της ανεργίας και της επιβολής νέων δυσβάσταχτων φόρων, είναι φανερό πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί" σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες υπερβαίνουν το ποσό των 112 δις ευρώ ενώ τα τελευταία τρία χρόνια τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τριπλασιάστηκαν.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον Πρωθυπουργό αν "προτίθεται να προχωρήσει στην μερική ή ολική διαγραφή χρεών για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όταν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει αυτό που λογίζεται ως όριο φτώχειας, αν προτίθεται σε όσους που για διάφορους λόγους μειώθηκε το εισόδημά τους ή έχασαν την εργασία τους, να προχωρήσει σε αντίστοιχη απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων, αν θα μεριμνήσει ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών, αν θα γίνει εκλογίκευση των επιτοκίων που για καταναλωτικά κυρίως δάνεια ξεπερνούν κάθε κανονιστικό όριο, αν θα επιβληθεί τώρα με το νέο πακτωλό δισεκατομμυρίων στις τράπεζες για την επανακεφαλαιοποίησή τους και η εξυγίανση των ισολογισμών τους με την διαγραφή των δανείων που αφορούν τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά.